Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πλύση εγκεφάλου μπορεί να φέρει την ελπίδα...


Το προσεχές διάστημα, με διάφορες αφορμές (Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π. ) θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά που στόχο θα έχουν τη δημιουργία μιας αισιόδοξης εικονικής πραγματικότητας. Μηχανισμοί και «δημοσιογράφοι» (τύπου Καψή) θα δώσουν τα ρέστα τους για να ερεθίσουν κάποια βασικά και απαραίτητα (για την διαχείριση και έλεγχό μας) συναισθήματα: Ενοχές (όλοι φταίμε για το σημερινό χάλι) πίστη (δεδομένων των συνθηκών έχουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση) ελπίδα (όλα πάνε καλά, τα μέτρα αποδίδουν, δημιουργούν τη διέξοδο από την κρίση)…

Είναι ευκολότερο να ξαπλώσει κανείς αναπαυτικά στα γαλήνια συννεφάκια του ονείρου και να περιμένει το ελπιδοφόρο αύριο, από το να ανοίξει τα μάτια του και να αποδεχτεί ότι ζει σε μια χρεοκοπημένη οικονομικά και πολιτικά χώρα. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η χώρα χρεοκόπησε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το σύστημα εξουσίας, το οποίο δίνει αγώνα για να μην ξυπνήσουμε.

Το να βυθιστεί κανείς στο λήθαργο μιας εικονικής πραγματικότητας που σπονσονάρει ο μηχανισμός εξουσίας (κυβέρνηση, media) είναι μια «λύση» η οποία κρατά ελάχιστα, όσο ένα όνειρο. Όμως, ακόμα και οι βαθειά κοιμισμένοι κάποια στιγμή ξυπνούν και έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια. Η αλήθεια, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα, είναι σταθερή και επίμονη. Δεν μπορεί να την αλλάξει κανένας μηχανισμός χειραγώγησης, κανένα όνειρο, κανένα παραμύθι.

Το «όνειρο» στης ισχυρής Ελλάδας κατέρρευσε με τον οδυνηρό τρόπο που βιώνουμε όλοι μας. Με τις ενοχές (όλοι φταίμε) την ελπίδα (πάμε καλά) και την πίστη (η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση) το σύστημα εξουσίας επιχειρεί να μας κλείσει—απαθείς παρατηρητές- στο νέο απαραίτητο για την επιβίωσή του, παραμύθι. Όμως, όπως είπαμε, η πραγματικότητα είναι σήμερα ενοχλητικά επίμονη και την αντιλαμβανόμαστε όλοι κάθε φορά που πρέπει να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι ότι τα χειρότερα μόλις και ξεκινούν. Για να το αντιληφθεί αυτό κανείς, θα πρέπει να είναι προσεκτικός και εκπαιδευμένος αναγνώστης ειδήσεων που κατά κανόνα παίζουν στα ψιλά.

Κοιτώντας κανείς τους αριθμούς (χρέος, έσοδα, έξοδα) αντιλαμβάνεται ότι η άγρια φοροεπιδρομή (κοινωνική αλληλεγγύη τη βάπτισε ο πρωθυπουργός) δεν έχει κανένα (το παραμικρό!!!) αποτέλεσμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του χρέους. Με άλλα λόγια και πέρα από την ηθική αξιολόγηση (δίκαια, άδικα) των μέτρων που έχουν ληφθεί, η αφαίμαξη των εργαζομένων δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χρέος, ούτε μέσα σε 50 χρόνια!

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι εδώ μπροστά μας, και μπορούμε να τη δούμε αν αποφύγουμε τις προτεινόμενες από τα δελτία των 8 ονειρώξεις: Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Κρατιέται στη ζωή με τεχνητές αναπνοές (πακέτο στήριξης) για όσο διάστημα κυλούν οι τελευταίες σταγόνες αίματος της ελληνικής οικονομίας και δροσίζουν τα πάντα διψασμένα χείλη των διεθνών και ντόπιων (πάνω από το 1/3 του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται σε Ελληνες—τράπεζες και ιδιώτες- ομολογιούχους) τοκογλύφων. Ολοι αυτοί, κρατούν τη χώρα ημιθανή μαζεύοντας το χρήμα (περικοπές) των εργαζομένων και κυρίως προετοιμάζοντας τις διαδικασίες για τη μεγάλη αρπαχτή που ακολουθεί πάντα τις χρεοκοπίες: Τη διανομή της περιουσίας.

Συμπέρασμα: Από την αρχή του χρόνου ζούμε μια πρωτοφανή διαδικασία η οποία εξελίσσεται κανονικά, απρόσκοπτα και χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον κόσμο της εργασίας, παρά την επίθεση που δέχεται. Στόχος αυτής της διαδικασίας, είναι η μακροχρόνια υποθήκευση κάθε πλουτοπαραγωγικού πόρου της χώρας, έτσι ώστε οι πιστωτές να διατηρήσουν τον έλεγχο της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Η ανοχή των εργαζομένων στο ξεπούλημα, προφανώς οφείλεται στην πετυχημένη—προς το παρόν—διαδικασία ύπνωσης στην οποία το «σύστημα» τους έχει υποβάλλει.

