Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αναπροσαρμογή θα είναι βίαιη


Του Μελέτη Η. Μελετόπουλου
Διδάκτορα Οικονομικών και Κοινωνικών
Επιστημών
Πανεπιστημίου Γενεύης

Ο κύκλος των οικονομικών αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την δημοσιονομική κατάρρευση περιορίζεται ήδη στους ενδιαφερόμενους Ευρωπαίους ιθύνοντες (Τρισέ, Ρέν κλπ.), που ανησυχούν μήπως η πτώχευση της χώρας συμπαρασύρει το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.
Οι υπόλοιποι (Αμερικανοί, Βρεταννοί κλπ.), καθώς και οι ανεξάρτητοι αναλυτές, προεξοφλούν πλέον την αποτυχία. Θεωρούν ότι το ελληνικό υφεσιακό σπιράλ, συνοδευόμενο από την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να πατάξει την διαφθορά, να περιστείλει τις δαπάνες,να περιορίσει δραστικά τον κρατικό τομέα και να δρομολογήσει κάποια ανάπτυξη νέου τύπου θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα(μάλλον γρήγορα) σε χρεωκοπία, ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη. Μάλιστα ορισμένοι προεξοφλούν και βίαιες κοινωνικές συγκρούσεις.
Δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες στο γνωστό αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της Μεταπολίτευσης,που βασιζόταν στον τριτογενή τομέα και στο δημόσιο. Ο τριτογενής τομέας ήδη συρρικνούται δραματικά και παράγει πλέον μαζικά στρατιές ανέργων, ενώ το δημόσιο θα αντιμετωπίσει σύντομα την πίεση για απολύσεις και μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, με την μέθοδο των αναγκαστικών μετατάξεων, της κατάργησης οργανικών θέσεων και της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διέξοδοι για το ελληνικό εργατικό δυναμικό είναι οι εξής τρεις:
  • η μετανάστευση
  • η επιστροφή στην αγροτική οικονομία
  • η δημιουργία εξαθλιωμένων μαζών στην Αθήνα και σε μικρότερο βαθμό στις άλλες μεγάλες πόλεις.
  1. Η μετανάστευση είναι σήμερα πολύ πιο δυσχερής απ’ό,τι συνέβαινε τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Τότε τα ισχυρά βιομηχανικά έθνη της Δύσης ανοικοδομούσαν την βιομηχανία τους και χρειάζονταν φθηνό εργατικό δυναμικό. Σήμερα, αντιθέτως, ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε βαθειά ύφεση και η απορροφητικότητά του είναι ελάχιστη. Ένα μικρό μόνον ποσοστό των χιλιάδων Ελλήνων που ήδη αναζητούν εργασία στο εξωτερικό θα επιτυχούν να εγκατασταθούν μόνιμα, με σταθερή εργασία και με άδεια παραμονής, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
  2. Η επιστροφή στην αγροτική οικονομία θα συντελεσθεί μαζικά,υπό το φάσμα του λιμού. Άνεργοι, νεόπτωχοι, απολυμένοι, όσοι εξάντλησαν τα αποθεματικά τους και εκποίησαν περιουσιακά στοιχεία, κατανάλωσαν δηλαδή το συσσωρευμένο «λίπος» τους, θα καταφύγουν στην επαρχία ως ύστατο καταφύγιο επιβίωσης. Θα πραγματοποιηθεί δηλαδή η αντίστροφη μέτρηση της κίνησης που συντελέσθηκε την περίοδο 1950-1990, όταν οι πληθυσμοί της επαρχίας συνέρρευσαν στην Αθήνα για να διορισθούν στο δημόσιο ή να εργασθούν στις δυσανάλογα εκτεταμένες υπηρεσίες.Αυτή η κίνηση, εφ’όσον συνεχίσει να κυβερνά την χώρα το παρόν διεφθαρμένο και ανίκανο πολιτικό σύστημα, θα συντελεσθεί άναρχα και σπασμωδικά. Οι νεοαστοί θα πρέπει να γίνουν νέο-αγρότες,χωρίς να διαθέτουν-ιδίως οι ηλικίες κάτω των τριανταπέντε-καμμία σχετική εμπειρία, ούτε κάν παράσταση της αγροτικής ζωής, της έννοιας της χειρωνακτικής εργασίας, του μόχθου και της παραγωγής. Το βιοτικό τους επίπεδο θα πέσει δραματικά, θα αναγκασθούν να προσαρμοσθούν σε συνθήκες ζωής και εργασίας αδιανόητες για τα έως σήμερα δεδομένα τους.
