Απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα - Θράκη 6
Στο άρθρο «Απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα- Θράκη 5», αποδομήσαμε για άλλη μία φορά τα επιχειρήματα περί ισχύος της Συνθήκης των Σεβρών. Ο «καθηγητής» Baskin Oran εν τούτοις στο τελευταίο στάδιο της επιχειρηματολογίας του προσπαθεί πάλι να συνδυάσει την Συνθήκη Σεβρών με την Συνθήκη της Λωζάννης!
1ος ισχυρισμός
«Είναι ολοφάνερο πως οι ρυθμίσεις της Συνθήκης των Σεβρών για τα μειονοτικά ζητήματα ισχύουν,ενώ το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών αποδέχεται μόνο τους σχετικούς όρους της Συνθήκης της Λωζάννης. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που υπαγορεύουν αυτή τη στάση.
Ο πρώτος έχει να να κάνει με τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της Συνθήκης, που αναφέρθηκαν λίγο παραπάνω. Δηλαδή το γεγονός ότι αναφέρεται μονομερώς στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, το γεγονός ότι αφορά όλες τις μειονότητες εν Ελλάδι και το ότι αφορά τα μελλοντικά γεωγραφικά της όρια. Οι όροι προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων που υπάρχουν στην συνθήκη της Λωζάννης και συγκεκριμένα στα άρθρα 37-44, είναι πιό ευνοϊκοί για την Ελλάδα. Καταρχάς, τα μειονοτικά προβλήματα αντιμετωπίζονται στη βάση της αμοιβαιότητας. Σε ό,τι αφορά τις μειονότητες στην Ελλάδα,η Λωζάννη κάνει λόγο για μία εξ’αυτών, την μουσουλμανική.
Και τρίτον, επειδή οι Μουσουλμάνοι που κατοικούσαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με την ανταλλαγή πληθυσμών μετοίκησαν στην Τουρκία, η μουσουλμανική μειονότητα περιορίζεται στον γεωγραφικό χώρο της Δ.Θράκης.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα ίσως να θέλει να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για διάφορους λόγους μεταναστεύουν προς την Ελλάδα, δεν επιδιώκουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, διατηρούν την τουρκική και αναπτύσσουν δραστηριότητες στην ελληνική επικράτεια. Οι εναπομείναντες Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης είναι πλέον πολύ λίγοι και ο αριθμός τους μειώνεται ολοένα.
Σήμερα η κοινότητα αυτή περιορίζεται στα 3.500 άτομα. Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το σύστημα προστασίας των μειονοτήτων της Συνθήκης της Λωζάννης στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. Αν και δεν το δηλώνουν επίσημα, ωστόσο δείχνουν με την στάση τους ότι σε περίπτωση που η ελληνική μειονότητα εκλείψει στο συνολό της, δεν θα υφίσταται πιά αυτή η αμοιβαιότητα και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς της Δ.Θράκης.
Οι Ελληνικές διαμαρτυρίες για την μείωση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης,της Ίμβρου και της Τενέδου,φαίνεται να έχουν αυτό τον στόχο. Γι αυτό και δίνεται τόση έμφαση στην αρχή της αμοιβαιότητας, γι αυτό και η Ελλάδα θεωρεί ως μόνη δεσμευτική τη Συνθήκη της Λωζάννης και δεν αναγνωρίζει τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών που αναφέρονται στα μειονοτικά δικαιώματα.
Κι όμως το γεγονός ότι συρρικνώθηκε η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης σε καμία περίπτωση δεν αποδεσμεύει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της απέναντι στην μειονότητα της Δ. Θράκης.
Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι μία συνθήκη που κάνει υπολογισμό κεφαλών. Σε περίπτωση που η Τουρκία καταργήσει τα μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Κωσταντινούπολης, που προβλέπονται από την Συνθήκη της Λωζάννης ή αποφύγει να εφαρμόσει κάποια από τις υποχρεώσεις της, η Ελλάδα νομιμοποιείται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.
