Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" ή "ευρω-ολοκληρωτισμός";

  • Η επέλαση των μέτρων ευρω-λιτότητας και των αντεργατικών μέτρων στο Βορρά και στο Νότο της ΕΕ, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ταυτότητα των κυβερνήσεων που τα υιοθετούν και τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, εγείρει ακόμα και ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ευρώπη...
Μειδίαμα προκαλούν στο μέσο Έλληνα οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα βρετανού πρωθυπουργού -με τις οποίες προειδοποίησε τους πολίτες της Βρετανίας για το πρόγραμμα λιτότητας που ετοιμάζεται να εφαρμόσει- καθώς διαπιστώνει μεγάλες ομοιότητες με τις αντίστοιχες του Γιώργου Παπανδρέου, στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ενημέρωσε τους Βρετανούς για το ότι η "κλίμακα των δημοσιονομικών προβλημάτων είναι ακόμα χειρότερη από ό,τι είχε προβλέψει", όπως είχε κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο μετά την εκλογή του, τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα ο Κάμερον επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, κατηγορώντας την ότι διέπραξε κατά την τελευταία δεκαετία οικονομικά λάθη που, όπως είπε, άφησαν ως κληρονομιά μια κρίση χρέους. Τις ίδιες κατηγορίες απευθύνει και η κυβέρνηση Παπανδρέου στη ΝΔ, σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν δίστασε μάλιστα να επικαλεστεί την ελληνική εμπειρία, αναφερόμενος στη χώρα μας "ως παράδειγμα για τον κίνδυνο που διατρέχει η Βρετανία". "Η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που χάνουν την αξιοπιστία τους ή που οι κυβερνήσεις τους προσποιούνται ότι οι δύσκολες αποφάσεις μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφευχθούν", δήλωσε τη Δευτέρα στη διάρκεια ομιλίας του. Στις 22 Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτο προϋπολογισμό με σκληρά μέτρα "για τον περιορισμό του ελλείμματος" που φτάνει στο 11% του ΑΕΠ. Ο Κάμερον προειδοποίησε ότι τα μέτρα λιτότητας θα επηρεάσουν τον τρόπο ζωής όλων των Βρετανών. "Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πλήξουν όλους στη χώρα μας. Και οι συνέπειές τους θα διαρκέσουν για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες", πρόσθεσε ο Κάμερον. "Θα επηρεαστούν η οικονομία μας, η κοινωνία μας, ακόμη και ο τρόπος ζωής μας", τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι εντυπωσιακές ομοιότητες στην τακτική αλλά και στην πολιτική που χαράσσουν Παπανδρέου και Κάμερον για να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας και της Βρετανίας αντίστοιχα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Όχι μόνο επειδή πρόκειται για δύο χώρες που βρίσκονται σχεδόν στα δύο γεωγραφικά άκρα της ΕΕ, που τα οικονομικά τους μεγέθη είναι ασύγκριτα, που η ανάπτυξή τους βασίζεται σε τελείως διαφορετική δομή και, που τελικά, η ιδιοσυγκρασία των λαών τους παρουσιάζει ελάχιστες ομοιότητες. Η κοινή στάση Κάμερον και Παπανδρέου δημιουργεί ερωτήματα κυρίως λόγω της ιδεολογικής ταυτότητας των κομμάτων από τα οποία προέρχονται.
Ο βρετανός ηγέτης των Συντηρητικών που σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους κεντροδεξιούς, Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς του Νικ Κλεγκ, θέτει τις ίδιες οικονομικές και πολιτικές προτεραιότητες με τον Έλληνα ομόλογό του, πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι προφανές ότι κάποιος από τους δύο δεν υπήρξε απόλυτα συνεπής στις ιδεολογικές του αρχές και αυτός είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του κινούνται στα "ιδεολογικά όρια" του ΠΑΣΟΚ.
Προγράμματα λιτότητας έχουν εξαγγείλει εκτός από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και τον κεντρο-συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό του Κάμερον και οι επίσης σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του Θαπατέρο στην Ισπανία και του Σόκρατες στην Πορτογαλία. Λιτότητα εφαρμόζουν ακόμα η δεξιά κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κάουεν στην Ιρλανδία και η κυβέρνηση μειοψηφίας του φιλελεύθερου Ράσμουσεν στη Δανία, σε συνεργασία με το ακροδεξιό Κόμμα του Δανέζικου Λαού (PPD), η συμφωνία του οποίου ήταν απαραίτητη για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος στη χώρα.
Είχε προηγηθεί η εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας στα νεότερα και πιο αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Πολωνία κλπ. Τελευταία στη μακριά λίστα των χωρών της ευρω-λιτότητας προστέθηκε η Γερμανία, παρόλο που η Μέρκελ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια επέκτασής της στην ΕΕ, συχνά με "όχημα" το ΔΝΤ. Μόλις τη Δευτέρα, η δεξιά γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε μείωση των κρατικών δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Τα προγράμματα λιτότητας στην ΕΕ συνοδεύονται από δέσμη μέτρων για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για μείωση των συντάξεων και για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με στόχο τη "δημοσιονομική εξυγίανση" και την "αύξηση της ανταγωνιστικότητας" της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η επέλαση των μέτρων ευρω-λιτότητας και των αντεργατικών μέτρων στο Βορρά και στο Νότο της ΕΕ, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ταυτότητα των κυβερνήσεων που τα υιοθετούν και τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, εγείρει ακόμα και ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Η καγκελαρία της Γερμανίας και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις, με τους χειρισμούς τους για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης στην ΕΕ, συχνά συγχέουν την "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" με τον "ευρω-ολοκληρωτισμό". Εργάζονται πυρετωδώς για τον περιορισμό των δημοσίων χρεών και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι επιλογές τους στο βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι τους εξέλεξαν.
Το μειδίαμα του μέσου Έλληνα για την ιδεολογική σύγκλιση Παπανδρέου-Κάμερον τελικά καλύπτεται από την οργή του, επειδή εκτός από τις μετεκλογικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, θυμάται και τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν δίστασε μάλιστα να επικαλεστεί την ελληνική εμπειρία, αναφερόμενος στη χώρα μας "ως παράδειγμα για τον κίνδυνο που διατρέχει η Βρετανία".
    "Η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που χάνουν την αξιοπιστία τους ή που οι κυβερνήσεις τους προσποιούνται ότι οι δύσκολες αποφάσεις μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφευχθούν"

