Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ιερά Σύνοδος πρόκειται να ζητήσει την αποφυλάκιση του πρώην Αττικής!!!

Ποια είναι τα αιτήματα του ιεράρχη,


ο οποίος κρατείται ως σήμερα σε κελί


που φιλοξένησε πρωτεργάτες της δικτατορίας,


και τι σκέπτονται οι αρμόδιοι υπουργοί


Μοναστήρι στην Πελοπόννησο ή στη Θεσσαλία, κατάλληλο για... φυλακή, αναζητούν οι Συνοδικές Υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να μεταφέρουν εκεί τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την επιβολή εξαετούς καθείρξεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι 12 μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν στα τέλη Ιουνίου να ζητήσουν από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη τη μεταφορά του ιεράρχη σε μοναστήρι προκειμένου να εκτίσει εκεί την ποινή του.
Ο Μητροπολίτης ζητεί από τους συνοδικούς αρχιερείς να τον βοηθήσουν. Φαίνεται όμως ότι τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτουν είναι ελάχιστα. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι επιβάλλουν οι νόμοι για να σας βοηθήσουμε» δήλωσε στον κ. Παντελεήμονα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τον επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.
Μαζί με τον κ. Χρυσόστομο στις φυλακές βρέθηκαν για να συνομιλήσουν με τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής οι μητροπολίτες Νέας Κρήνης κ. Προκόπιος και Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος. Ακόμη, συνάντηση είχε μαζί του και ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, στον οποίο υπάγεται εκκλησιαστικά η περιοχή του Κορυδαλλού.

Ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης
εκτίει την ποινή του κρατούμενος στον Κορυδαλλό και,
σύμφωνα με εκείνους που τον επισκέπτονται,
βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στις φυλακές ο ιεράρχης τοποθετήθηκε σε ένα από τα κελιά των πρωτεργατών της δικτατορίας τα οποία διαθέτουν κάποιες «σχετικές ανέσεις», όπως τηλεόραση και ένα μικρό ψυγείο. Ακόμη λέγεται ότι προαυλίζεται μόνος του την ώρα που του επιτρέπεται και δεν έχει επαφή με τους άλλους συγκρατουμένους του. Πιστεύει ότι η αίτηση αναίρεσής του στον Αρειο Πάγο θα έχει αποτέλεσμα, θα μπορέσει να αθωωθεί, να αποφυλακιστεί και έτσι θα γλιτώσει και την καθαίρεση, η οποία φαντάζει ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από το κεφάλι του. Εχει διαρκείς - όσο αυτό είναι επιτρεπτό - τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους νομικούς συμβούλους του και με αρχιερείς σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη δυσμενή γι' αυτόν απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε για την υπεξαίρεση του «παγκαριού» της Μονής Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης.
Το μεγάλο πρόβλημα, όπως λένε συνοδικοί μητροπολίτες, είναι ότι ο κ. Παντελεήμων βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και πολλές φορές λέει: «Θα πεθάνω αν μείνω εδώ». Η επίσκεψη του άλλοτε «ισχυρού αντιπάλου» του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκε έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου σε μια ένδειξη συμπαράστασης προς τον ιεράρχη και προκειμένου να δείξει, όπως έλεγε ιεράρχης, το φιλάνθρωπο πρόσωπο της Εκκλησίας, η οποία πρέπει να συμπαρίσταται στους ανθρώπους που πάσχουν.
* Η πρόβλεψη για ειδικό ίδρυμα
Ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις που φαίνεται ότι η Σύνοδος δρομολογεί για να στηρίξει τον κ. Παντελεήμονα είναι η ανεύρεση ενός μοναστηριού όπου θα μπορέσει να εκτίσει την ποινή του ζώντας σε εκκλησιαστικό περιβάλλον. Ετσι οι νομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος πρότειναν και έγινε αποδεκτό από τη Σύνοδο την εφαρμογή του άρθρου 57 του εκκλησιαστικού χάρτη, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία ειδικού σωφρονιστικού ιδρύματος για τους κληρικούς και τους μοναχούς.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «αι εις κληρικούς ή μοναχούς επιβαλλόμεναι δι' αποφάσεων των κοινών ποινικών δικαστηρίων στερητικαί της ελευθερίας ποιναί, εφ' όσον η καταδίκη δεν συνεπάγεται προκειμένου περί κληρικών και την ποινήν της καθαιρέσεως, εκτίονται εν τω ειδικώ σωφρονιστηρίω των κληρικών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα αποστείλουν στους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης επιστολή με την οποία θα τους ζητούν την εφαρμογή των όσων προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης, ο οποίος αποτελεί και νόμο (570/1977) του ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα θα τους προτείνουν τη μετατροπή μιας πτέρυγας ενός μοναστηριού σε ειδικό σωφρονιστήριο, όπου και θα ζητήσουν τη μεταφορά και τον εγκλεισμό του ιεράρχη και άλλων κληρικών που βρίσκονται στις φυλακές της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνοδικές υπηρεσίες έχουν επιλέξει ήδη κάποια μοναστήρια τα οποία θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν το ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα που θέλουν να δημιουργήσουν. Απαιτείται όμως η συναίνεση των ηγουμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Πελοπόννησο, έχει εξασφαλιστεί. Ακόμη θα πρέπει να γίνουν μετατροπές στα κελιά προκειμένου να υπάρχουν ειδικές πόρτες και κυρίως θα πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλίσει σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να έρθει σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης για να παραχωρηθούν και αστυνομικοί.
Οπως λέγεται, στη Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος επικρατεί σχετική αισιοδοξία για την αποδοχή του αιτήματος της Συνόδου από την κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως να ξεπεραστεί ένα σοβαρό πρόβλημα προηγουμένως, καθώς οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τον νόμο, ο οποίος πάντως εξαιρεί από το μέτρο όσους κληρικούς κινδυνεύουν με καθαίρεση, η οποία είναι πιθανή στην περίπτωση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα αναίρεσής του από τον Αρειο Πάγο.
* Η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη
Την ίδια ώρα η εκκλησιαστική Δικαιοσύνη δείχνει βραχυκυκλωμένη. Παρά το γεγονός ότι πέρασε ήδη περίπου ένας μήνας από την ημέρα που ο Μητροπολίτης καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, η Σύνοδος δεν έχει προχωρήσει σε καμία εκκλησιαστική ανάκριση για τα αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάκριση που διενεργούσε ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ πάγωσε με εντολή της Ιεράς Συνόδου πριν από περίπου έναν χρόνο - λίγο πριν από την είσοδο του μακαριστού Χριστόδουλου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο - όταν με απόφασή της κάλεσε τον ιεράρχη να αναμένει τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης καθώς οι ως τότε έρευνές του δεν οδηγούσαν στην εξεύρεση στοιχείων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιεράρχη και τον πακτωλό χρημάτων που διέθετε ο κ. Παντελεήμων σε υπεράκτιες εταιρείες.
Πολλοί αρχιερείς εκτιμούν ότι η υπόθεση στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη καθυστερεί αδικαιολόγητα και ότι έχει αφεθεί η ποινική Δικαιοσύνη να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Το θέμα φαίνεται ότι παρακολουθεί πολύ στενά ο νέος νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος γνωρίζει καλά το ζήτημα, αφού κατά το παρελθόν υπήρξε και νομικός σύμβουλος του κ. Παντελεήμονος και των προσφυγών του κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου με την οποία απομακρύνθηκε από την επαρχία του. Ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος διερεύνησε και όλη την υπόθεση περί ειδικού σωφρονιστηρίου, μελετά σήμερα όλα τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο ανακριτής Μητροπολίτης Καρυστίας καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται η Ιερά Σύνοδος να ζητήσει να αρχίσει εκ νέου η εκκλησιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]