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τους μέχρι τώρα προγραμματισμούς θα παραμένει εκεί (Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον) τουλάχιστον για οκτώ μέρες. Ο σκοπός αυτής της μακράς διάρκειας επίσκεψης στην αμερικανική μητρόπολη μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες (από ανθρώπους των αγορών) οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν ληφθεί. Η μάχη που γίνεται έχει να κάνει με το ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία. Με πιο απλά λόγια, ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι στην αποτίμηση και κυρίως στη διανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας που συνεπάγεται η αναδιάρθρωση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας γίνεται πάντοτε υπέρ των πιστωτών της. Αυτοί θα αποδεχτούν μια περικοπή (κούρεμα) της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία είναι αδύνατον από τα πράγματα να ξεπληρωθούν στο ακέραιο. Ωστόσο, η περικοπή που θα συμφωνηθεί θα γίνει με υψηλότατο αντάλλαγμα. Δηλαδή με την εξασφάλιση του (μακροχρόνιου) ελέγχου των εσόδων και την αξιοποίηση των πόρων του ελληνικού κράτους.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η δημιουργία του μηχανισμού για την υλοποίησή της, αποτελεί πεδίο άγριας σύγκρουσης μεταξύ οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων αφού έχει να κάνει με τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι και αυτή η επιλογή έχει ήδη γίνει και μάλιστα εδώ και καιρό. Από πριν ακόμη ο Γ. Παπανδρέου θριαμβεύσει στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Η αμερικανική κουλτούρα του πρωθυπουργού τον κάνει να νιώθει περισσότερο οικεία και ασφαλής με το αμερικανικό —και όχι το γερμανικό- πατρονάρισμα.

Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μία υπερχρεωμένη χώρα σαν την δική μας, λογική ένδειξη τις χρεοκοπίας τις θα ήταν να υπάρχουν ελάχιστες Πόρσε,λίγες πισίνες,και να μην υπήρχαν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.
    Άρα η υπερχρέωση μας εν μέρη είναι και επιλογή του νεοέλληνα συλλογικά.
    Ήθελε σε Καγιέν καβάλα να πάει στην εκκλησιά ,καβάλα στο Καγιέν να πηγαίνει στο χωριό του,και να κομπάάάάζει μπροστά στους επαρχιώτες πατριώτες του απόμακρος εκεί αψηλού .

    Αυτή είναι μία βασική αιτιατή παράμετρος τις οικονομικής κρίσης που μας βρήκε όλους μα όλους πια, αυτούς με τις Φερράρι αλλά και εμάς με τα 1200 άρια.

    Τώρα
    Για την αναδιάρθρωση του χρέους που αποφάσισε μονομερώς και χωρίς να μας ενημερώσει η κυβέρνηση έχω να πω το εξής.
    Όταν ένας λαός σε ένα κράτος που αριθμεί κοντά στα 10.000.000 μόλις το 10% έχει στοιχειώδη μόρφωση Δημοτικού όλα είναι πιω εύκολα γι αυτούς που είναι στην εξουσία,η Σοσιαλιστές τίς αλλαγής του 81 ξέχασαν να εφαρμόσουν το βασικότερο αξίωμα του Σοσιαλισμού που είναι η μόρφωση του λαού.
    Τυχαίο δεν νομίζω.

    Τελικά
    Οι μέγιστοι υπεύθυνοι τις σημερινής κατάστασης είναι στο ΠΑΣΟΚ,και το ισχυρίζομαι όχι γιατί είμαι συντηρητικός αλλά δεν είμαι τελείως βλάξ.
    Βέβαια λιγουλάκι βλάξ πρέπει να παραδεχθώ ότι πιάστηκα γιατί πίστεψα κάποτε στην Αλλαγή,και τελικά μας αλλάξαν.... τα φώτα......συνολικά.
    Η κοινωνικοποίηση του χρέους είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι την έκανε μία Σοσιαλιστική κυβέρνηση ,τήν έκανε η πρώτη παγκόσμια τοπική κυβέρνηση και ο υπενωμοτάρχης του οικοπέδου .... Γεώργιος Παπανδρέου.
    Αυτή η αισχρότητα διακυβέρνησης του δικομματισμού μας κάνει και νιώθουμε αηδία για τους πολιτικούς ταγούς,και αυτό είναι ότι πιω επικίνδυνο αυτή την ύποπτη εποχή που βιώνουμε.
    Χθες εργαζόμασταν για να ζούμε.
    Σήμερα ζούμε για να δουλεύουμε.
    Αύριο τι ;
    Πρέπει να ξυπνήσουμε;
    Πώς;
    Εξωτερικεύοντας την αγανάκτηση μας στο διαδίκτυο;
    Διαβάζοντας Νίτσε,Μαρξ,Οργουέλ,Πλάτωνα,Καστοριάδη ;;;;.
    Περιθωριοποιημένοι ιδεολογικοπολιτικά με ένδειξη πλέον τις φιλοσοφικής μας πυξίδας στην φυλακή τις ατομικής μας σκέψης,προβληματισμένοι γιατί δέν διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο του πλουτισμού εις βάρος τον γύρω μας;;;;
    Τελικά είμαστε τα κορόιδα , η απλός μπερδεμένοι και γραφικοί όπως μας κατηγορούν.
    Είμαστε Ελεύθεροι και αγνοί,πατριώτες και μαχητές,υποψιασμένοι και προβληματισμένοι.
    Ας συνεχίσουμε με όποιο κόστος να ανταλλάσσουμε απόψεις λοιπόν.
    Ναι στην κοινωνικοποιήσει των κερδών.
    Όχι στην κοινωνικοποιήσει του δικού τους χρέους.

    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]