Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα βασικά σημεία της επιστολής Γκρούεφσκι προς τον Μπαρόζο


Τα βασικά σημεία της επιστολής του Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Ζοζέ Μπαρόζο είναι τα εξής:


Ν. Γκρούεφσκι: Κατέπληξε και τους Ευρωπαίους...
- «...Το ζήτημα της κατάστασης των μελών της μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας στην Ελλάδα, το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί από το κράτος, καθώς και το πρόβλημα με την υπηκοότητα και τις περιουσίες των ατόμων μεκεδονικής εθνοτικής καταγωγής που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ήδη εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διεθνών, κυβερνητικών και μη, οργανώσεων...».

- «Οι ελληνικές Αρχές εδώ και πολύ καιρό αμφισβητούν την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων, κάτι που αποτελεί άμεση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων. Επί 10ετίες η Ελλάδα ασκεί πολιτική αφομοίωσης, μέσω της απαγόρευσης για ελεύθερη δήλωση της εθνικής τους ταυτότητας, συνοδευόμενη με συστηματικά μέτρα απαγόρευσης της χρήσης της μακεδονικής γλώσσας και της άσκησης πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλαγής των τοπωνυμιών, απαγόρευσης για οργανωμένη δραστηριοποίηση και επιβολής ωμών κυρώσεων στους Μακεδόνες ακτιβιστές, ενέργειες με τις οποίες τραυματίζονται οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμφωνία-πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, την οποία υπέγραψε η Ελλάδα. Γενικά, τα μέλη της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο ισχυρής, για περισσότερες 10ετίες, πολιτικής διακρίσεων, η οποία οδηγεί στην εξάλειψη της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα...».

- «...Για την ανάγκη έγερσης αυτού του ζητήματος μαρτυρεί και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μη ανοχής, η οποία στην τρίτη έκθεση για την Ελλάδα αναλύει την κατάσταση της μακεδονικής κοινότητας σε αυτή τη χώρα και "ενθαρρύνει τις Αρχές στην Ελλάδα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης των μελών των μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της μακεδονικής μειονότητας". Περαιτέρω, η ECRI "συστήνει σθεναρά στις ελληνικές Αρχές να ξεκινήσουν διάλογο με τους Μακεδόνες εκπροσώπους, ώστε να εξευρεθεί λύση για τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ αυτής της Ομάδας και των Αρχών"».

- «...Η δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, πτυχή αυτού του ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των εκδιωχθέντων ατόμων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα από το 1946-1949, καθώς και των απογόνων τους, ανεξάρτητα του εάν αυτοί ζουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο... Δεν δύνανται να επισκεφθούν τους τόπους γεννήσεώς τους, δεν μπορούν να λάβουν ελληνική υπηκοότητα βάσει του τόπου γεννήσεώς τους, εφόσον δεν δηλώνουν Ελληνες το γένος... Ούτε τους επιστρέφεται η ιδιοκτησία των περιουσιών τους...».

- Οι προσδοκίες μας είναι... η Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο, ο οποίος θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των συστάσεων της ECRI, που θα αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών...».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]