  3. Όσοι όμως δεν διαθέτουν οικογενειακά αγροτεμάχια, ελιές, χωράφια και κάποιο σπίτι στην επαρχία, άρα δεν μπορούν να μετοικήσουν, θα αναγκασθούν να παραμείνουν στην Αθήνα(στην Θεσσαλονίκη λιγώτερο, διότι διαθέτει άμεση πρόσβαση στην ύπαιθρο).Θα σχηματισθεί έτσι μία στρατιά ανέργων, με ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες επιβίωσης, που θα ζούν εκποιώντας τα υπολλείματα της οικογενειακής περιουσίας τους, δάνεια χωρίς προοπτική εξόφλησης ή και καταφεύγοντας σε συσίτια (αντιλαμβάνεται κανείς την τρομακτική αύξηση της εγκληματικότητας, της επαιτείας, της τοκογλυφίας, της εξαθλίωσης, της ανασφάλειας κλπ.).
Όλα αυτά, που πριν από μόλις μία διετία θα συνιστούσαν ένα εφιαλτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι ήδη πραγματικότητα. Η μαζική μετανάστευση ήδη εκδηλώνεται, αφού σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιευμένες έρευνες το 40% των νέων αναζητά εργασία στο εξωτερικό. Η επιστροφή στην ύπαιθρο έχει ήδη αρχίσει να συντελείται, ακόμη βραδέως,αλλά είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στα νοικοκυριά ως ύστατη λύση. Την δημιουργία εξαθλιωμένης μάζας προαναγγέλουν η εκτόξευση της ανεργίας,οι μαζικές χρεωκοπίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δραστική συρρίκνωση του δημοσίου.
Ο τεράστιος κοινωνικός μετασχηματισμός που βρίσκεται μπροστά μας έχει όπως δήποτε εξυγιαντικό χαρακτήρα. Αυτήν την στιγμή συντελείται ο θάνατος μίας παρασιτικής, υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, με την χαμηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρώπη, η ευημερία της οποίας βασιζόταν σε δανεικά. Η πτώχευση θα επαναφέρει τον Ελληνικό λαό στην πραγματικότητα. Η οικονομική δομή θα επανεύρει την ισορροπία της(ανεπτυγμένος πρωτογενής τομέας, κάποιος μεταποιητικός δευτερογενής, συρρικνωμένος τριτογενής, περιορισμένο κράτος). Η πτώση του βιοτικού επιπέδου σε επίπεδα της δεκαετίας του ’60 θα επαναφέρει νοοτροπίες και ήθη που θεωρήθηκαν «ξεπερασμένα» από μία κοινωνία που φαντασιώθηκε συλλογικά ότι ζει σε συνθήκες Μανχάτταν. Η ύβρις, ως γνωστόν, φέρνει την νέμεσι, η οποία οδηγεί στην κάθαρσι.
Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιοι μείζονες μετασχηματισμοί διεκπεραιώνονται κατά κανόνα μέσα από βίαιες κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτική αποσταθεροποίηση. Το σημερινό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να οργανώσει, να σχεδιάσει ή έστω να αντιμετωπίσει την μετάβαση από την χρεωκοπημένη Ελλάδα της Μεταπολίτευσης σε κάποιο νέο τύπο κοινωνικού σχηματισμού. Γρήγορα θα απαξιωθεί συλλογικά και το πολιτικό κενό θα διεκδικήσουν δυναμικά τα άκρα. Ήδη η άκρα αριστερά εξαγγέλλει ρητά την «ανατροπή του καπιταλισμού» μέσα στο επερχόμενο κλίμα οικονομικής κατάρρευσης και κοινωνικής αναταραχής. Ασχέτως των (μάλλον ανύπαρκτων) δυνατοτήτων υλοποίησης μίας παρόμοιας πρόθεσης, αυτά όλα είναι ενδεικτικά μιάς νέας εποχής έντασης που επέρχεται.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

12 σχόλια :

  1. Αν είναι καλά τα λεφτά, γράφω κι'εγω τέτοιες αρλούμπες.
    ΥΓ. Το πακέτο περιλαμβάνει και μετεγκατάσταση στη Γενεύη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανωνυμε 9/7 7'57 μμ,

    Αν υπαρχουν στο αρθρο αρλουμπες ,καλο θα ηταν να γνωστοποιηθουν!