    Δυστυχώς το είχα προβλέψει ότι το Ελληνικό πείραμα θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα συμμόρφωσης άλλων λαών.

    Η Ελλάδα βέβαια έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως:
    1...την πλούσια ιστορία,
    2...ο τόπος γέννησης της δημοκρατίας,
    3...ο τόπος γέννησης του πολιτισμού,
    4...η γεωστρατηγική θέση που ενώνει τρείς ηπείρους,
    5...το πάρα πολύ πλούσιο υπέδαφος πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αφθονία, βωξίτη (παραγωγή αλουμίνας), ουράνιο, μέταλλα (σίδηρο, νικέλιο), σπάνιες γαίες κ.α.
    "γείτονες" και "συμμάχους" που προκαλούν με σημαδεμένα χαρτιά(Τούρκοι, Αμερικάνοι κ.α.).

    Το σχέδιο που έχει καταστρωθεί από ξένα υπερεθνικά κέντρα προβλέπει οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να εξαθλιωθούν (αρπαγή του πλούτου που απέκτησαν) με την υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης και ασφάλειας, να μεταναστεύσουν για να ξεπουληθούν ευκολότερα ο τεράστιος πλούτος του υπεδάφους, η κινητή και ακίνητη περιουσία σε ξένα και εγχώρια μεγαλοσυμφέροντα.

    Η δημοκρατία πρέπει να επιστρέψει στον τόπο που την γέννησε και στον λαό που την γέννησε.

    Απαιτώ Ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]