Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κουβέλης και Μανιάτης στις ΗΠΑ για αναζήτηση ενοικιαστών του Αιγαίου

  • Γιώργο, πόσο πάει το Αιγαίο τελικά;
  • Τελικά, το πετρέλαιο που δεν υπήρχε -σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου και Πάγκαλου- φαίνεται πως όχι μόνο υπάρχει, αλλά είμαστε διατεθειμένοι και να νοικιάσουμε τις περιοχές του Αιγαίου από όπου μπορεί να γίνει εξόρυξη!!!
  • Τρέχουν να προλάβουν να δώσουν όσο-όσο τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, για να ευχαριστήσουν τους αμερικανούς επενδυτές;

Δύο υφυπουργοί, ο Σπύρος Κουβέλης, επί των Εξωτερικών, αρμόδιος για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, και ο Γιάννης Μανιάτης, αρμόδιος για την Ενέργεια, φεύγουν αύριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να συζητήσουν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της ενέργειας.
Η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ενοικίασης 42 «θαλασσίων οικοπέδων» στα οποία έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενοικίαση θα γίνει σε εταιρίες με τεχνογνωσία στην έρευνα υδρογονανθράκων, αλλά και στην εξόρυξη και εμπορία των προϊόντων τους.
Υπάρχουν πολλές αμερικάνικες εταιρίες που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν «θαλάσσια οικόπεδα», και οι οποίες έχουν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον για Κυπριακά «οικόπεδα». Οι Κύπριοι μεσολάβησαν μεταξύ Ελλάδας και αμερικανικών επιχειρήσεων, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα οποία, όλα, είναι μεγαλύτερα ή πολύ μεγαλύτερα, εκείνων του Πρίνου.
Τις εξελίξεις γύρω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρακολουθούν από κοντά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο. Δεν αποκλείεται, πάντως, η τελευταία δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο να οφείλεται ακριβώς στην προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των πετρελαίων.
Μια παρόμοια δραστηριότητα ανέπτυξε και σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, όταν τουρκικό μαχητικό εντόπισε δήθεν ναυάγιο κοντά στην Άνδρο, στους Καλογήρους, όπου οι Τούρκοι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
Μήπως όμως αυτή η κίνηση "εκμετάλλευσης" του ενεργειακού πλούτου του βυθού του Αιγαίου, απαιτεί την ανακοίνωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια; Μήπως η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου πρέπει να κάνει χρήση του Διεθνούς Δικαίου και να χρησιμοποιήσει την ύπαρξη της Α.Ο.Ζ. για να μπορέσει να ενσωματώσει περισσότερα "θαλάσσια οικόπεδα" στο Αιγαίο;
Και αν πρέπει να γίνουν αυτά, τι θα σημαίνει μία τέτοια εξέλιξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα; Θα προσπαθήσει να "πάρει" λίγο από το Αιγαίο ή θα αποδεχτεί σιωπηλά την ελληνική κίνηση;
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις "θερμαίνουν" την περιοχή του Αιγαίου και μάλιστα επικίνδυνα, αφού οι ονειρώξεις της Άγκυρας πολύ δύσκολα θα "ανακοπούν" από τον Γιώργο Παπανδρέου που προτιμάει να δώσει λίγη γη για να κοιμάται ήσυχος... εκτός και αν έχει ήδη συμφωνηθεί κάποια συνεκμετάλλευση του αρχιπελάγους μεταξύ Ταγίπ και Γιώργου... Λέτε;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]