Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής: Ο Δούρειος Ίππος της Ελλάδας

Η "στρατηγική μειονότητα"

και η εκμετάλλευσή της


Αθόρυβα, συστηματικά και με άφθονο χρήμα, η Αγκυρα κλιμακώνει τις προσπάθειές της ώστε να αποκτήσει λόγο και ρόλο στη Δυτική Θράκη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. Παρά τα σοβαρά μέτωπα που έχουν ανοίξει στην Άγκυρα, οι Τούρκοι φαίνεται ότι παίζουν το χαρτί της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη προκειμένου να ασκούν πίεση στην Αθήνα. Στην περιοχή παρατηρείται συρροή πρακτόρων τόσο της ΕΥΠ όσο και της τουρκικής ΜΙΤ. Πριν από λίγες ημέρες, μέλη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο θεωρείται η «πολιτική βιτρίνα» της παρακρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, εμφανίστηκαν ξαφνικά στον Νομό Ροδόπης. Η αντιπροσωπεία των βουλευτών απετελείτο από τους:
1. Recai Yıldırım, βουλευτής Αδάνων και Βοηθός Γ.Γ. του κόμματος
2. Deniz Bölükbaşı, βουλευτής Αγκύρας, πρώην διπλωμάτης
3. Rıdvan Yalçın, Βουλευτής Κοτυώρων (Ορντού)
4. Turan Çirkin, βουλευτής Αντιόχειας (Χατάι)
5. Metin Ergun, βουλευτής Μούγλων6. Hüseyin Yıldız, βουλευτής Αττάλειας
7. Kemalettin Nalcı, βουλευτής Ραιδεστού (Tekirdağ)
8. Cemaleddin Uslu, βουλευτής
9. Lütfü Türkan, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΗΡ. Κάλεσαν σε συζητήσεις τοπικούς άρχοντες της μειονότητας, τους ενεθάρρυναν να είναι αφενός καλοί πολίτες στη χώρα όπου διαμένουν και αφετέρου να προσφεύγουν μαζικά σε διεθνή δικαστήρια για την αναγνώριση της «τουρκικής» ταυτότητάς τους, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με την οποία «απελευθερώνεται» η ίδρυση «τουρκικών» μειονοτικών συλλόγων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάντως εφεσιβάλει την απόφαση στην ολομέλεια του ΕΔΑΔ, αν και έμπειροι διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες, κατά πόσον η χώρα μας θα δικαιωθεί. Αφού έκαναν ένα πέρασμα-προσκύνημα (όπως το χαρακτήρισαν) στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψαν στη Ροδόπη και ζήτησαν να δουν, ωσάν να ευρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη, και τις τοπικές αρχές - τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δ. Σταμάτη και τον νομάρχη κ. Α. Γιαννακίδη - συνοδευόμενοι από τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τούρκοι εθνικιστές επισκέπτονται τη Θράκη συνοδευόμενοι πάντοτε από «κλιμάκιο» των Γκρίζων Λύκων - τους οποίους περιλαμβάνουν στην επίσημη κομματική τους αποστολή. Και κάθε φορά ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους, όπως βεβαιώνουν οι τοπικές αρχές, με υποσχέσεις: για χρηματοδότηση σωματείων και για αγορά ακινήτων κυρίως αγροτικών εκτάσεων, υποτροφίες σε μουσουλμάνους, τραπεζικά και αγροτικά δάνεια και βεβαίως συνάντηση με τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ. Ο τελευταίος έχει ισχυρή επιρροή στο τουρκικό προξενείο και αυτοχαρακτηρίζεται εθνικός και θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας. Νωρίτερα εφέτος επισκέφθηκε την Τουρκία όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τα μέλη του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντήθηκε στην Αγκυρα και με τον πρόεδρο του δραστήριου «Συλλόγου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης» Ερόλ Κασίφογλου που θεωρείται από αρμόδιες διπλωματικές πηγές ως ένας από τους πλέον δυναμικούς παράγοντες στην επιχείρηση εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Η Αγκυρα αλλά και μεμονωμένα τουρκικά κόμματα χρηματοδοτούν γενναίως τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, σε τέτοια έκταση που πολλές ελληνικές περιουσίες έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των μουσουλμάνων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζική αγορά ελληνικής γης από μουσουλμάνους, με αναλογία που κυμαίνεται από 5/1 ως 10/1 (μουσουλμάνοι σε σχέση με χριστιανούς).
«Η Αγκυρα θεωρεί τους μουσουλμάνους "στρατηγική μειονότητα"» αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του τουρκικού προξενείου (το οποίο πλέον αριθμεί πέντε άτομα έναντι τριών πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ των οποίων μονίμως και δύο πράκτορες της ΜΙΤ) ανέρχεται ετησίως σε 15.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των δασκάλων στα περίπου 150 κορανικά σχολεία καθώς και των περίπου 100 ιμάμηδων. Από τον ίδιο κορβανά χρηματοδοτείται και το μόνιμο προσωπικό οργανώσεων όπως η γνωστή "Τουρκική Ενωση Ξάνθης", το Πολιτιστικό Κέντρο, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης και ο Σύλλογος Επιστημόνων. Παράλληλα περίπου 40 εξέχοντα μειονοτικά στελέχη δημιούργησαν πρόσφατα πολιτιστικό φορέα για ίδρυση νηπιαγωγείων, σχολείων, ακόμη και πανεπιστημίου. Λειτουργούν επίσης και επιδοτούμενα φροντιστήρια τουρκικής γλώσσας όπου φοιτούν περίπου 1.500 μουσουλμανοπαίδες, καθώς και 10 παιδικοί σταθμοί. Σημειωτέον επίσης, ότι την τελευταία πενταετία έχουν ανεγερθεί 10 νέα τζαμιά, κόστους 600.000 ευρώ έκαστον, τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από την Τουρκία. Τα τζαμιά θα ήταν πολύ περισσότερα αν εισακούγονταν οι εκκλήσεις της Τουρκίας προς ισλαμικές χώρες με άφθονα πετροδολάρια να συνεισφέρουν στην ανέγερση μοντέρνων μουσουλμανικών τεμενών στη Θράκη (και στην κατεχόμενη Κύπρο). Οι ελληνικές αρχές διαπιστώνουν οικονομική διείσδυση της Αγκυρας και προς τους Πομάκους, στους οποίους αποστέλλονται σχολικά βιβλία καθώς και χρήματα για ανέγερση πολιτιστικών και άλλων κέντρων.
Η Αγκυρα προσπαθεί επίσης με κάθε τρόπο να προβάλλει το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στο εξωτερικό όπως με την υιοθέτηση του ψηφίσματος 3/35-ΜΜ κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αλλά και οργανώσεις «Δυτικοθρακιωτών» που υπάρχουν κατά δεκάδες στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Προύσα. Υπάρχει, φυσικά, και η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, η οποία εδρεύει στη Γερμανία, αλλά επεκτείνεται συνεχώς σε νέες χώρες (π.χ. Βρετανία, Ολλανδία), ενώ έχει αποκτήσει και το status του παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Με όχημα την επικρατούσα διεθνώς πολιτική υπέρ των μειονοτήτων και της πλήρους ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού τους, η ομοσπονδία αυτή εγκαλεί συνεχώς την Ελλάδα για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]