Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιστορικός και Πολιτικός Προβληματισμός στην Τουρκία


Αθήνα, 10 Ιουλίου 2008

Αναρτάται φιλοσοφικό κείμενο πολιτικού προβληματισμού του Ντουρμούς Χοτζάγλου, Τούρκου πολιτικού διανοούμενου που κινείται στο χώρο του λεγόμενου νεοοθωμανισμού.

Το άρθρο γράφτηκε το έτος 2000 και αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς που υπάρχουν στην τουρκική πολιτική διανόηση αναφορικά με τον γενικό προσανατολισμό και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Σάββας Καλεντερίδης

Ιστορικός και Πολιτικός

Προβληματισμός στην Τουρκία


του Ντουρμούς Χοτζάογλου

Από ‘δω και πέρα, ο πραγματικός κίνδυνος για την Τουρκία θα προέλθει από τη Δύση

Η Τουρκία, την περίοδο της δυσοίωνης και καταραμένης κυριαρχίας της οργάνωσης ‘Ένωσις και Προόδος’ – η οποία ανέλαβε την εξουσία το έτος 1909 με έναν σκληρό τραμπουκισμό και με ισχυρισμούς και στόχους που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες τους, και τελικά κατέληξε σ’ έναν απόλυτο και αιμοσταγή δεσποτισμό – μεταράπηκε σ’ένα πυρπολημένο πεδίο και έφτασε σε σημείο να απωλέσει τα τελευταία εδάφη που κατείχε ως Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στο τέλος του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, που διεξήχθη με τα τελευταία αποθέματα εθνικών δυνάμεων και προσπαθειών και ολοκληρώθηκε το έτος 1922, διασώθηκε ότι ήταν δυνατόν από τα παλιά μεγαλεία και με την ίδρυση της Δημοκρατίας που ακολούθησε στο τέλος αυτού του πολέμου, έγινε ένα βήμα για να αποκτήσει η Τουρκία μια νέα δομή που στηρίζεται σε ένα σοβαρό και ριζικό μετασχηματισμό.
Η Τουρκία πλέον μ’ έναν τραγικό τρόπο έχει πάψει να είναι μεγάλη δύναμη, μίκρυνε, υποβιβάστηκε στο επίπεδο της απλοϊκότητας και έγινε μια περιφερειακή δύναμη. Αυτή είναι μια άσχημη κατάληξη για μια χώρα που τουλάχιστον επί τρεις αιώνες ήταν η πρώτη δύναμη του κόσμου. Για μια χώρα που ακόμη και μετά την απώλεια της πρωτοκαθεδρίας κατά τη διάρκεια της καθοδικής πορείας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνέχισε να παραμένει στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων.
Η σμίκρυνση όμως της Τουρκίας και από πλευράς ισχύος και από πλευράς γεωγραφικής έκτασης των εθνικών εδαφών της και ο περιορισμός της σε εδάφη μεταξύ της Αδριανούπολης και του Κάρς, αποτέλεσε αφορμή και επέδρασε στον τρόπο σκέψης των ιθυνόντων. Οι εξελίξεις αυτές σμίκρυναν τη σκέψη στην Τουρκία και περιόρισαν τους ορίζοντες της εθνικής και της πολιτικής διανόησης. Η Τουρκία δεν σμίκρυνε απλά, έγινε κάτι χειρότερο. Νομιμοποίησε την σμίκρυνση του μυαλού της. Έτσι από εκεί και πέρα, η Τουρκία κατάντησε να είναι μία χώρα που ποτέ δεν σκεπτόταν μεγάλα, δεν είχε μεγάλους ορίζοντες και μεγάλα σχέδια, έγινε μια χώρα απλή, όπως οι άλλες, απλή και ρηχή.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]