Όμως οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να αποδεσμεύσουν τις ακίνητες περιουσίες τους στην Τουρκία και διατηρώντας παράλληλα την τουρκική ιθαγένεια, η οποία τους δίνει το δικαίωμα να επιστρέψουν, όποτε το επιθυμήσουν. Έτσι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφαιρέσει από τους Τούρκους(;) της Δ.Θράκης τα δικαιώματα που καταγράφονται στη συνθήκη της Λωζάννης.
Πρακτικά δεν υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που μετανάστευσαν στην Ελλάδα και τους τούρκους εργάτες που δουλεύουν στη Γερμανία».
Απάντηση
Ο «καθηγητής» βγάζει τελείως αυθαίρετα συμπεράσματα με άτοπα επιχειρήματα σχετικά με την στάση της Ελλάδας σχετικά με την Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα.Κινδυνολογεί σχετικά με την αμοιβαιότητα της Συνθήκης της Λωζάννης συσχετίζοντας τον πληθυσμό της κάθε μειονότητας και υποννοώντας ότι η Ελλάδα έχει μή νόμιμες επιθετικές βλέψεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας της Δ.Θράκης.Αν η Ελλάδα καταπατά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας,ο καθηγητής οφείλει να τα κατονομάσει.Όμως δεν τα κατονομάζει.Βάσει της απάντησης του 1ου ισχυρισμού στο προηγούμενο άρθρο «Απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα- Θράκη 5» ο καθηγήτης δεν αναφέρεται στα άρθρα ,τα οποία έχουν καταργηθεί και παραμένουν κατηργημένα!Αναφέρεται στα δικαιώματα των μουσουλμάνων σύμφωνα με τα κατηργημένα άρθρα,τα οποία όμως σαφώς και δεν ισχύουν,ενώ αντικαθίστανται πλέον από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης.
Επιπλέον η «αμοιβαιότητα», η οποία υποτίθεται ότι υπάρχει στην Συνθήκη της Λωζάννης αλλά δεν υπάρχει στην Συνθήκη των Σεβρών,υπάρχει και στην Συνθήκη των Σεβρών!Η Τουρκία δεν σεβάστηκε ουδέποτε τα άρθρα σχετικά με την προστασία του Ελληνικου στοιχείου στην Μικρασιατική Ελλάδα,στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη!Τα άρθρα αυτά τα γνωστοποιήσαμε στο προηγούμενο άρθρο και συγκεκριμένα στην απάντηση του 3ου ισχυρισμού του «καθηγητή».
Ο «καθηγητής» δεν κατονομάζει τους «διάφορους λόγους» που αναγκάζουν τους Έλληνες να φύγουν και να παραμείνουν μόνο 2.500 και όχι 3.500 όπως ισχυρίζεται!Τους αναφέρουμε εμείς:
Περίοδος 1923-1940
- Στις 2/10/1923 η τουρκική κυβέρνηση περιόρισε τα αστικά δικαιώματα των Ελλήνων αποκλείοντας τους από την πολιτική ζωή και τις δημόσιες υπηρεσίες και εξαναγκάζοντας ξένες εταιρείες να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων με Τούρκους (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Τον Οκτώβριο του 1923 συνελήφθησαν και απελάθησαν 64 Έλληνες πρόκριτοι της Τενέδου (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)
- -Οι κλάσεις 1923-25 της Ίμβρου μεταφέρθηκαν στην Μ.Ασία (Παράβαση άρθρου 14 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Το 1926 με τον Αστικό Κώδικα επιβλήθηκε υποχρεωτικά ο πολιτικός γάμος στην ελληνική μειονότητα (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Με τον νόμο 2007/1932 απαγορεύτηκε η εξάσκηση 32 επαγγελμάτων στους Έλληνες (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Με τον νόμο 1934 υποχρεώθηκαν οι ομογενείς να τουρκοποιήσουν τα επώνυμα τους (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Με