Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για την μόλυνση του Αξιού από τα Σκόπια!!!


Από την Ελληνική κυβέρνηση

ζητάει να πάρει μέτρα και να

βοηθήσει τα Σκόπια να μην μολύνουν!!!



Τα υδρόβια πτηνά στο δέλτα του Αξιού
φαίνεται ότι απειλούνται από εισαγόμενα λύματα

Με αφορμή καταγγελίες οικολογικής οργάνωσης για μόλυνση του Αξιού από αστικά και βιομηχανικά λύματα στην ΠΓΔΜ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης ρωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εξωτερικών ποια μέτρα έχουν λάβει για την προστασία του ποταμού.

Σύμφωνα με την οργάνωση Vila Ζora, ο Αξιός «φαίνεται να ρυπαίνεται από χημικά απόβλητα εργοστασίων και να δέχεται ανεξέλεγκτα τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων και άλλων περίπου 13 μικρότερων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Από το 1997 με αφορμή το ζήτημα της διασυνοριακής μόλυνσης του Αξιού πρέπει να παρασχέθηκε για πρώτη φορά οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει δυστοκία στη διαχείριση των σχετικών πόρων» αναφέρει ο κ. Παπαγιαννάκης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ίδια οργάνωση προειδοποίησε για ενδεχόμενο οικολογικό επεισόδιο σε κλειστή μεταλλουργία στο Βέλες της ΠΓΔΜ, όπου σε δεξαμενές με θειικό οξύ εντοπίστηκαν ρωγμές. Κυβερνητικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας ανακοίνωσαν ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το επικίνδυνο υλικό από τη μεταλλουργία.

«Αυτές τις μέρες στην πόλη Βέλες ο Αξιός 'πνίγηκε' στα νεκρά ψάρια χωρίς οι γείτονες να είναι σε θέση να μας πουν υπεύθυνα αν το φαινόμενο οφείλεται σε εντοπισμένη πηγή μόλυνσης που περιόρισαν ή σταμάτησαν , ή αν το άνοιγμα των φραγμάτων των παραποτάμων (λόγω της χαμηλής στάθμης) προκάλεσε λόγω της ορμής των νερών τη μαζική θανάτωση των ψαριών».

Οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Εξωτερικών ερωτώνται:

Ποιες συντονισμένες προσπάθειες περιορισμού τέτοιων φαινομένων μόλυνσης έχουν γίνει από κοινού μεταξύ των υπουργείων των δύο χωρών;

Γιατί δεν γινόμαστε με όποια μέσα μπορούμε, αρωγοί διαβαλκανικών προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος;

Γιατί δεν δημιουργούμε ένα αυτόματο σύστημα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του Αξιού, με όρια ασφαλείας συναγερμού, προκειμένου να προστατευθεί τελικά και ο Θερμαϊκός;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]