Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Ο Ερντογάν ταξιδεύει για να βρει φίλους και να ανακτήσει γόητρο και οι στρατηγοί ψάχνουν για τον επόμενο στόχο


Βόμβα έτοιμη να εκραγεί η Τουρκία

Δεν παραδίνεται ο Ερντογάν

Οι στρατηγοί αποφασισμένοι για όλα


Το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας δείχνει να ανεβαίνει κατακόρυφα καθώς επικρατεί άκρα σιωπή πριν την μεγάλη σύγκρουση στρατηγών και πολιτικών δυνάμεων. Στόχος και των δύο η πλήρης επιβολή στην εξουσία.
Ενώ έχει περάσει και το «τρομοκρατικό χτύπημα της Αλ Κάϊντα» στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, οι δύο πλευρές ανασυντάσσονται ταχύτατα προετοιμάζοντας την μεγάλη μάχη που θα ξεκινήσει (όπως όλα δείχνουν) μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα ταξίδια του Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός της χώρας, έχοντας εξασφαλίσει, μέσω του προέδρου Γκιουλ, μία περίοδο «κατάπαυσης του πυρός» επισκέφθηκε για το Ιράκ, όπου συζήτησε για θέματα των Κούρδων του βορείου Ιράκ αλλά και του ΡΚΚ. Εικάζεται από Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι εξασφάλισε ένα είδος «παρεμβατικότητας», αλλά και την υποστήριξη του Ιρακινού πρωθυπουργού (πιόνι των αμερικανών) σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Έχοντας με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσει τα ανατολικά σύνορα και με την βεβαιότητα πως δεν πρόκειται να δεχθεί «πιέσεις» των Κούρδων του βορείου Ιράκ, αποδυναμώνει την πιθανότητα να αναλάβει δράση ο στρατός σε περίπτωση «σοβαρών επεισοδίων» με τους Κούρδους.
Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν με την μετάβασή του στη σύνοδο Μεσογειακών κρατών που συγκάλεσε ο κ. Σαρκοζί, δείχνει ένα δυτικό πρόσωπο του ισλάμ και διορθώνει την πολιτική εικόνα της Τουρκίας, αλλά και την δική του, απέναντι στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει από τον Νικολά Σαρκοζί διαβεβαιώσεις για την υποστήριξη της χώρας του στην είσοδο στην Ε.Ε., αλλά και στην εισροή αναπτυξιακών και επενδυτικών κεφαλαίων.
Η επίσκεψή του όμως στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, έχει προγραμματισθεί να γίνει με μοναδικό σκοπό να ανακτήσει η Τουρκία την εικόνα του νικητή, ενώ είναι γνωστό πως η πολιτική Ταλάτ δείχνει μία τάση απομάκρυνσης από την Τουρκία και τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί στην μεγαλόνησο τα τελευταία 25 χρόνια. Η εικόνα του Ερντογάν θα γίνει ακόμη καλύτερη με την επίσκεψη αυτή και θα μετατρέψει τους Τούρκους στρατηγούς σε απλούς παρατηρητές σε όσα αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται στην Κύπρο.
Ο Ερντογάν κέρδισε χρόνο και προσπαθεί να τον μετατρέψει σε δύναμη που θα δράσει προς όφελός του στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα θα τονώσει και την εικόνα μίας Τουρκίας που δείχνει να παραπαίει και να μην είναι ικανή να σταθεί και να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα αλλά και τις απαιτήσεις που έχουν προκύψει.

Τα συρτάρια των στρατηγών
Ενώ ο Ερντογάν ταξιδεύει, οι στρατηγοί με την σειρά τους εκμεταλλεύονται την «κατάπαυση του πυρός» και έχουνε βγάλει από τα συρτάρια τους σχέδια σχετικά με την επιβολή της δικής του εξουσίας στην χώρα. Άλλωστε, εμπειρότατοι σε πραξικοπηματικές ενέργειες, γνωρίζουν πολύ καλά πως η μεγάλη αναμέτρηση είναι πολύ κοντά και σε αυτήν θα κριθεί η συνέχεια του Κεμαλικού κράτους που συντηρούν δεκαετίες ολόκληρες στην Τουρκία.
Το «χτύπημα» που σχεδιάζουν πρέπει να είναι ακαριαίο και να μην δώσει περιθώρια αντίδρασης στον Ερντογάν και στους πολιτικούς. Άλλωστε, η ζημία που μέχρι στιγμής έχει προκληθεί στην Τουρκία είναι τεράστια και γνωρίζουν πως η οικονομία και οι επενδυτές δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να συνεχισθεί μία παρατεταμένη «κόντρα» δημιουργώντας «αστάθεια» στα επενδυτικά τους σχέδια.
Οι στρατηγοί διαθέτουν και χρήμα αλλά και όλα εκείνα τα απαραίτητα (έμψυχο και άψυχο υλικό) για να κάνουν την κίνησή τους. Άσχετα με τις δηλώσεις της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, είναι σχεδόν βέβαιο πως το τελευταίο χτύπημα δεν ήταν τρομοκρατικό, αλλά ήταν μία ενέργεια προκειμένου να μετρηθούν τα αντανακλαστικά, οι δυνάμεις αλλά και οι προθέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έδειξε καμία διάθεση να αναμετρηθεί την συγκεκριμένη περίοδο και επέρριψε την ευθύνη στην Αλ Κάϊντα και γενικότερα στην τρομοκρατία!
Αναμένεται λοιπόν τα χτυπήματα να είναι ταυτόχρονα και πολλαπλά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας και θα αποπροσανατολίσουν τις δυνάμεις του Ερντογάν. Πιθανή αφορμή για κατάργηση του Ερντογάν ίσως να υπάρξει με προβοκάτσια που θα θίξει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Αυτή προβοκάτσια πιθανόν να γίνει στο Τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, όπου τις τελευταίες ημέρες υπάρχει υψηλή κινητικότητα, ιδιαίτερα των 2 ανδρών της ΜΙΤ, αλλά και πολλών Τούρκων «τουριστών» που έχουν καταλύσει τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.
Πολύ σύντομα ο χρόνος για τη σύγκρουση
Οι πιθανότητες να «χτυπήσουν» οι στρατηγοί πριν ο κ. Ερντογάν επισκεφθεί την Βόρεια Κύπρο, αυξάνονται καθημερινά και το σκεπτικό είναι ένα και μοναδικό: Το βαθύ κράτος είναι έτοιμο να συγκρουστεί και δεν θα περιμένει τον αντίπαλο να προετοιμαστεί και να εφοδιαστεί με «όπλα» γι αυτή την σύγκρουση. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι στρατηγοί, αυτός που θα κάνει το πρώτο χτύπημα θα είναι μάλλον και ο νικητής.
Αλλά όλα πλέον δείχνουν πως από αυτή τη σύγκρουση θα υπάρξει ένας μεγάλος χαμένος. Και αυτός θα είναι η Τουρκία, ως κράτος, που θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και θα χάσει την ευκαιρία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον δυτικό κόσμο.
Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]