Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνη κλιμάκωση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ



Συνεχίζεται το πολιτικό «μπρα ντε φερ» από τον Περσικό μέχρι τη Βαλτική. Με πυρηνικό χτύπημα απείλησε τη Βαρσοβία ο Ρώσος αρχιστράτηγος Νογκοβίτσιν, στην Ουκρανία στρέφεται τώρα η προσοχή

Με πυρηνικό πλήγμα (!) κατά της Πολωνίας απείλησε ευθέως η Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ έριξαν λάδι στη φωτιά του Καύκασου διαλέγοντας τη στιγμή να υπογράψουν στη Βαρσοβία προκαταρκτική συμφωνία για την εγκατάσταση συστοιχίας δέκα πυραύλων, στο πλαίσιο μιας αντιπυραυλικής ασπίδας, που υποτίθεται ότι στρέφεται κατά του Ιράν.


«Αναπτύσσοντας αυτό το σύστημα στο έδαφός της η Πολωνία εκθέτει 100% τον εαυτό της σε χτύπημα», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφαξ ο υπαρχηγός του ρωσικού επιτελείου, Ανατόλι Νογκοβίτσιν. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον «συμμάχων άλλων κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αν οι πρώτες με κάποιον τρόπο τις βοηθούν».
Μετά τη συμφωνία του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με την αμερικανική αντιπροσωπεία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ ματαίωσε την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψή του στη Βαρσοβία. Παράλληλα, ο Ρώσος σύνδεσμος στο ΝΑΤΟ Ντ. Ραγκόζιν, κατήγγειλε πως η αντιπυραυλική ασπίδα, που θα εγκατασταθεί και στην Τσεχία, δεν έχει πραγματικό στόχο το Ιράν αλλά τη χώρα του.
Κλιμάκωση
Το ανησυχητικό είναι πως το μπρα-ντε φερ μεταξύ των δύο παλιών υπερδυνάμεων από τη Βαλτική έως τον Περσικό, κλιμακώνεται μάλλον με στρατιωτικούς, παρά με διπλωματικούς όρους. Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, αισθάνθηκε την ανάγκη να καθησυχάσει ότι δεν διαβλέπει «προοπτική χρήσης βίας» από τις αμερικανικές δυνάμεις που κατευθύνονται στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς οι ΗΠΑ «εργάζονταν επί δεκαετίες για να αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία».
Στη νοτιοανατολική άκρη του «θερμού τόξου», ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ έριξε λάδι στη φωτιά, λέγοντας από την Κωνσταντινούπολη ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το κενό εξουσίας θα καλυφθεί από τις άλλες δυνάμεις της περιοχής (δηλαδή από τη χώρα του)! Διευκρίνισε, πάντως, ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει δικά του στρατεύματα στη θέση των αμερικανικών, αλλά να περιοριστεί στην άσκηση πολιτικής επιρροής.
Σενάρια που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας ήθελαν τους Αμερικανούς να «ανέχονται» τη ρωσική επέκταση στον Καύκασο με αντάλλαγμα την ανοχή της Μόσχας σε επίθεση κατά του Ιράν. Ως φαίνεται ο Αχμαντινετζάντ σπεύδει να τα ακυρώσει, βοηθούμενος και από τις υπόλοιπες εξελίξεις.
Το θερμόμετρο ανέβασε η ανακοίνωση των Ρώσων ότι ανακάλυψαν 1.728 αμερικανικά όπλα σε αποθήκες του γεωργιανού στρατού στο Σενάκι, έξω από την Αμπχαζία, αλλά και η προειδοποιητική ανακοίνωση του ρωσικού επιτελείου προς το Πεντάγωνο, να μη διανοηθεί να εξοπλίσει τον γεωργιανό στρατό με πρόσχημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν ξέρουμε αν τα αμερικανικά C-17 μεταφέρουν ανθρωπιστικό υλικό ή φορτία με όπλα στους Γεωργιανούς», ανακοίνωσε το ρωσικό επιτελείο.
Σκληρή γραμμή
Ως αδιαφιλονίκητη νικήτρια στον «Καυκασιανό Πόλεμο των 6 Ημερών», η Μόσχα δεν σκλήρυνε μόνο τη στάση της αναφορικά με τους όρους της ειρήνευσης σε Ν. Οσετία και Αμπχαζία («δεν θα δεχτούμε άλλους κυανόκρανους στην περιοχή πλην των Ρώσων», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρούσκο), αλλά θέτει και ζήτημα ελέγχου της Μαύρης Θάλασσας!
Αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη χώρα του, ο στρατηγός Νογκοβίτσιν ζήτησε νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για το καθεστώς των ρωσικών πλοίων στις ουκρανικές βάσεις της Μαύρης Θάλασσας. Αφορμή ήταν η «εχθρική» απόφαση της φιλοδυτικής κυβέρνησης Γιουστσένκο να ζητήσει από τους Ρώσους 72ωρη προειδοποίηση για κάθε απόπλου από την ουκρανική βάση της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή Λέον Ααρον, η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος της Κριμαίας (που ανήκει στην Ουκρανία, αλλά έχει ρωσικό πληθυσμό) θα είναι ο επόμενος στόχος των Ρώσων μετά τη Γεωργία! Βάσει της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας του 1997 οι ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις ναυτικές της βάσεις ως το 2017 και από εκεί ξεκίνησε ο στόλος τους τον ναυτικό αποκλεισμό της Γεωργίας, και ειδικά του λιμένα Πότι, προς τον οποίο κατευθύνονται αμερικανικά πολεμικά με εντολή του Μπους.
ΡΩΣΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ:
Για χάρη του ΜακΚέιν ο πόλεμος
