Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Σύνοδος των Υπουργών του ΝΑΤΟ του Δεκεμβρίου θα δώσει τη λύση στο Σκοπιανό;

Αναμένονται πιέσεις στην Ελλάδα

Ως νέο ορόσημο για την άρση του αδιεξόδου στο Σκοπιανό καθορίζει τη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο η απερχόμενη διοίκηση Μπους. Οι διαπραγματευτές της ΠΓΔΜ κ.κ. Ν. Ντιμιτρόφ (εκπροσωπεί τον Τσερβένκοφσκι) και Μ. Πρότουγκερ (εκπροσωπεί τον Γκρούεφσκι) βρίσκονται ήδη στη Νέα Υόρκη για να επιδώσουν στον κ. Μάθιου Νίμιτς τις παρατηρήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων επί της τελευταίας πρότασης.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τροποποιήσεις που ζητούν κατατείνουν στην ακόμη εναργέστερη κατοχύρωση της λεγόμενης «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».

Προηγήθηκε δραματική έκκληση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντανιέλ Φριντ προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να «αρπάξει την ευκαιρία». Κεντρικό του επιχείρημα είναι ότι, εάν τα Σκόπια αποδεχθούν την πρόταση Νίμιτς, η Ε.Ε. θα ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για να απαντήσει θετικά.
Προειδοποίησε με τον κίνδυνο απομόνωσης και υποστήριξε (εγγυώμαι, είπε χαρακτηριστικά) ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το πρόβλημα της ονομασίας. Και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Μετά από εκατό χρόνια οι πολίτες θα θυμούνται τους Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι ως πρόσωπα που έβαλαν τη χώρα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Εάν ήμουν στη θέση τους θα ήθελα να ήμουν ήρωας μετά από εκατό χρόνια παρά τώρα». Τέλος, ο βοηθός υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στ. Τζόουνς, που επισκέπτεται τα Σκόπια, δήλωσε ότι θα υποστηριχτεί η προσπάθεια ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]