Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπακογιάννη: "Τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται άλλο εθνικισμό


«Η εξέλιξη της σύλληψης του Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδεικνύει την πολιτική βούληση και τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Σερβία πρέπει, και απέδειξε ότι μπορεί, να επιταχύνει την πορεία προσέγγισής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Κροάτη ομόλογό της Gordan Jandrokovic.

Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε εξάλλου τον ΥΠΕΞ της Κροατίας και για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM και την πορεία των σχετικών διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

«Τα Βαλκάνια –είπε- δε χρειάζονται άλλο εθνικισμό. Χρειάζονται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα. Οι υπεύθυνοι ηγέτες οφείλουν με διορατικότητα και θα προσέθετα και με σοβαρότητα, να υλοποιούν αυτό το όραμα για τους λαούς των Βαλκανίων».

«Η Κροατία, όπως πριν από αυτήν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προχωρά γρήγορα προς το ευρωπαϊκό της μέλλον. Επιβεβαιώνει έτσι, αυτό που μόλις ανέφερα. Ότι δηλαδή, με διορατικότητα και με σοβαρότητα κερδίζεται το ευρωπαϊκό στοίχημα. Είναι και τα δύο απαραίτητα στοιχεία. Χωρίς αυτά δεν κερδίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά η παραμονή στο περιθώριο», παρατήρησε η υπουργός των Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, το Κροάτης ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει εκφράσει την πλήρη στήριξή της σε όλα τα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με την προϋπόθεση –όπως επεσήμανε- να τηρούν όλες τις υφιστάμενες προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη των δύο Οργανισμών.

Όσο για τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς, ο κ. Jandrokovic σχολίασε ότι αποτελεί μία πολύ καλή κίνηση, συμπληρώνοντας ότι η κροατική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Σερβία θα ακολουθήσει ένα σωστό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει την αλλαγή της απόφασης του Παναμά να αλλάξει την πολιτική του στο θέμα των Σκοπίων (ανακάλεσε την αναγνώριση της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία), η Ντόρα Μπακογιάννη αρκέστηκε να πει πως η Ελλάδα κάνει μία διεθνή ενημέρωση σε ολόκληρο τον κόσμο για το θέμα των Σκοπίων. «Ενημερώνουμε όλες τις χώρες. Από εκεί και πέρα αυτή η προσπάθεια βεβαίως θα συνεχιστεί», τόνισε η υπουργός .

«Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, εμείς είμαστε παρόντες στις διαπραγματεύσεις, παρόντες με εποικοδομητικό πνεύμα. Εάν τα Σκόπια αφήσουν στην άκρη την αδιαλλαξία και προσέλθουν με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση. Η εξέλιξη αυτή εξαρτάται 100% απ’ την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, το ζήτημα του Κοσόβου, η περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης, του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, αλλά και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, την Προεδρία της οποίας παρέλαβε η Ελλάδα από την Κροατία την 1η Ιουλίου, ενώ έγινε και μια πρώτη αποτίμηση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Παρισίων για την Ένωση για τη Μεσόγειο.

ΣΥΝ για Κάρατζιτς: Εθνικισμός

και ιμπεριαλισμός

όψεις του ίδιου νομίσματος

«Ιμπεριαλισμός και εθνικισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με καμία από τις δύο» αναφέρει σε δήλωσή του για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς ο Συνασπισμός

Συγκεκριμένα, μιλά για την ανάγκη συγκρότησης ενός αταλάντευτου μετώπου κατά της φρίκης που σπέρνει ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «τεράστιες ευθύνες των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ που επιδίδονται σε "ανθρωπιστικούς" και "προληπτικούς" πολέμους, νομιμοποιούν βασανιστήρια και Γκουαντάναμο αλλά και μιας διεθνούς κοινότητας με δύο μέτρα και δύο σταθμά». Στο αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Ούτε η Ελλάδα χρειάζεται

άλλους εφιάλτες...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]