Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι σημαίνει για τα Σκόπια η καθυστέρηση της Ε.Ε. να απαντήσει στην επιστολή Γκρούεφσκι;

Η Ε.Ε. δεν έχει απαντήσει και ούτε αναμένεται να απαντήσει σύντομα στην επιστολή Γκρούεφσκι που στάλθηκε στον κ. Μπαρόζο. Η εξέλιξη αυτή, καθώς και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή προτίθεται να βάλει «πάγο» στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις του Ν. Γκρούεφσκι και να κρατηθεί το όλο θέμα στο πλαίσιο της απόφασης της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, δεν άρεσαν στα Σκόπια, αφού ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με τα ΜΜΕ που ελέγχει, επιχειρεί να πλασάρει μια άλλη εικόνα. Μια εικόνα αδιαλλαξίας και συνέπειας στη λεγόμενη πατριωτική του γραμμή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με κλιμάκωση των κινήσεων κατά της Ελλάδας και καμία υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας, που θα οδηγήσει, όπως επιμένει, στη διεθνή δικαίωση της χώρας...

Στα Σκόπια οι πληροφορίες, χθες, ήθελαν την απάντηση της ΕΕ για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Διατυπώνονταν παράλληλα και κάποια ερωτηματικά από πιο συνετές φωνές για το αν η τακτική της αδιαλλαξίας και της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα με νέες προσφυγές στον ΟΗΕ, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κ.ά. που σχεδιάζει ο Ν. Γκρούεφσκι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας που είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Επιπτώσεις
Η εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ, αναφέρουν, μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού εκτός από τις σοβαρές συνέπειες του ελληνικού βέτο και τη στάση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, υπέρ της Ελλάδας, μπορεί να έρθει το φθινόπωρο και η νίκη του Μπάρακ Ομπάμα στις ΗΠΑ, που θα είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

«Τώρα είναι η ώρα της άσκησης πίεσης στις Βρυξέλλες. Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ είναι μεγίστη τώρα, αλλά υπάρχουν προβλήματα με την ΕΕ», δήλωσε ο Μέτο Κοσλόσκι, πρόεδρος της λεγόμενης Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς, που ευχαρίστησε δημόσια τον Ν. Γκρούεφσκι, γιατί με τη δική του βοήθεια, όπως υποστήριξε, έγινε η πιο πετυχημένη από ποτέ παγκόσμια συνάντηση των Αιγαιατών.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι μετά τις «πατριωτικές» μηχανές στα καταστήματα, προχώρησε και σε νέο χτύπημα. Ανακάλυψε και «πατριωτική» γλώσσα στις επιγραφές, θεσπίζοντας αυστηρά πρόστιμα.

Ετσι έθεσε υπό διωγμό τη... λατινική γραφή και σε όσα καταστήματα θα τη χρησιμοποιούν στις επιγραφές τους, αντί της κυριλλικής, της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας», θα επιβάλλονται πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 1.500 μέχρι 3.000 ευρώ.

Αντίλογος
Σ αυτή την εθνικιστική υστερία υπάρχουν πάντως και λίγες ψύχραιμες φωνές που προσπαθούν να αντισταθούν.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» παρέθεσε χθες κάποια από τα γνωστά αποσπάσματα της τελευταίας λεκτικής επίθεσης του επικεφαλής της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» κ. Στέφανου κατά της Ελλάδας, θυμίζοντας παράλληλα και όσα είχε πει και πριν λίγο καιρό από τη Ρώμη.

Οπως σημείωσε, όλα αυτά δεν έχουν ίχνος πνευματικότητας, αλλά είναι μια πολιτική ομιλία και εξέφρασε ερωτηματικά για το αν η κεφαλή του κ. Στέφανου στέκει σωστά στη θέση της.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]