Ο πόλεμος στη Νότια Οσετία σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, για να μπορέσει ο Τζον ΜακΚέιν να ανακάμψει στην κούρσα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και να κερδίσει τελικά τον αντίπαλό του Μπάρακ Ομπάμα.
Αυτή ήταν μία από τις πολλές αναλύσεις για τα αίτια της σύγκρουσης στον Καύκασο, την οποία μετέδωσε ο ρωσικός κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός Vesti FM στο κεντρικό του δελτίο. Η διατύπωση της ψυχροπολεμικής άποψης μάλιστα έγινε από τον Σερκγέι Μαρκόφ, κορυφαίο Ρώσο πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος βρίσκεται στον στενό κύκλο του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα τον Μαρκόφ: «Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντα του υποψηφίου Τζον ΜακΚέιν. Νικημένος σε όλα τα επίπεδα από τον Μπάρακ Ομπάμα, ο ΜακΚέιν έχει μόνο ένα τελευταίο χαρτί να παίξει, έναν εικονικό Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία...
Ο ίδιος ο Μπους δεν επιθυμούσε έναν πόλεμο στη Νότια Οσετία, όμως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν του άφησε άλλη επιλογή». Μάλιστα ο Σεργκέι Μαρκόφ συμπλήρωσε ότι οι Αμερικανοί μηχανεύονται τώρα και μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις Μπους και Μεντβέντεφ για Οσετία και Αμπχαζία
«Οι Οσέτιοι και οι Αμπχάζιοι δεν μπορούν πια να ζήσουν στο ίδιο κράτος με τους Γεωργιανούς!». Αυτό δήλωσε ορθά-κοφτά ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, προαναγγέλλοντας την ντε φάκτο «κοσοβοποίηση» των δύο επαρχιών και πετώντας μια καυτή πατάτα στα χέρια της Δύσης.
Ηταν μία σκληρή απάντηση στον πρόεδρο Μπους, που κάλεσε τη Ρωσία να αποσυρθεί από όλα τα γεωργιανά εδάφη, την κατηγόρησε για «τσαμπουκάδες κι εκφοβισμούς που δεν αρμόζουν στον 21ο αιώνα» και διαβεβαίωσε τη Γεωργία πως η Ουάσιγκτον δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ εφόσον επέλεξε να ενταχθεί στον «ελεύθερο κόσμο» (ένας ξεχασμένος όρος, από τότε που η Ρωσία ήταν κομμουνιστική).
Αγνοώντας επιδεικτικά τις επικρίσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για «δυσανάλογη χρήση βίας» (ακόμη και της Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου χτες στο Σότσι), ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι κυανόκρανοι και ο τακτικός στρατός της δεχτούν ξανά επίθεση στη Γεωργία. Οι βρυχηθμοί της ρωσικής αρκούδας έφεραν σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να μην ξαναμπεί στο τούνελ του Ψυχρού Πολέμου.
«Μια συγκρουσιακή σχέση δεν είναι ούτε προς το συμφέρον τους ούτε προς το δικό μας», ανέφερε. Συμφώνησε όμως με τον υπουργό Αμυνας Γκέιτς, ότι με τη συμπεριφορά της στον Καύκασο η Ρωσία έβλαψε την αξιοπιστία της και στις σχέσεις με τον «ελεύθερο (sic) κόσμο».
Από την άλλη πλευρά, ο Μεντβέντεφ, αφού επανέλαβε πως η αντιπυραυλική συμφωνία με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στρέφεται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταλόγισε στη Γεωργία την «πλήρη ευθύνη» για τα γεγονότα της Νότιας Οσετίας.
Την ίδια ώρα, στην Τιφλίδα ο Μιχαήλ Σαακασβίλι προσπαθούσε να «καταπιεί» ένα ειρηνευτικό σχέδιο που του παρουσίασε η Κοντολίζα Ράις (έχοντάς το επεξεργαστεί προηγουμένως στη Γαλλία με τον Σαρκοζί).
Το σχέδιο «ανακωχής και όχι οριστικής διευθέτησης της κρίσης», όπως τόνισε η Ράις, επιτρέπει στα ρωσικά στρατεύματα να παραμείνουν σε μία ζώνη ασφαλείας δέκα χιλιομέτρων πέρα από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, «ώσπου να φτάσουν διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις». Παράλληλα δεν αναφέρεται καθόλου στην «εδαφική ακεραιότητα» της Γεωργίας, αφού όπως είπε η Ράις «με αυτά τα ζητήματα θα ασχοληθούμε αργότερα στο πλαίσιο του ΟΗΕ».
Σημειώνεται ότι σε χτεσινή του συνέντευξη στη «Κομερσάντ», ο Γεωργιανός πρόεδρος δήλωσε αντίθετος σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη Μόσχα, και έτοιμος να διαπραγματευτεί μόνο την «πλήρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων».
Ο Σαακασβίλι κατηγόρησε τους Ρώσους ότι προετοίμαζαν εδώ και καιρό την επιχείρηση για να τον ανατρέψουν και να περιορίσουν την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας. «Οι γεωργιανές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας στις 8 Αυγούστου επειδή για πολλές μέρες σκοτώνονταν μέλη των ειρηνευτικών μας δυνάμεων και άμαχοι», υποστήριξε ο Σαακασβίλι, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι χτύπησαν το νοσοκομείο του Τσχινβάλι.
Στο μεταξύ, η οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κατηγόρησε και τις δύο πλευρές για βιασμούς, βαρβαρότητες και λεηλασίες, ενώ επέκρινε ειδικά τη Μόσχα για χρήση διεθνώς απαγορευμένων βομβών διασποράς, όπως αυτές που έσπειραν τον θάνατο στο Γκόρι.
Το Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι θα προωθηήσει ψήφισμα προς την ΔΟΕ με το οποίο θα ζητεί την αφαίρεση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το Σότσι.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]