τον νόμο 2782/1936 απαγορεύθηκε στα μειονοτικά ιδρύματα να αποκτούν πρόσθετα ακίνητα με αγορές ή διαθήκες (Παράβαση άρθρου 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Από το σχολικό έτος 1936-37 υποχρεωτικά όλα τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία διδάσκονταν στα τουρκικά (Παράβαση άρθρου 41 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Τον Μάϊο του 1942 η Τουρκία επιστράτευσε 20 κλάσεις μή μουσουλμάνων με σκοπό την εξόντωση τους με την μέθοδο των ταγμάτων εργασίας.Η πτώση του Στάλινγκραντ και η γερμανική υποχώρηση τους έσωσε γιατί η Τουρκία αντελήφθη ότι άλλαξε η φορά του πολέμου και τους απέλυσε (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Επιβλήθηκε ειδική εξοντωτική φορολογία (Varlik Vergesi) με τον νόμο 11/11/1942 στους μή μουσουλμάνους,χωρίς να υπάρχει δικαίωμα εφέσεως (Παράβαση άρθρου 39 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Με τον νόμο 5404/1949 η διαχείρηση των μειονοτικών ιδρυμάτων υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και έτσι έχασαν την αυτοτέλειά τους. (Παράβαση άρθρου 40 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Ομάδα Τούρκων χωρίς αφορμή στις 28/8/1955 κατέστρεψε τους Ναούς Παναγίας Νεοχωρίου και Ταξιαρχών Στενής,μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας που αδρανούσε (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Την νύκτα 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου 1955, ο τουρκικός όχλος με την ανοχή και καθοδήγηση των Αρχών προέβη σε πρωτοφανείς ωμότητες και εγκληματικές πράξεις κατά της ελληνικής μειονότητας με συνέπεια την δολοφονία 15 Ελλήνων,τον βασανισμό αλλων εκατοντάδων ,την πυρπόληση 29 εκκλησιών και την λεηλασία άλλων 46,την λεηλασία 3.000 ελληνικών οικιών και 4.368 καταστημάτων,την βεβήλωση νεκροταφείων και οστεοφυλακίων,την καταστροφή τάφων πατριαρχών (Παραβίαση στοιχειώδους ανθρωπισμού και παράβαση άρθρων 38 και 42 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Την διάλυση τον Απρίλιο του 1958 της Ελληνικής Ένωσεως,κατάσχεση των περουσιακών της στοιχείων και κατάληψη της έδρας της (Παράβαση άρθρων 38 και 40 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Την αναίτια απέλαση 67 προκρίτων της ελληνικής μειονότητας απο το 1957 μέχρι το 1959 (Παράβαση άρθρου 38 Συνθήκης της Λωζάννης)
Με τον νόμο 8459/18.2.1964 τίθεται :
- Απαγόρευση στους ομογενείς μαθητές να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ακόμα και στα διαλείμματα (Παράβαση άρθρων 38,39,41 Συνθήκης της Λωζάννης)
- Απαγόρευση πρωινής προσευχής στα ελληνικά σχολεία (Παράβαση άρθρων 40,43)
- Από τον Μάρτιο του 1964 οι τουρκικές αρχές άρχισαν μαζικές απελάσεις Ελλήνων της Πόλης (περίπου 30.000). Η αστυνομία κατέσχεσε τα υπαρχοντά τους και τους απέλασε αυθημερόν (Παράβαση άρθρου 39)
- Με τον νόμο 5681/10.4.1964 τίθεται απαγόρευση λειτουργίας του Πατριαρχικού Τυπογραφείου που λειτουργούσε από το 1627 (Παράβαση άρθρου 40)
- Τον Μάϊο του 1964 τίθεται απαλλοτροίωση 8.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εδαφών στην πεδιάδα Σχοινουδίου της Ίμβρου για να γίνουν ανοικτές αγροτικές φυλακές με αποζημίωση 1 τουρκικής λίρας ανά m2 (Παράβαση άρθρου 14) και αυτά δεν καταβλήθησαν.
