Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γεωργία επιτίθεται στην Οσετία - Η Ρωσία απειλεί και υπόσχεται εκδίκηση για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες

Οι γεωργιανές δυνάμεις
εισέβαλαν στη Νότιο Οσετία


Βαρύ πλήγμα στην Ολυμπιακή εκεχειρία

Λίγες ώρες πριν ανάψει η Φλόγα της Ειρήνης γεωργιανές δυνάμεις εισέβαλαν στη Νότια Οσετία, και την πρωτεύουσά της Τσκινβάλι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ, επικαλούμενο ανταποκριτή του.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, σφοδρές μάχες διεξάγονται στις νότιες περιοχές της πόλης.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τις αρχές της αποσχισθείσης επαρχίας και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μαχητικά αεροσκάφη της Γεωργίας βομβάρδισαν θέσεις στη Νότια Οσετία. Αεροσκάφη SU-25 έπληξαν αμάχους της Ν. Οσετίας, και συγκεκριμένα το χωριό Κβερνέτ, αναφέρουν οι αρχές της περιοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της. Τους βομβαρδισμούς μετέδωσε και το πρώτο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Από την πλευρά της η Τιφλίδα υποστήριξε ότι τουλάχιστον δύο ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Γεωργίας, βομβαρδίζοντας θέσεις εντός του εδάφους της.
H Γεωργία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην περιοχή της Νότιας Οσετίας μέχρι να επιτευχθεί «διαρκής ειρήνη», δήλωσε ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίντζε.
«Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε μια διαρκή ειρήνη γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε: «Όταν επιτευχθεί η ειρήνη θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διάλογο και ειρηνικές διαπραγματεύσεις».
Στη Ρωσία εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έχει διαβουλεύσεις με ανώτατους αξιωματούχους για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Κρεμλίνο μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.
«Συζητούνται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Νότια Οσετία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής εντολής που έχουμε, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες της», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Tη ίδια ώρα η Ν. Οσετία απευθύνει έκκληση για στρατιωτική επέμβαση των Ρώσων: «Μία στρατιωτική επέμβαση είναι απαραίτητη για σταματήσουμε τον πόλεμο και τον Γεωργιανό εισβολέα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Μόσχας στην αποσχισθείσα επαρχία, Ντιμίτρι Μεντόιεφ, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Interfax.
«Η Γεωργία δεν επιθυμεί τον πόλεμο στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας», δήλωσε χθες ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Προσωρινή κατάπαυση πυρός
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία της Γεωργίας, από τις 14:00 έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδος), προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων της Νότιας Οσετίας προς τη γεωργιανή πόλη Γκόρι, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Τιφλίδας Γκίγκι Ουγκουλάβα, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
«Θα προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός από τις 15:00 έως τις 18:00 τοπική ώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας "ανθρωπιστικός διάδρομος" για τους αμάχους», δήλωσε ο κ. Ογκουλάβα στο τηλεοπτικό κανάλι Roustavi 2 και πρόσθεσε: «Θα τους προσφέρουμε καταφύγιο στο Γκόρι», πόλη βορειοδυτικά της Τιφλίδας, κοντά στη Ν. Οσετία.
Την ίδια ώρα, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι, και γύρω από αυτήν, καθώς τα γεωργιανά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη, σφυροκοπούν τις αυτονομιστικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το έδαφος της αποσχισθείσας δημοκρατίας.
Οπως δήλωσε ο Ρώσος διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης στη Ν. Οσετία, στρατηγός Μάρατ Κουπαχμέτοφ, οι μάχες διεξάγονται ήδη στο κέντρο του Τσχινβάλι.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Πεκίνο ότι Ρώσοι εθελοντές είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για να πολεμήσουν στη Νότια Οσετία, επισημαίνοντας ότι θα ήταν «δύσκολο να τους συγκρατήσει κανείς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στο έδαφος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία δημοκρατίας, ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν οι γεωργιανές δυνάμεις.
«Δεν θα επιτρέψουμε να πληγούν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει ρητά ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ενώ νωρίτερα το πρακτορείο Interfax έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς Ρώσους στρατιώτες από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς.
«Η ηγεσία της Γεωργίας αποδύθηκε σε μία βρώμικη περιπέτεια. Το αίμα που χύθηκε στη Νότια Οσετία θα βαραίνει τη συνείδηση αυτών των ανθρώπων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
H ρωσική απάντηση
«Η επιθετική ενέργεια της Γεωργίας στη Ν. Οσετία θα λάβει την απάντησή της», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εξετάζει «αριθμό έκτακτων μέτρων για την επιστροφή της Ν.Οσετίας σε ειρηνικό κανάλι, την υπεράσπιση του αμάχου πληθυσμού, βάσει της ειρηνευτικής δικαιοδοσίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και την προστασία των Ρώσων πολιτών και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».
Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στο Κρεμλίνο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.
Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εθελοντές από τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία έχει επίσης αποσχιστεί από τη Γεωργία, καθώς και Κοζάκοι από το ρωσικό Νότο κατευθύνονται στην περιοχή για να ενισχύσουν την άμυνα της Ν.Οσετίας.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία, βάσει του οποίου και οι δυο πλευρές θα σταματούσαν άμεσα την αιματοχυσία. Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια φράση στη ρωσική πρόταση χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από τη γεωργιανή πλευρά. Η φράση αυτή καλούσε τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποκηρύξουν τη χρήση βίας».
Στο θέμα παρενέβη και η Ουάσινγκτον, ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.
«Θα θέλαμε να δούμε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και τις δύο πλευρές να αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο, που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στο Πεκίνο.
Μεντβέντεφ: Οι υπεύθυνοι για το θάνατο Ρώσων υπηκόων θα τιμωρηθούν
«Ο θάνατος Ρώσων πολιτών δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητος. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μετβέντεφ, μετά τις πληροφορίες για θύματα στη Ν. Οσετία από τους γεωργιανούς βομβαρδισμούς.
«Βάσει του Συντάγματος και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας...είμαι υποχρεωμένος να προστατεύω τη ζωή και αξιοπρέπεια των Ρώσων πολιτών οπουδήποτε και εάν βρίσκονται», τόνισε ο κ. Μετβέντεφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία ήταν και θα παραμείνει εγγυήτρια της ασφάλειας του καυκάσιου λαού. Σημειώνεται ότι περίπου το 90% των κατοίκων της Νότιας Οσετίας είναι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]