Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αχμέτι: «Ο Γκρούεφσκι φταίει για το όνομα»



Ο Αλί Αχμέτι, με στενούς συνεργάτες του, κατά την προεκλογική περίοδο στα Σκόπια
Προειδοποίηση προς τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι η ΠΓΔΜ θα βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση αν δεν εντάξει στον κυβερνητικό συνασπισμό το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUΙ, απευθύνει μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο ηγέτης του κόμματος και πρώην οπλαρχηγός του UCΚ Αλί Αχμέτι.
«Μια κυβέρνηση που δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση της πλειοψηφίας των Αλβανών δεν μπορεί ούτε να διαρκέσει ούτε να λειτουργήσει», υποστηρίζει ο Αλί Αχμέτι μία ημέρα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές στα Σκόπια, ενώ κατηγορεί τον Ν. Γκρούεφσκι για τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας, που άφησε την ΠΓΔΜ εκτός του ΝΑΤΟ.
Είστε αισιόδοξος για τις αυριανές επαναληπτικές εκλογές;Πιστεύετε ότι η βία και η νοθεία ήταν σχέδιο του αντίπαλου αλβανικού κόμματος (DΡΑ) και της κυβέρνησης;
Είμαι πιο αισιόδοξος σε σχέση με την 1η Ιουνίου, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Είναι απαράδεκτο μια μικρή ομάδα εγκληματιών και παραβατών να καταστρέφει την εικόνα του αλβανικού πληθυσμού, ο οποίος, παρά την πίεση και τους πυροβολισμούς, προσήλθε στις κάλπες και έδωσε τη νίκη στο κόμμα μας. Μέλημά μας είναι οι εκλογές να γίνουν με αξιοπρεπή τρόπο σε ένα κράτος που επιδιώκει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για τους δράστες. Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, το DΡΑ είχε προειδοποιήσει ότι θα γινόναν «σφαγή». Ό,τι έγινε κατόπιν απλώς επιβεβαίωσε τις απειλές του κ. Θάτσι. Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή δομών της αστυνομίας και της ημιπαράνομης ομάδας του υπουργείου Εσωτερικών Άλφα (ειδική ομάδα) στην παρενόχληση των ψηφοφόρων. Γιατί δεν θέλει ο Ν.Γκρούεφσκι να συνεργαστεί μαζί σας,αφού ηγείσθε του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος;
Ως νικητές, επιμένουμε να είμαστε εταίροι στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, βασικό μέρος του οποίου είναι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας. Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Αλβανών, αλλά όλων των πολιτών της «Μακεδονίας».
Τι θα κάνετε αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν επιλέξει εσάς,αλλά το αντίπαλο κόμμα DΡΑ,για να σχηματίσει κυβέρνηση;
Πιστεύω πως ο κ. Γκρούεφσκι έμαθε από το λάθος που έκανε το 2006, όταν δεν σεβάστηκε τη θέληση της πλειοψηφίας των Αλβανών της χώρας. Η μόνιμη πολιτική κρίση που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, καθώς και στα περιστατικά βίας την ημέρα των εκλογών είναι άμεση συνέπεια της απόφασης του κ. Γκρούεφσκι το 2006 να σχηματίσει κυβέρνηση που δεν έχει απόλυτη νομιμοποίηση.
Εκφράζονται φόβοι ότι αν τελικά δεν είστε εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, θα εξεγείρετε το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ, υποκινώντας ακόμη και απόσχιση.Σχολιάστε το.
Είναι αποδεδειγμένο ότι μια κυβέρνηση που δεν αντικατοπτρίζει και δεν σέβεται τη θέληση της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας, των Αλβανών, δεν μπορεί ούτε να διαρκέσει πολύ ούτε να λειτουργήσει. Η ερώτηση είναι υποθετική και δεν θα τη σχολιάσω περαιτέρω.
Ο κ.Γκρούεφσκι μιλά τελευταία για «μακεδονικό» έθνος και ταυτότητα και γλώσσα.Εσείς τι λέτε;
Η «Μακεδονία» είναι ένα πολυεθνοτικό (multiethnic) κράτος και ως τέτοιο αναγνωρίζεται απ΄ όλους. Υπάρχουν διάφορες αυτόνομες ταυτότητες που συνυπάρχουν και συνεργάζονται για να δημιουργήσουν από κοινού μια κοινή κρατική ταυτότητα.
Η ΠΓΔΜ θα ήταν πιο σταθερή αν ακολουθούσε το ομοσπονδιακό μοντέλο;
Το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι πολύ σαφές. Η «Μακεδονία» πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με το μοντέλο της Αχρίδας, με ουσιαστική αποκέντρωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το πνεύμα της συμφωνίας της Αχρίδας.
Τι απαντάτε σε όσους σας επικρίνουν ότι είστε υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της ΠΓΔΜ,επειδή υποστηρίζετε την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας;
Υποστηρίζω την ιδέα της μεγάλης Ευρώπης, όπου όλοι οι Αλβανοί, καθώς και λαοί που μπορεί ακόμη να έχουν ιδέες για μεγαλύτερα κράτη, θα μπορούν να ζουν μαζί σε μια Ένωση χωρίς σύνορα, όπου θα υπάρχει ελεύθερη κίνηση ανθρώπων και αγαθών.
"ΤΑ ΝΕΑ on line"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]