Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξεπλάγη η Κομισιόν που ο Γκρούεφσκι «παρέκαμψε» το όνομα

Δεν βιάζεται να απαντήσει επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Κουσνέρ και Ρεν ενημερώθηκαν για τις τελευταίες κινήσεις των Σκοπίων και έδειξαν σημάδια απελπισίας
Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ζοζέ Μπαρόζο διευκρίνισε χθες ότι η επιστολή έφτασε την Παρασκευή και «αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης ώστε να διευκρινιστεί εάν τα θέματα που εγείρονται εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής». Και πρόσθεσε: «Είναι πολιτική της Κομισιόν να μην αντιδρά εν θερμώ σε θέματα που δεν έχουν αποτελέσει ακόμη αντικείμενο της ενδεδειγμένης ανάλυσης τόσο σε τεχνικό όσο και πολιτικό επίπεδο».

«Αγνωστο θέμα»

Στην έδρα της Επιτροπής, η επιστολή Γκρούεφσκι προκάλεσε έκπληξη και ερωτήματα. Εκπληξη, διότι εγείρει ένα άγνωστο θέμα για τις Βρυξέλλες, την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας», και ερωτήματα ως προς πού το πάει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σε αυτό οφείλεται και η επιλογή να αποτελέσει η επιστολή «αντικείμενο ανάλυσης» και να αποφευχθεί μια «εν θερμώ απάντηση». Ουσιαστικά, η Επιτροπή αναζητεί μιαν απάντηση...

Αυτό που χτύπησε στο μάτι των κοινοτικών είναι ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν αναφέρει στην επιστολή του λέξη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που αποτελεί μέχρι σήμερα τη βασική διαφορά μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων και για το οποίο η χώρα του έμεινε εκτός ΝΑΤΟ. Και επικεντρώνεται στα περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «την ανάγκη έγερσης αυτού του ζητήματος μαρτυρεί και η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μη ανοχής, η οποία στην τρίτη έκθεση για την Ελλάδα αναλύει την κατάσταση της μακεδονικής μειονότητας σε αυτή τη χώρα...».

Δεν υπάρχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τέτοια αναφορά, ούτε άλλου κοινοτικού θεσμικού οργάνου. Η έκθεση που επικαλείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι προέρχεται από την επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI). Αλλο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλο Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί πόνημα ενός βουλευτή κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και δημοσιεύτηκε στις 5.12.2003...

Μπερδεύει, λοιπόν, μάλλον σκόπιμα τα πράγματα στην αναζήτηση ευρωπαϊκής θέσης για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Για να καταλήξει ότι η εκπλήρωση των συστάσεων αυτής της έκθεσης «θα αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών». Στόχος του είναι να παρουσιάσει την Ελλάδα ως πρόξενο εμποδίων στην «καλή γειτονία» με την ΠΓΔΜ, για την οποία υπάρχει αναφορά τόσο στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου όσο και του ΝΑΤΟ.

Ο Βαληνάκης

Ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης ενημέρωσε κατά τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27 τον προεδρεύοντα Γάλλο υπουργό Μπερνάρ Κουσνέρ και τον επίτροπο Ολι Ρεν (διεύρυνση) για τις τελευταίες κινήσεις των Σκοπίων. Ο ένας από αυτούς ακούμπησε τα χέρια στο κεφάλι του ως ένδειξη απελπισίας...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]