    Ο καθενας εχει την αποψη του και τα επιχειρηματα του!
    Αν μπορεις να αντιεπιχειρηματολογησεις, τοτε καλως,διαφορετικα δεν εχει νοημα το σχολιο σου!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο 7:57 προς ΓΜ
    Με κάθε καλή πρόθεση. Είμαι περίεργος, το παραπάνω άρθρο βρίσκεις ότι στέκει. Και αν όχι μπορείς να μου πεις τηλεγραφικά γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρω οτι το παραπανω αρθρο σαφως και στεκει!
    Υπαρχει πλεον κορεσμος στις μεγαλουπολεις-ειδικα στην Αθηνα- και αυτο μπορει να διαπιστωθει απο το ποσα μαγαζια και χωροι επιχειρησεων πλεον ενοικιαζονται!!
    Μια απλη βολτα σε κεντρικους δρομους αρκει για να διαπιστωθει η κατασταση αυτη!!
    Συνεπως υπαρχει η διαφυγη προς την επαρχια ή η προσπαθεια διαφυγης-κυριως μεσω διασυνδεσεων- στο εξωτερικο!!
    Στο εξωτερικο ομως συνεχιζουν να υπαρχουν προβληματα και μαλιστα η ανεργια ακομα και στην ΕΕ βρισκεται σε ιδιαιτερα υψηλα επιπεδα!!
    Ακομα και αν ξεπεραστει η υφεση στην Ευρωπη,δεν υπαρχει περιπτωση να προτιμηθουν οι Ελληνες απο τους ιθαγενεις κατοικους της εκαστοτε χωρας!!
    Αυτο δημιουργει ασφυκτικες πιεσεις που φθανοντας σε τετοια κατασταση απελπισιας ο Ελληνας θα αρχισει να αγανακτει!!
    Αυτο εχει ηδη αρχισει να γινεται!!
    Το ψυχοπλακωμα του Ελληνα ειναι γεγονος!!Αυτο σαφεστατα μπορει να οδηγησει σε βιαιες συγκρουσεις ανευ προηγουμενου!!
    Αν καποιος στην επαρχια εχει αγροτικη εκταση ,θα κοιταξει να ετην εκμεταλλευτει,διοτι ειναι πολυ οικονομικοτερο να φυτευεις ζαρζαβατικα και εσπεροειδη, παρα να τα αγοραζεις απο τον μαναβη!!
    Οσον αφορα το Δημοσιο,ακομα και αν βρεις δουλεια θα εχεις το μεγαλο προβλημα οτι δεν θα εισαι μομιμος υπαλληλος,αλλα εκτακτος!!Θα δουλεψεις για 8-10 χρονια χωρις να ειναι σιγουρο αν θα μονιμοποιηθεις!!Αν εισαι παντρεμενος και εχεις και παιδια,για να δουμε μετα τα 40 σου ποιος θα σε προσλαβει!!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η πτώχευση θα επαναφέρει τον Ελληνικό λαό στην πραγματικότητα. Η οικονομική δομή θα επανεύρει την ισορροπία της(ανεπτυγμένος πρωτογενής τομέας, κάποιος μεταποιητικός δευτερογενής, συρρικνωμένος τριτογενής, περιορισμένο κράτος). Η πτώση του βιοτικού επιπέδου σε επίπεδα της δεκαετίας του ’60 θα επαναφέρει νοοτροπίες και ήθη που θεωρήθηκαν «ξεπερασμένα» από μία κοινωνία που φαντασιώθηκε συλλογικά ότι ζει σε συνθήκες Μανχάτταν. Η ύβρις, ως γνωστόν, φέρνει την νέμεσι, η οποία οδηγεί στην κάθαρσι."...θΕΩΡΏ ΠΩς ΑΥΤΌ ΤΑ ΛΈΕΙ ΌΛΑ ΚΑΙ ΠΩς ΕΠΊΣΗΣ ΠΟΛΛΟΊ ΤΑ ΈΛΕΓΑΝ (ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΣΕ ΚΟΣΜΟ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ, ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ), και νομίζω πως θα κάνει καλό σε πολλά μικρά ή τεράστια λαμόγια η επιστροφή σε ήθη και συμπεριφορές ξεπερασμένες!!!θα τους κάνει να θέλουν να μεταναστεύσουν στο...Μανχάταν, γιά να βρούν δουλειά ή να πεθάνουν. Και το χειρότερο είναι πως θα πεθαίνουν μόνοι τους, γιατί εκεί θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που θα βιώνουν την "χρυσή εποχή" τους και δεν θα έχουν χρόνο...Κάτι μου θυμίζει αυτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο 7:57 προς ΓΜ
    Ο συγγραφέας του κείμενου αυτοπροσδιορίζεται ως: “Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών “ και έρχεται να μας πει ότι “η ευημερία της Ελλάδας βασιζόταν σε δανεικά” τη στιγμή που το συνολικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της ΕΕ, και που ο ίδιος ευημερεί σε μια χώρα που παράγει μόνο σοκολάτες και γραβιέρα (γιατί οι Ελβετικές τράπεζες δεν θεωρώ ότι παράγουν τίποτα). Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν συνεχώς αυξανόμενα χρέη, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, και οι τόκοι αυτών των δανείων πληρώνουν τον μισθό του.
