Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φοβούνται μέχρι και πραξικόπημα στην Τουρκία


Κλιμακώνεται η κόντρα στρατηγών

και Ερντογάν μετά τις μαζικές συλλήψεις


Με τον Κεμάλ.
Οπαδοί του κοσμικού κράτους διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη εναντίον του Ερντογάν


Με τον Κεμάλ. Οπαδοί του κοσμικού κράτους διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη εναντίον  του Ερντογάν


Βαθαίνει η κρίση στην Τουρκία έπειτα από τις μαζικές συλλήψεις που έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών για την
παρακρατική οργάνωση Εργκένεκον. «Το κεμαλικό κατεστημένο κάνει μια κίνηση και το κυβερνών κόμμα απαντά, όπως στο σκάκι», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Τζενγκίζ Ακτάρ. Τη συνέχεια, όμως, κανείς δεν τη γνωρίζει.
«Η Τουρκία περνά δύσκολες μέρες. Οφείλουμε να ενεργήσουμε με περισσότερη λογική, προσοχή και υπευθυνότητα», δήλωσε χθες ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Ιλκέρ Μπασπούγ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με τον πρωθυπουργό δεν ενημερώθηκε για τις συλλήψεις μελών της Εργκένεκον, όπως ισχυρίζεται ο τουρκικός Τύπος. Στην ουσία ο Μπασμπούγ, ο οποίος στις 30 Αυγούστου αναμένεται να αναλάβει την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων, ήθελε να πει ότι δεν έδωσε την άδειά του για τις 24 νέες συλλήψεις. «Είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη για τη στάση του Στρατού», σχολιάζει ο καθηγητής Ακτάρ, που δεν αποκλείει ακόμη και το σενάριο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Οι πασάδες
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Τύπου, το κατηγορητήριο για την οργάνωση Εργκένεκοντο οποίο καθυστερεί εδώ και έντεκα μήνες χωρίς να έχει απαγγελθεί στους 47 κρατουμένουςείναι σχεδόν έτοιμο: αποτελείται από 2.500 χιλιάδες σελίδες! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες θα κατηγορηθούν για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό την εκδήλωση πραξικοπήματος στη χώρα. «Η Τουρκία περιμένει με αγωνία το κατηγορητήριο για να δει αν εξαρθρώθηκε μια χούντα ή αν πρόκειται για συλλήψεις εκδίκησης και ξεκαθάρισμα λογαριασμών», σχολίαζε χθες η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Βατάν». «Εισβολή στους πασάδες», ήταν ο τίτλος της «Μιλιέτ», ενώ η «Ραντικάλ» αναφώνησε: «Επιτέλους και ορισμένα μεγάλα ψάρια».
Οι αντιδράσεις για τις προχθεσινές συλλήψεις συνεχίστηκαν και χθες. Στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έγιναν πορείες διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Επιμελητηρίων (ΤΟΒΒ) Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου καταδίκασε τη σύλληψη του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άγκυρας. «Τα πραξικοπήματα δεν γίνονται μόνο εναντίον των κυβερνήσεων, αλλά και εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε.
Σήμερα το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα δώσει προφορική κατάθεση ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου απαντώντας στην προχθεσινή αγόρευση του εισαγγελέα Γιαλτσίνκαγια, ο οποίος είχε ζητήσει και πάλι το κλείσιμό του. Στη συνέχεια το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ετοιμάσει την έκθεσή του, η οποία θα διανεμηθεί και στα έντεκα μέλη του σώματος, και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα ορίσει ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει το σώμα για να λάβει την τελική απόφαση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]