Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

VMRO Σκοπίων και Βουλγαρίας: Δυό γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα!

Παναγιώτης Σαββίδης
Η ανακοίνωση του βουλγαρικού VMRO, εύχεται «καλή επιτυχία» στις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποτρέπονται ενέργειες εναντίον όσων στη χώρα δηλώνουν και αισθάνονται Βούλγαροι. Τα δύο - ομώνυμα - κόμματα, θεωρούνται διάδοχοι της οργάνωσης VMRO – IMRO, που ιδρύθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, με στόχο την αυτονόμηση της Μακεδονίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ενοποίησή της στην συνέχεια με τη Βουλγαρία.Από το 1991 και την ανεξαρτητοποίηση από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τη γειτονική Βουλγαρία, επικρατεί καχυποψία. H Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα, αφού τους θεωρεί … Βούλγαρους.
Συγχαρητήριο … τηλεγράφημα στο VMRO του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε το ομώνυμο βουλγαρικό κόμμα, που θεωρεί την ΠΓΔΜ κομμάτι της ... Βουλγαρίας.
Όπως είναι γνωστό, η οργάνωση στράφηκε κυρίως κατά του ελληνικού πληθυσμού, ελληνόφωνου και σλαβόφωνου, με στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε ελληνική επέκταση στο χώρο της Μακεδονίας.
Σήμερα, οι σχέσεις των δύο VMRO χαρακτηρίζονται από αβυσσαλέο μίσος. Οι εθνικιστές της ΠΓΔΜ ονειρεύονται μια … μεγάλη «Μακεδονία», έχοντας μέσα τα κομμάτια, που έχουν σήμερα Ελλάδα και η Βουλγαρία. Από την πλευρά του, το βουλγαρικό VMRO, χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ «δεύτερο βουλγαρικό κράτος» και τους Σκοπιανούς … Βούλγαρους.
Από την πλευρά της, η ΠΓΔΜ, κατηγορεί τη Βουλγαρία για παραβίαση των δικαιωμάτων των «Μακεδόνων», που ζουν στο ΝΔ τμήμα της χώρας, ζητώντας ευθέως την αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας.

Τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε περιοχές της ΠΓΔΜ, όπου ξυλοκοπήθηκαν πολίτες από εθνικιστές, πολίτες της χώρας που δήλωσαν Βούλγαροι και μάλιστα έγιναν κάτοχοι και βουλγαρικού διαβατηρίου.
Η βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια, έχει εντολή να χορηγεί αμέσως, υπηκοότητα και διαβατήρια, σε όποιον πολίτη το ζητήσει με μια απλή αίτηση. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ήδη λάβει βουλγαρικό διαβατήριο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι (φωτό).
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]