- Τον Ιούνιο του 1964 παύθηκαν 3 διευθυντές λυκείων και 41 διδάσκαλοι (Παράβαση άρθρου 41)
- Τον Σεπτέμβριο του 1964 απαγορεύθηκε η διακίνηση ελληνικών βιβλίων και εγκυκλοπαιδειών στα σχολεία της μειονότητας (Παράβαση άρθρου 38)
- Απαγόρευση λειτουργίας θεολογικών σχολών (Παράβαση άρθρου 38,41)
- Με τον νόμο 6980/15.10.1964 τίθεται απαγόρευση του διορισμού στα ελληνικά σχολεία ομογενών αποφοίτων ελληνικών παιδαγωγικών ακαδημιών και της Θεολογικής Σχολής Χάλκης (Παράβαση άρθρου 41)
- Υποχρέωση των μαθητών της μειονότητας να λένε το πρωί «Είμαι Τούρκος και ευτυχής που γεννήθηκα Τούρκος», (Παράβαση άρθρων 38,43)
- Δήμευση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Ίμβρο.Το ημιγυμνάσιο μετατράπηκε σε οικοτροφείο για σπουδαστές από την Τουρκία (Παράβαση άρθρων 14,40,41)
- Με την απόφαση 6/3801 της 2/11/1964 του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου απαγορεύθηκαν στους ομογενείς οι δικαιοπραξίες και η αγορά ακινήτων (Παράβαση άρθρων 38, 39)
- Το 1966 άρχισαν νέες απαλλοτροιώσεις στην Ίμβρο για την δημιουργία κρατικού αγροκτήματος. Μέχρι το 1968 είχαν απαλλοτροιωθεί 27.354 στρέμματα αντί ευτελούς τιμήματος (Παράβαση άρθρων 14,38,39)
- Ενεργοποιήθηκε εποικισμός της Ίμβρου από 3.000 Τούρκους, ανεγέρθηκαν οικισμοί και παραχωρήθηκε καλλιεργήσιμη γη στους εποίκους.
Τουναντίον η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 20%. Αυτό το γεγονός αποτελεί κατάφωρο παραβίαση της Συνθήκης Ανταλλάγης πληθυσμών και της Συνθήκης της Λωζάννης που προέβλεπαν αμοιβαιότητα.
Η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης δεν έχει νομικό έρεισμα για την περαιτέρω παραμονή της στην Ελλάδα εφόσον η προϋπόθεση δια την εξαίρεση της από την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήταν η παραμονή της ελληνικής στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, η οποία εκδιώχθηκε βιαίως.
Η αμοιβαιότητα επιβάλλει την ύπαρξη στην Ελλάδα μουσουλμανικής μειονότητας μικρότερης των 1.000 ατόμων! Κάθε υπέρβαση του αριθμού αυτού οφείλεται στην ανεκτικότητα των ελληνικών αρχών, οι οποίες έπρεπε να απευλάνουν από την μειονότητα αριθμό ανάλογο εκείνου που εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Οι Ελληνικές αρχές χάριν της αμοιβαιότητας που προβλέπει η συνθήκη, θα έπρεπε να απευλάνουν 5 άτομα από την μειονότητα έναντι 2 απευλανομένων από την Τουρκία!
Η Ελλάδα όμως δεν εφήρμοσε, όπως δικαιούταν, αυτά τα μέτρα!
Αυτά μάλλον δεν τα γνώριζε ο «καθηγητής»!
2ος ισχυρισμός
«Μέχρι εδώ εξετάσαμε τις απόψεις της ελληνική πλευράς για την αμοιβαιότητα,την οποία πρεσβεύουν τα άρθρα 37 έως 45 της Συνθήκης της Λωζάννης και την άρνηση της Ελλάδας να αποδεχτεί οποιαδήποτε άλλη Συνθήκη που αναφέρεται σε μειονοτικά προβλήματα.
