Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πυρηνική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας


Η συμφωνία θα επιτρέψει την μεταφορά τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, πυρηνικών υλικών και εξαρτημάτων για πυρηνική έρευνα και για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συμφωνία είναι 15ετούς διάρκειας και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ "ανοίγει τον δρόμο για την συνεργασία Αμερικανικών και Τουρκικών επιχειρήσεων στον πυρηνικό τομέα".
Όπως σημειώνει η Ζαμάν, το σύμφωνο είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2000 αλλά τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα καθώς συνάντησε "εμπόδια" στην διαδικασία επικύρωσης στο Κογκρέσο. Στο παρελθόν, οι Αμερικανοί εξέφραζαν ανησυχία για το ενδεχόμενο "ευαίσθητα" υλικά να βρεθούν σε "λάθος χέρια". Οι ανησυχίες ξεπεράσθηκαν και η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ.
Τούρκος αναλυτής δηλώνει στην εφημερίδα ότι η συμφωνία δείχνει ότι οι ΗΠΑ "εμπιστεύονται" την Τουρκία. "Εάν υπήρχε κίνδυνος η πυρηνική τεχνολογία να πουληθεί σε τρίτες χώρες που βρίσκονται στην "μαύρη λίστα", όπως το Ιράν, τότε η Ουάσιγκτον δεν θα προχωρούσε στην εφαρμογή της", προσθέτει.
Η Ζαμάν υπογραμμίζει ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τον δημόσιο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για τον Σεπτέμβριο για την κατασκευή του πρώτου εκ των τριών προγραμματισμένων πυρηνικών εργοστασίων στην χώρα.
Το πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευασθεί στο Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο. Η επιλογή της τοποθεσίας από την τουρκική κυβέρνηση έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, "υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια".
Το 1872, ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή. Και το 1998 ένας άλλος ισχυρός σεισμός σάρωσε τα Αδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του Κόλπου του Ακούγιου. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης το ρήγμα Ecemis, ένα ρήγμα εξαιρετικά ενεργό.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]