Ο Μέγας Αλέξανδρος που "περιμένει" στην Αθήνα
Να το χαρίσει η Ντόρα στα Σκόπια
σαν δείγμα καλής θέλησης;
Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια και τρεις διαφορετικοί δήμαρχοι χρειάστηκαν για να αποφασιστεί, τελικά, σε ποιο σημείο της Αθήνας θα στηθεί ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κι αυτό όταν Ελληνες και Σκοπιανοί ερίζουν για την καταγωγή του στρατηλάτη, με τους πρώτους να διαμαρτύρονται δικαίως, κάθε φορά που οι γείτονες υψώνουν κάποιο άγαλμά του ή δίνουν το όνομά του σε κάποιο αεροδρόμιο ή πλατεία της χώρας τους.
Στου Ζωγράφου, στο σπίτι του δημιουργού του Γ. Παππά, περιμένει επί 16 χρόνια. Η βάση του χτίστηκε στην οδό Αμαλίας το 2002 και το γεγονός αυτό μοιάζει με φάρσα της Ιστορίας |
Το επόμενο στοίχημα
Σήμερα από το Δήμο Αθηναίων βεβαιώνουν ότι η μελέτη των υπηρεσιών του για την τοποθέτηση του ανδριάντα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πως μέχρι το τέλος του χρόνου το έργο θα βρίσκεται στη θέση του. Ποια θα είναι αυτή;
Οπως επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Χρ. Ακριτίδης, μετά τις πρώτες σκέψεις για το πάρκο της Ριζαρείου, επιλέχτηκε τελικά η πλατεία Κοτζιά απέναντι από το Δημαρχείο. Ετσι, ίσως φτάσει στο τέρμα της μια ιστορία η οποία αν δεν αφορούσε το έργο ενός σπουδαίου έλληνα καλλιτέχνη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμική:
- Τον μπρούτζινο έφιππο Μ. Αλέξανδρο, ύψους 3,40 μέτρων, η Ντόρα Μπακογιάννη τον αγόρασε ως υπουργός Πολιτισμού και τον πρόσφερε στο Δήμο Αθηναίων.
- Εν έτει 2008, ωστόσο, το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται στον κήπο του σπιτιού του Γ. Παππά, στου Ζωγράφου, το οποίο σήμερα (ως δωρεά) αποτελεί σήμερα παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη.
«Το άγαλμα παρουσιάζει το μακεδόνα ηγέτη όχι ως στρατηλάτη αλλά ως Μ. Αλέξανδρο του πολιτισμού και γι' αυτό δεν φέρει όπλα», εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο επικεφαλής του μουσείου, Β. Μαρκάκης, προσθέτοντας ότι το γλυπτό εκτέθηκε το 2006 έξω από το κτίριο του μουσείου στην οδό Πειραιώς, με αφορμή την έκθεση του καλλιτέχνη «Σπουδές για το έφιππο». «Αμέσως μετά μεταφέρθηκε και πάλι εδώ και τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει», καταλήγει.
Η περιπέτεια του αγάλματος, από τη στιγμή της αγοράς του, δείχνει περίτρανα την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα όλα τα προηγούμενα χρόνια:
- Οταν, όμως, οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν το μουσείο πως «ερχόμαστε να πάρουμε το άγαλμα», τότε διαπίστωσαν ότι η βάση που είχαν στήσει δεν επαρκούσε για τον πανύψηλο ανδριάντα. Ετσι το θέμα «πάγωσε», κι έμεινε... η βάση με τις πινακίδες.
- Το 2005 μια τηλεοπτική εκπομπή ανέδειξε ως παράδοξο την κενή βάση στο κέντρο της Αθήνας. Τότε η Ντόρα Μπακογιάννη (ως δήμαρχος πλέον) έδωσε εντολή σε συνεργείο του Δήμου να πάει και να ξηλώσει τις πινακίδες. Η βάση έμεινε «αμετακίνητη».
- Σήμερα ο Ν. Κακλαμάνης έχει πάρει την απόφαση να στήσει τον ανδριάντα, αλλά, λόγω συγκυρίας, μπλέκεται με τη λεπτή φάση του Σκοπιανού που διανύουμε και με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα που είναι σε εξέλιξη, είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις κινήσεις του. Αλλωστε, την κόντρα περί τον Μ. Αλέξανδρο φροντίζουν να τη συντηρούν και τα Σκόπια.
Πρόσφατη είναι η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι στην «Κ.Ε.» ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε διαβατήριο», ενώ σε αντίστοιχη φάση με το Δήμο Αθηναίων βρίσκεται και ο Δήμος των Σκοπίων, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για ένα τεράστιο άγαλμα του μακεδόνα στρατηλάτη που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης «Μακεδονία».
Προφανώς ο Μεγαλέξανδρος θα είναι έφιππος. Γιατί πεζό πρόλαβαν και τον έφτιαξαν άλλοι Σκοπιανοί από το 1998, στην πλατεία της πόλης Πρίλεπ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...