Ας δούμε τώρα τις απόψεις της Τουρκίας.
Όπως η Συνθήκη των Σεβρών είναι μονόπλευρη και γενική για την Ελλάδα,έτσι είναι μονόπλευροι και γενικοί για την Τουρκία οι όροι προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων,εκτός της ελληνικής, που συμπεριλαμβάνονται σε άλλες συνθήκες(;). Στην Τουρκική Δημοκρατία υπάρχουν πολλές μη μουσουλμανικές μειονότητες που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας χωρίς να υπάρχει αμοιβαιότητα. Για παράδειγμα μονομερής είναι η υποχρέωση της Τουρκίας να προστατεύει τα δικαιώματα των Αρμενίων και των Εβραίων που ζουν στην επικράτεια της. Δεν απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι σε Αρμενία και Ισραήλ αντίστοιχα προνόμια βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας. Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής:
- Έχει δικαίωμα η Τουρκία, εφόσον η κατάσταση είναι γενική και μονόπλευρη, να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να αποφύγει τις υποχρεώσεις της;
- Έχει το δικαίωμα να μην αποδέχεται το καθεστώς προστασίας για άλλες μειονότητες πέραν της ελληνικής;
Απάντηση
Οι «απόψεις της ελληνικής πλευράς» έχουν να κάνουν με αυτά που ισχυρίζεται ο «καθηγητής» περί ελληνικών θέσεων και όχι βεβαίως με αυτά που απαντάμε εμείς στους γελοίους ισχυρισμούς του!
Ο «καθηγητής» δεν αναφέρεται βεβαίως για τις σφαγές και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία, δεν αναφέρεται στις γενοκτονίες εναντίον των Αρμενίων και την κλοπή των περουσιών τους από τις τουρκικές αρχές με την δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν κληρονόμοι-αφού βεβαίως τους έσφαξαν όλους- και προσπαθεί μετά από τόση προπαγάνδα να εξάγει το συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι ηθικά ανώτερη!Προπαγανδίζει πάλι, με στόχο να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται την Συνθήκη των Σεβρών, παραποιώντας την σημασία του 16ου πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Λωζάννης, αποσιωπώντας την κατάργηση άρθρων της Συνθήκης των Σεβρών που αντικαθιστούνται από τα αντίστοιχα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης.
Δεν αναφέρει έστω και μία Συνθήκη όπου αναφέρονται όροι προστασίας μη μουσουλμανικών μειονοτήτων –πέρα της ελληνικής-στην Τουρκία.
Αλλά ακόμα και αν υπήρχαν,οι Τούρκοι έχουν ήδη αποδείξει την εγκληματική στάση τους ειδικά απέναντι στους Έλληνες! Το γεγονός ότι συμπεριφέρονται καλά στους Εβραίους τούρκους πολίτες,τους δίνει το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Όσο για τα βλακώδη ερωτήματα που θέτει ο «καθηγητής» στο τέλος απαντάμε με μία πολύ απλή ερώτηση:
Έχει το δικαίωμα η Τουρκία μετά από τόσες παραβάσεις, διωγμούς, καταπατήσεις περιουσιών, γενοκτονίες να θέτει ερωτήματα περί σεβασμού συμφωνιών και συνθηκών και ηθικής ανωτερότητας;
Γ.Μ.
1) Πηγή: «Διεθνείς πολιτικές και στρατιωτικές Συνθήκες-Συμφωνίες και Συμβάσεις», Χαραλ. Γ. Νικολάου
2) Πηγή: «Μύθος και πραγματικότητα-Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» 22 τούρκοι ακαδημαϊκοί αναλύουν την τουρκική εξωτερική πολιτική
3) Πηγή: «Θράκη-Η Έπαλξη του Ελληνικού Βορρά» Συγγραφέας: Γ.Μαγκριώτης
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...