Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σιγήν ιχθύος για την αιγιαλίτιδα ζώνη τηρούν Ελλάδα και Τουρκία

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνουν πρόοδο, δήλωσαν ο ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης και ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και Επικεφαλής των Διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς αποφεύγοντας να σχολιάσουν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, πως οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε λύση όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη.
Σύμφωνα με την αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Τoday’s Zaman, η συνάντηση των δύο έγινε στην Αγκυρα, όπου ο κ. Κουβέλης συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της 4ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδος - Τουρκίας.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί. Με καλή θέληση, ειλικρίνεια και θάρρος μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μπαγίς.
Κληθείς να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία επίκειται λύση των διενέξεων στο Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η ώρα». Ωστόσο, είπε, σημειώθηκε πρόοδος.
«Θα ήταν καλύτερα να μην σχολιάσουμε δηλώσεις που προέρχονται από ανεπίσημες πηγές για το θέμα. Οι αρμόδιες αρχές έχουν εντατικοποιήσει τη συνεργασία και τις επαφές τους, αποσκοπώντας στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ελληνας ΥΦΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα που επικαλείται δήλωση του κ. Κουβέλη, η ανάπτυξη των σχέσεων στον οικονομικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση των πολιτικών σχέσεων. Στόχος, είπε, είναι η άρση των εμποδίων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Κουβέλης, δήλωσε στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Forum στην Κωνσταντινούπολη ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη επενδύσεις αξίας 5 δισ. ευρώ στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εξάλλου, η πολιτική της Ελλάδας προκειμένου να ξεπεραστεί η παρούσα οικονομική κρίση, θέτει ως στόχο την ανάπτυξή τους. Ο Ελληνας Υφυπουργός εξήρε τη σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου με την Τουρκία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης των φυσικών πόρων των δύο κρατών και στη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών και τόνισε ότι η αξία των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει ανέλθει την τελευταία δεκαετία στα 3,5 δις δολ. από 1 δις δολ. Επιπλέον, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες εκατέρωθεν θα λυθούν άμεσα.Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι η αξία των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανερχόταν στα 3,5 δις δολ. το 2008, το 2009 μειώθηκε στα 2.8 δις δολάρια.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Εμείς τι καλούμαστε να συμπεράνουμε μετά από τις συχνές πια επαφές με τους Τούρκους και όλη αυτή τη μυστικότητα γύρω από τις συνομιλίες; Από τη μια τραβάνε το σχοινί οι Ευρωπαίοι και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους αν μην μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Από την άλλη ο ΓΑΠ παίζει το παιχνίδι των Αμερικάνων και εργάζεται φιλότιμα υπέρ της ένταξης, που θα είναι δυνατή μόνο αν επιλυθούν Κυπριακό και Αιγαίο. Μπορεί άλλο να κάνει υπομονή το σκυλολόι των πολυεθνικών προτού κάνει βουτιές στις θάλασσές μας για πετρέλαια; Ελα ντε... Μπορεί;

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Με καλή θέληση, ειλικρίνεια και θάρρος μπορούμε εύκολα να επιλύσουμε τα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, την Κύπρο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Μπαγίς."

    Αναφερεται σε "τουρκικη" και οχι μουσουλμανικη μειονοτητα!
    Και δεν μιλαει για Θρακη,αλλα για Ελλαδα!
    Να υποθεσουμε οτι αναφερεται (και)στα Δωδεκανησα??
    Η Κυπρος για τους Τουρκους ειναι "δυο χωρες" μια βορεια και μια νοτια που η βορεια δεν αναγνωριζει την νοτια!!
    Για το Αιγαιο,ο εναεριος χωρος των νησιων του Αν.Αιγαιου θεωρειται πλεον τουρκικος!!Οποτε δεν επιτρεπεται η πτηση των ελληνικων μαχητικων πανω απο τα ελληνικα νησια και σε αποσταση 6 ν.μ.!!

    Σε αλλα θεματα αναφερεται ο Μπαγις, σε αλλα ο Κουβελης!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]