Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Στο... εδώλιο το «βαθύ κράτος», στον... τοίχο η κυβέρνηση

Το κατηγορητήριο σε βάρος της τουρκικής ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν ολοκληρώθηκε από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας της Τουρκίας, λίγες ώρες αφότου οι ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις συνέλαβαν στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη τους δύο εν αποστρατεία στρατηγούς και ακόμη 19 υπόπτους για προετοιμασία πραξικοπήματος.

Στο... εδώλιο το «βαθύ κράτος»

Η απαγγελία των πρώτων κατηγοριών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Χρειάστηκε μόλις ένας χρόνος για να μπουν σε μια κόλλα χαρτί οι εθνικιστές ακροδεξιοί εγκέφαλοι, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο απεργάζονταν την οικοδόμηση ενός «κοινωνικού χάους » για να δικαιολογήσουν την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Είναι άγνωστο για την ώρα πόσα άτομα αφορά το κατηγορητήριο, πόσο μακριά στον χρόνο προχωρά το νήμα της υπόθεσης και πόσο βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στην πληγή του τουρκικού παρακράτους. Το βέβαιο είναι ότι οι ύποπτοι θα δικαστούν για τρομοκρατική δράση και στοχευόμενες δολοφονίες μεταξύ αυτών και του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ.

Αποκαλύψεις

Στο εύφλεκτο πολιτικό τοπίο της γείτονος χώρας, οι αποκαλύψεις για τη δράση των φασιστοειδών της Εργκενεκόν και των διαφόρων παραρτημάτων της, όπως η Οργάνωση Ατατουρκικής Δράσης, πυροδοτεί νέα μέτωπα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και στρατηγών πασάδων.

Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του τουρκικού στρατού, μόλις ένα 24ωρο μετά την επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση δικτύου με παρακρατική δράση.

«Η Τουρκία περνά δύσκολες ημέρες. Οφείλουμε όλοι να ενεργήσουμε με περισσότερη λογική, προσοχή και υπευθυνότητα», δήλωσε ο δεύτερος ισχυρότερος στρατηγός στη στρατιωτική ιεραρχία. Σιγή ιχθύος τήρησε η κυβέρνηση αρνούμενη να σχολιάσει το όργιο των φημών που κυκλοφορούν και τις ερμηνείες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις εξελίξεις.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιχείρηση - σκούπα κατά του κεμαλικού παρακράτους είναι μια απάντηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στις προσπάθειες του «βαθέος κράτους» να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για την απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος, πολλές τέτοιου είδους κινήσεις θα δουν το φως της δημοσιότητας σημειώνουν. Αρκετοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η επιχείρηση είχε προφανώς συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ.

«Δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς να έχουν σταθμιστεί το πολιτικό υπόβαθρο αλλά και οι πολιτικές ισορροπίες. Αν η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ενημερωθεί για την επιχείρηση, θα μπορούσε να προκληθεί πανικός και αναστάτωση στις τάξεις των αξιωματικών», υποστηρίζουν οι Τούρκοι παρατηρητές.

Ο οχετός των αποκαλύψεων για τη δράση της Εργκενεκόν άρχισε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης εισέβαλαν σε γιάφκα παρακρατικών στο προάστιο Ουμρανίγιε.

Περισσότεροι από 50 ύποπτοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν έκτοτε. Ως ηγέτης της οργάνωσης κρατείται ο διαβόητος Βελί Κιουτσκούκ, απόστρατος συνταγματάρχης, φίλος και συνοδοιπόρος του πρώην αρχηγού της στρατοφυλακής Σενάρ Ερουϊγκούρ, που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης.

Ο τελευταίος που φέρει το προσωνύμιο «το κίτρινο κορίτσι» -προσφιλής χαρακτηρισμός για τις αγελάδες στην Τουρκία- θεωρείται ότι διετέλεσε ιθύνων νους στις δύο αποτυχημένες απόπειρες οργάνωσης πραξικοπήματος το 2004. Εκείνη την εποχή οι 4 αρχηγοί των Οπλων υποστήριξαν τον αρχηγό Ναυτικού Οζντεν Ορνέκ για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ηρθαν σε επαφή με τους ισχυρούς έκδοτες, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Ο Ακλπερ Γκορμους, έκδοτης του μαχητικού περιοδικού Νοκτά, που έκανε την αποκάλυψη για το 2004, θεωρεί ότι η σύλληψη του Ερουϊγκούρ αποτελεί απόδειξη των ανατροπών στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της εκλεγμένης κυβέρνησης και του κράτους. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι το τέλος των 60 χρόνων της ανάπηρης Δημοκρατίας. Μια νέα εποχή γεννιέται σημειώνει.

Εντονες αμφιβολίες για το εύρος των αποκαλύψεων σχετικά με το παρακράτος εκφράζει ο δημοσιογράφος Μπελμα Ακουρα, συγγραφέας του βιβλίου «Βαθύ Κράτος». «Νομίζω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εντυπωσιάσει κερδίζοντας μια μάχη στον πόλεμο για την επιβίωσή της», λέει με τη σειρά του.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ

Ικανοποίηση για την εξέλιξη των γεγονότων μετά την επιχείρηση - σκούπα κατά του παρακράτους εκφράζουν οι μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες. Οι σοβαρότεροι αναλυτές του τουρκικού Τύπου υπογραμμίζουν ότι η εποχή των πραξικοπημάτων έχει οριστικά περάσει.

«Επιτέλους πιάστηκαν τα μεγάλα ψάρια», γράφει η Ραντικάλ και το ίδιο μήνυμα τονίζει η φιλοκυβερνητική Ζαμάν, εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, επισημαίνοντας: «Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν», ενώ η Μιλιέτ χαρακτηρίζει τα χθεσινά γεγονότα ως «τσουνάμι».

Η Τζουμχουριέτ, ο υπεύθυνος της οποίας είναι μεταξύ των συλληφθέντων, γράφει για τα χθεσινά γεγονότα: «Ο μέγας εκφοβισμός».

Η άλλη μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ έχει τίτλο «Κρατείται ο στρατός». «Εκκαθάριση του πραξικοπήματος» γράφει η Σταρ και διευκρινίζει ότι «το πραξικόπημα δέχτηκε πλήγμα». «Ερντογάν: δεν μπορούν να σταματήσουν τον χτύπο της καρδιάς της Τουρκίας» γράφει η Μπουγκιούν, ενώ το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνει η Γιενί Σαφάκ: «Οι πραξικοπηματίες ανακρίνονται στην Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης». «Οι πασάδες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν» γράφει, τέλος, η Ταράφ.

Η Χουριέτ κάνει λόγο για «Κύμα μέγα συλλήψεων», «Τι χώρα, δύο σεβαστοί διοικητές υπό κράτηση» γράφει η Βατάν, ενώ η Τερτζουμάν, ο διευθυντής της οποίας συνελήφθη, αναρωτιέται «Πού πάει η Τουρκία».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]