Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά παιχνίδια στο όνομα της ΣΕΚΑΠ

  • Ένα παράξενο δημοσίευμα της τουρκόγλωσσης εφημερίδας «Μπιρλίκ» ήρθε να αναστατώσει την Θράκη. Ένα δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται λόγος για… δανειοδότηση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ από την Ziraat Bank!!!

Το γεγονός, αυτό καθεαυτό, φυσικά δεν υφίσταται. Και αυτό προκύπτει από προσωπική μας έρευνα, όπου διαπιστώσαμε πως σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας δεν έχει ιδέα για το θέμα, ούτε ποτέ συζητήθηκε ή προτάθηκε περίπτωση χρηματοδότησης υπό την μορφή δανείου από την τράπεζα τουρκικών συμφερόντων Ziraat. Πώς όμως, η τουρκόγλωσση εφημερίδα «Μπιρλίκ» έκανε τη συγκεκριμένη δημοσίευση; Από πού είχε τις σχετικές πληροφορίες που αναφέρουν αίτηση δανειοδότησης της ΣΕΚΑΠ από την τουρκική τράπεζα;
Ακολουθώντας τις πληροφορίες, η έρευνα μας οδήγησε σε μία συγκέντρωση των συνδικαλιστών της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας. Αυτή η συγκέντρωση είχε ως θέμα την προβληματική οικονομική περίοδο που διανύει η ΣΕΚΑΠ και συζητήθηκαν πιθανές λύσεις αλλά και βοήθειες που μπορούν να δοθούν εκ μέρους των εργαζομένων προς την διοίκηση. Μέσα στο πνεύμα αυτό, κάποιος συνδικαλιστής (τα στοιχεία του οποίου είναι περιττό να δοθούν στη δημοσιότητα) με την μορφή αστείου αναφέρθηκε σε δανειοδότηση από την Ziraat Bank. Η «πρόταση» δεν συζητήθηκε, αλλά «όλως περιέργως» διέρρευσε προς την τουρκόγλωσση εφημερίδα «Μπιρλίκ». Η διαρροή έγινε από κάποιον μουσουλμάνο συνδικαλιστή που βρισκόταν στην συνδικαλιστική συνάντηση…
Έτσι έχουν τα γεγονότα. Η εφημερίδα «Μπιρλίκ», όμως, δεν αρκέστηκε στην -απλή και υπό μορφής αστεϊσμού- αναφορά δανειοδότησης της ΣΕΚΑΠ από την Ziraat Bank. Ο συντάκτης της τουρκόγλωσσης εφημερίδας αναίτια(;) εμπλέκει και κάποιον συνδικαλιστή, Γαβριηλίδη, τον οποίο εμφανίζει να έχει ζητήσει δάνειο εξ ονόματος (της ελληνικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας) ΣΕΚΑΠ από την τουρκική τράπεζα!!!
Αν και το γεγονός αυτό δεν υπήρξε ποτέ, ούτε είναι δυνατό να υπάρξει, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μετά από γενική συνέλευση του διοικητικού της εταιρείας, γίνεται σαφές πως δοθείσης της ευκαιρίας οι συντάκτες της «Μπιρλίκ» έγραψαν την «είδηση» με τέτοιο τρόπο που να ενισχύεται το προφίλ της τουρκικής τράπεζας, ως αρκετά ισχυρής, στην οποία προσφεύγει η μεγάλη καπνοβιομηχανία για να δανειστεί.
Οι συντάκτες της «Μπιρλίκ» είναι δεδομένο πως προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανωτερότητας της τουρκικής τράπεζας και της γενικότερης τουρκικής παρουσίας στη Θράκη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργίας εντυπώσεων, δεν διστάζουν να αναφερθούν μειωτικά στην ΣΕΚΑΠ και να την εμφανίσουν ως αιτούμενη δανείου από την Ziraat Bank. Η ανόρθωση του τραπεζικού γοήτρου, σε αυτή την περίπτωση, είναι δεδομένη και θα οδηγήσει πολλούς μουσουλμάνους της Θράκης να εμπιστευθούν τα χρήματά τους στο ταμείο της τουρκικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, όμως, η ιδέα πως αύριο μπορεί η τουρκική τράπεζα να είναι δανειστής (άρα και σημαντικός παράγοντας επιρροής) της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, δημιουργεί μία προπαγανδιστική δυναμική στον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής, που ασχολείται κυρίως με την καλλιέργεια του καπνού. Σε αυτή την περίπτωση (που δεν υφίσταται αλλά χάριν της προπαγάνδας «αντιμετωπίζεται») η πίεση προς τους μουσουλμάνους της περιοχής είναι μέγιστη, αφού έχουν ήδη αρχίσει οι «διαρροές» σχολίων του τύπου: «όποιος τα έχει καλά μαζί μας θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το εργοστάσιο, θα αγοράζεται ολόκληρη η παραγωγή του, θα έχει καλύτερες τιμές». Αυτά ήδη «διαρρέουν» προς αναζήτηση ευκολόπιστων μουσουλμάνων. Και διαρρέουν σκοπίμως, μέσα στο γενικότερα πλαίσιο δημιουργίας μίας (έστω και εικονικής) ισχυρής οικονομικής δυναμικής της Άγκυρας στην περιοχή.
Η προπαγανδιστική σκοπιμότητα της διαστρεβλωμένης είδησης, είναι πασιφανής και ίσως θα έπρεπε να έχει ήδη υπάρξει σχετική ανακοίνωση διάψευσης εκ μέρους της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ. Όμως, επειδή το θράσος των τουρκολάγνων συντακτών της «Μπιρλίκ» δεν είναι άγνωστο φαινόμενο, ίσως η ΣΕΚΑΠ θα έπρεπε να κινηθεί και δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσει αποζημίωση για την φθορά της εταιρείας που δημιουργείται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα.
Τέλος, καλό θα ήταν οι συνδικαλιστές της ΣΕΚΑΠ αλλά και άλλοι, να ελέγχουν πολύ καλά τα λεγόμενά τους, ακόμη και όταν αυτά γίνονται υπό την μορφή αστεϊσμών. Κάποιοι μάλλον καραδοκούν να εκμεταλλευτούν το παραμικρό, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις… Και οι εντυπώσεις δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα σε ένα περιβάλλον, της Θράκης, που χαρακτηρίζεται γενικότερα ως ασταθές…
Κωνσταντίνος


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]