Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έντονη ανησυχία για τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Δωδεκάνησα και Θράκη είναι οι στόχοι

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να μιλά για «στασιμότητα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι υπάρχει επιδείνωση. Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία αμφισβητείται η ορθότητα της καταδίκης από την ελληνική Δικαιοσύνη του Τούρκου πιλότου ο οποίος προκάλεσε το θάνατο του σμηναγού Ηλιάκη το Μάιο του 2006, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη υπερχειλισμένο ποτήρι.
Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «ανακριβείς και αστήρικτους ισχυρισμούς» και υπενθύμισε τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το τραγικό συμβάν. Χωρίς να σχολιάσει το αίτημα της Αγκυρας να αποζημιωθεί για τη συντριβή του τουρκικού αεροσκάφους, ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε το τουρκικό ΥΠΕΞ να είναι «εξαιρετικά προσεκτικό, όταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο αναφέρεται στη λειτουργία της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας, σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η γνωστή αυθαίρετη τουρκική πολιτική, όσον αφορά στα της περιοχής πληροφόρησης πτήσεων Αθηνών (FIR), είναι εκείνη που με τις σχεδόν καθημερινές πράξεις αμφισβήτησης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ευθύνεται για συμβάντα όπως εκείνο του Μαΐου του 2006 που κατέληξε στον τραγικό θάνατο του Ελληνα πιλότου Ηλιάκη».
Διπλωματικές πηγές εκφράζουν εντονότατη ανησυχία για την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα Ελληνοτουρκικά το τελευταίο διάστημα. Επισημαίνουν, δηλαδή, την επίταση της προσπάθειας της Άγκυρας για τον έλεγχο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και τη συνεχή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα Δωδεκάνησα.
Καταγράφουν την προαναγγελία της τουρκικής πρόθεσης για ενημέρωση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σχετικά με τη δικαστική απόφαση για τον Τούρκο πιλότο, την οποία η Αγκυρα απορρίπτει ως μεροληπτική. Και εκτιμούν ότι γίνεται προσπάθεια αντιπερισπασμού για την απόφαση της Λευκωσίας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς ότι δολοφόνησε δέκα Ελληνοκύπριους το καλοκαίρι του ’74 στην Κύπρο.
Πάνω από το Φαρμακονήσι πάλι οι Τούρκοι
Νέα υπερπτήση πραγματοποίησαν χθες τρία τουρκικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-4, πετώντας ελάχιστα μέτρα πάνω από το Φαρμακονήσι. Τα συνόδευαν τέσσερα μαχητικά F-16. Ο σχηματισμός των αεροσκαφών της Αγκυρας παρέβη το FIR Αθηνών στις 15:14 και εν συνεχεία παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο στο ακριτικό νησί. Εξήλθε μεταξύ Χίου και Λέσβου μισή ώρα αργότερα, αφού έγινε δυτικά της Ικαρίας σκληρή αερομαχία μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών μαχητικών που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]