Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρντάρσκα: Αρνούνται τις τελευταίες προτάσεις του Νίμιτς οι Σκοπιανοί

Καταθέτουν νέες προτάσεις

Τη θέση της ΠΓΔΜ, ότι το περιεχόμενο και οι ιδέες Νίμιτς που κατατέθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή θεωρούνται μη αποδεκτά από την ηγεσία των Σκοπίων, θα μεταφέρει στη σημερινή συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ ο διαπραγματευτής της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σκοπιανές διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν ότι το τελευταίο πακέτο δεν εμπεριέχει συγκεκριμένο όνομα, αλλά περισσότερες εκδοχές για ένα και μοναδικό όνομα για χρήση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Η πρότασή του περιλαμβάνει 4 εκδοχές της προτεινόμενης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», η οποία θα προορίζεται για ευρύτερη διεθνή χρήση, συμπεριλαμβανομένων και των διμερών σχέσεων με τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ αυτή θα αναγράφεται και στα διαβατήρια των πολιτών της χώρας.
Για τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν τα σκοπιανά δημοσιεύματα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να «κλείσει τα μάτια» ενώπιον του εγγράφου του ΟΗΕ, της λεγόμενης ταυτότητας της ΠΓΔΜ, στην οποία θα αναφέρεται ότι η εθνικότητα και η γλώσσα είναι «μακεδονική». Η Αθήνα, ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ, προτείνει, όπως αντί της αγγλικής εκδοχής (Macedonian), να χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονική», αλλά στη λατινική της γραφή («Makedonski»).
Επίσης, μη αποδεκτά από το τελευταίο πακέτο Νίμιτς, που χαρακτηρίζεται από τη σκοπιανή διπλωματία ως «φιλελληνικό», είναι και τα σημεία της πρότασης για αποποίηση του αρχαίου παρελθόντος, αλλαγή διαβατηρίων, που σημαίνει διεθνή χρήση του νέου ονόματος, μη χρήση του όρου «μακεδονικός», καθώς και η αλλαγή του Συντάγματος.
Λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δέσμης ιδεών Νίμιτς είναι μη αποδεκτό από την ΠΓΔΜ, στην προχθεσινή συνάντηση Τσερβένκοφσκι-Γκρούεφσκι συμφωνήθηκε ότι ο διαπραγματευτής Νίκολα Ντιμιτρόφ (που θα συνοδεύεται από τον Μάρτιν Πρότουγκερ, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Σκοπιανού πρωθυπουργού) θα προσέλθουν στη συνάντηση κομίζοντας αντιπροτάσεις για τη λύση της εκκρεμότητας.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από τα Ηνωμένα Εθνη, στις νέες εκ του σύνεγγυς επαφές των μερών στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό διαμεσολαβητή δεν θα υπάρξουν επίσημες δηλώσεις. Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, έχει προγραμματίσει συνάντηση την προσεχή Δευτέρα με τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδ. Βασιλάκη.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]