    Τα τελευταία χρόνια, όσες χώρες πτώχευσαν, εξαθλιωνόντουσαν μέρα με τη μέρα όσο προσπαθούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια. Από τη στιγμή που κήρυξαν πτώχευση γνώρισαν αλματώδη ανάπτυξη.
    Όσον αφορά τις χούντες που ονειρεύεται, αν είναι μάγκας ας έρθει να τις επιβάλει εδώ ο ίδιος. Γιατί από τη Γενεύη δε γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διδάκτωρ εννοείται πως έχει κάνει διδακτορικό εκεί. Δεν είναι καθηγητής Πανεπιστημίου...
    Το άρθρο είναι αστείο. Μας λέει πως είναι κ'για το καλό μας όλα αυτά...
    Την ουσία του προβλήματος (δηλαδή τις τράπεζες δεν την αναφέρει καν.
    Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί για το δημόσιο και την εσωτερική μετανάστευση. Στο δημόσιο εργαζόταν και αυτός και δεν παρέμεινε στην επαρχία ενώ είχε αξιόλογη περιουσία αλλά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία εκλαϊκευμένη φασίζουσα ψυχολογική εφαρμογή βίο-τρομοκρατίας.
    Ούτε λίγο,ούτε πολλή προσπαθεί να αυτό-ενοχοποιήσει έναν ολόκληρο λαό για τις επιλογές τις Θατσερική πολιτικής εξουσίας στη Ελλάδα διαχρονικά.
    Το ότι επισκέπτομαι την συγκεκριμένη ιστοσελίδα αρκετά συχνά σημαίνει ότι έχω αναγνωρίσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θετικά στοιχεία σε αυτήν.
    Αυτό όμως δέ συμαίνει σε καμμία περίπτωση ότι μπορώ να ανεχθώ και να εισπράτο ενημεροτικά την κάθε μπούρδα που αποφασίζει συνειδητά η ασυνήδητα να μου σερβίρη ο οποιοσδήποτε.
    Μα πιά επειχηρήματα να καταθέση κάποιος επισκέπτης σε σχόλιο του έναντι του συγκεκρυμένου άρθρου όταν κλέφτες ,αστυνόμοι,άνεργοι και δικαστές μπήκαμε στην ίδια σακούλα παραφληροφόρησης στήν Ελβετική του ζυγαριά.
    Είναι πασυφανές η ουδέτερη θέση του αρθρογράφου σε πολιτικοιδεολογικό επίπεδο.
    Μας λέει δηλαδή να μας σφάξει ο Αγάς και θα Αγιάσουμε.
    Για να ρωτήση πόσοι Ελβετοί έχουν πάει σε πόλεμο,μιλά κάποιος απο μία χώρα που στη περίοδο του 2ου παγκόσμιου πόλεμου είχε ανάπτυξη θετική.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους ας κάνουμε και λίγο αυτοκριτική Γ.Μ. ήταν πατάτα και μάλιστα κρύα και χθεσινή.
    Ελπίζω σε επανόρθωση τουλάχιστον απο μέρους του, σεβόμενος τους τίτλους του πατριώτη αρθρογράφου απο την ήρεμη και κρατεά δύση.
    ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πολιτική εξουσία στην Ελλάδα υπάρχει λόγω της εκλογής της από το λαό καθώς και της ανοχής του λαού στα εγκλήματα που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Συνεπώς εμείς που απαρτίζουμε το λαό είμαστε οι μόνοι ένοχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με το ίδιο σκεπτικό, ψευδομάρτυρας είσαι σε ένα δικαστήριο όταν μαρτυρήσεις αυτά που σου είπε ο γείτονας, αλλά δεν ήξερες ότι σου έλεγε ψέμματα. Ωραίο σκεπτικό. Να το κρατήσουμε για τη δικονομία, ώστε να το εκμεταλλευτούν καταλλήλως οι νομικοί της χώρας, οι οποίοι οσονούπω θα έχουν πολύ δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικα δεν καταλαβαινω τον συλλογισμο μερικων σχολιαστων!!
    Συγκρινεται το ΑΕΠ,αλλα δεν συγκρινονται τα ποσοστα ανεργιας,οι εξαγωγες μας,η ανταγωνιστικοτητα μας με τις αλλες ευρωπαϊκες χωρες και οι δυνατοτητες αναπτυξης!Ο αρθρογραφος,βασει της ολης καταστασης που εχει περιελθει η χωρα μας,κανει καποιες προβλεψεις!!Η διαφθορα αγγιζει την Υγεια,την Δικαιοσυνη,τα ΜΜΕ,κ.α αφου πλεον τα παντα εχουν κομματοποιηθει!!Οι μιζες υπαρχουν παντου!!
    Αυτα δεν ειναι νεες καταστασεις!!Εχουμε ευθυνες,διοτι τις ανεχομαστε εδω και 4 δεκαετιες!!
    Δεν θεωρω οτι ο αρθρογραφος συγκρινει την Ελλαδα με την Ελβετια!!
    Η Ελβετια,περα απο τις τραπεζες,κατεχει μια απο τις πρωτες θεσεις φορολογικου παραδεισου!!Δηλαδη η πρωτη χωρα που θα σκεφτει καποιος να καταθεσει μεγαλα χρηματικα ποσα ή να πραγματοποιησει επενδυσεις ειναι η Ελβετια!!Και σαφεστατα η Ελβετια πληρωνει ψιχουλα για στρατιωτικες δαπανες!Δεν εχει κανενα νοημα η συγκριση!!Κια δεν γινεται καμια συγκριση!!
    Ο αρθρογραφος δεν αναφερεται σε καμια περιπτωση σε "χουντα"!!Οι βιαιες συγκρουσεις θα επελθουν προφανως λογω της αγανακτησης του Ελληνα ,αλλα σε καμια περιπτωση αυτο δεν σημαινει οτι θα αναλαβει ο Στρατος!!Δεν καταλαβαινω απο που αντλειται αυτο το συμπερασμα!!Αυτο που εννοειται με "βιαιες συγκρουσεις" ενδεχομενως να εχει να κανει και με φαινομενα τρομοκρατιας,που τα θεωρω πολυ πιθανα, ειδικα σημερα, που η χωρα βρισκεται σε πολυ χειροτερη οικονομικη κατασταση!!

    Οσον αφορα ειδικα τον ΑΛ-ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ,

    επειδη μιλας για αυτοκριτικη, ειναι προτιμωτερο να κανεις πρωτα την δικη σου!!Επειδη η μνημη σου ειναι αμυδρα,οποιοδηποτε προκλητικο σχολιο σου, ιδεολογικου και ιστορικου περιεχομενου, εχει αποδομηθει με επιχειρηματα,που προφανως δεν εχεις διαβασει!!
    Αν εννοεις "θατσερικη" πολιτικη,τον αλογιστο διορισμο 1.000.000 δημοσιων υπαλληλων,την διαφθορα και τη λαμογια σε ολα τα επιπεδα(αφου δεν παει κανενας φυλακη),την διαλυση των βιοτεχνιων και συνεταιρισμων,την απατη του Χρηματιστιριου και την νομιμοποιηση εκατονταδων χιλιαδων λαθρομεταναστων,τοτε καταλαβαινω και κατι αλλο!!
    Σε ειχα απλως για ανιστορητο!!
    Σημερα καταλαβα οτι εισαι επικινδυνος!!!!
    Χαιρομαι που διαφωνεις με τις αποψεις μου!!
    Αν συμφωνουσες ,πραγματικα θα προβληματιζομουν!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά ο υπογράφων είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας, απλά έχει σπουδάσει στη Γενέυη πριν απο 20 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]