Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απάντηση του Καραμανλή στις αιχμές των ΗΠΑ για τον Ρωσικό αγωγό

Σαφείς και αιχμηρές απαντήσεις στις αντιδράσεις Αμερικανών αξιωματούχων για την υπογραφή του ελληνορωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream έδωσαν την Δευτέρα τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια τόνισε ότι «η ενεργειακή ισορροπία αποτελεί βασική παράμετρο της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας» και πρόσθεσε ότι «μια σοβαρή και αποτελεσματική στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια περνά μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας, σύγκλισης συμφερόντων και κοινού οφέλους. Μέσα από την εξασφάλιση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και διασποράς της ενεργειακής εξάρτησης».

Νωρίτερα, ο κ. Φώλιας έδωσε αιχμηρές απαντήσεις στον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει την ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία, ενδέχεται να παγώσουν αντίστοιχες συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο ερώτημα ελληνορωσικός ή ελληνοτουρκικός αμερικανικών συμφερόντων, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε λέγοντας «με ρωτάτε τώρα αν προτιμούμε να έχουμε αλυσίδες χοντρές ή ψιλές. Οι αλυσίδες ίδιες είναι. Εμείς προτιμούμε να μην έχουμε αλυσίδες. Εμείς προτιμούμε να έχουμε ένα γήπεδο στο οποίο μπορούμε να έχουμε την δυνατότητα της επιλογής, να έχουμε την ασφάλεια της παροχής και να έχουμε και την εγγύηση της επάρκειας της ενέργειας στον τόπο μας».

Το 2007 οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο έφθασαν τα 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 77% το λάβαμε από τη Ρωσία. Το 2012-2013 όταν θα έχει ολοκληρωθεί και ο ελληνοτουρκικός-ιταλικός αγωγός, οι ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται σε 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων το 43% θα το λαμβάνουμε από τη Ρωσία και ακριβώς το ίδιο ποσοστό θα από την Τουρκία. Το υπόλοιπο 14% των αναγκών μας θα το λαμβάνουμε από την Αλγερία με πλοία όπως και σήμερα, σε υγροποιημένη μορφή. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική άσκησε ο εκπρόσωπος για θέματα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διερωτώμενος με νόημα αν «τελικά η Ελλάδα είναι τροχονόμος αγωγών ή αποδέκτης ουσιαστικών προνομίων».

Αιχμηρά ήταν τα σχόλια του υπουργού Ανάπτυξης και για τις προσωπικές επιθέσεις του Μάθιου Μπράιζα στο πρόσωπό του, που είχε πει «άλλο επιχειρηματίας εστιατορίου και άλλο φυσικού αερίου». Ο κ. Φώλιας είπε χαρακτηριστικά ότι «κακά τα ψέματα, άλλο το εστιατόριο άλλο το βενζινάδικο, άλλο το τυρί, άλλο το φυσικό αέριο. Αλλά οι αρχές της οικονομίας και της αγοράς τελικά είναι αρχές. Δηλαδή ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να πουλάς, απαγορεύεται να έχεις ένα πελάτη. Ό,τι και να αγοράζεις απαγορεύεται να έχεις ένα προμηθευτή». Ενεργειακά πυρά αντάλλαξαν πάντως και οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής και της Ρωσικής πλευράς στην Αθήνα. Ο Αμερικανός επέμεινε ότι ο Ρωσικός αγωγός είναι μονοπωλιακός και οικονομικά ασύμφορος, για να λάβει την απάντηση από το Ρώσο, ότι και οι ΗΠΑ εξαρτώνται στο φυσικό αέριο από το μονοπώλιο του Καναδά κατά 85,2%.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]