Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Από τη νέα χρονιά οι εξελίξεις

Η "διαρροή" σταμάτησε την διαδικασία

Στον γκρεμό οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αναπροσαρμόζουν την τακτική τους.
Οπως τονίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ούτε η Αθήνα ούτε τα Σκόπια μπορούν πλέον να αποδεχθούν μια πρόταση που αποδεδειγμένα συντάχθηκε από την αμερικανική διπλωματία μετά από παρασκηνιακή συνεννόηση με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ενώ η αξιοπιστία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς έχει τραυματιστεί βαριά.
Με αυτά τα δεδομένα ήταν ανακουφιστική για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση του Κονγκό, που έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», να χρησιμοποιεί στο εξής το όνομα ΠΓΔΜ και στις διμερείς σχέσεις. Είναι η τρίτη χώρα, μετά τον Παναμά και το Μεξικό, που προχωρεί σε άρση αναγνώρισης, ενώ οι προσπάθειες του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη που χειρίζεται το θέμα συνεχίζονται.

Η ελληνική διπλωματία θα προσπαθήσει να σημειώσει νίκες στη μάχη των εντυπώσεων για τη διεθνή χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και, κυρίως, θα αναλώσει ενέργεια για να αποκαλύψει το εθνικιστικό αντιδημοκρατικό πρόσωπο του «καθεστώτος Γκρούεφσκι», όπως το προσδιορίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών. Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να καταγγείλει τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ αλλά κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Η αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, άλλωστε, ήταν κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της διπλωματίας, όσο και αν η Αθήνα το διέψευδε επιμόνως για να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακές ανάγκες. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα παρέλθει ένα διάστημα ακινησίας στο Σκοπιανό, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του νέου έτους και αφού έχουν δημοσιοποιηθεί οι εκθέσεις προόδου για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, οι οποίες αναμένεται να είναι απολύτως αρνητικές.
Η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ προσπαθεί να υποβαθμίσει την αποκάλυψη (από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ») εγγράφου της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που δείχνει το «μαγείρεμα» της τελευταίας πρότασης Νίμιτς με τη συμμετοχή στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος στο προσκήνιο εμφανίζεται σταθερά απολύτως αδιάλλακτος. Στη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση προέδρου και πρωθυπουργού στα Σκόπια προκειμένου να διαμορφωθεί η εθνική επίσημη απάντηση στην πρόταση Νίμιτς.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]