Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Την προσαγωγή Ισραηλινών για εγκλήματα πολέμου εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο

Αποκλείεται να τους καταδικάσουν

Τo Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει τη δυνατότητα προσαγωγής Ισραηλινών αξιωματικών του στρατού με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα. Στο μεταξύ, η έκρηξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στο Νταβός εξελίσσεται σε διπλωματική κρίση, αφού το Ισραήλ επανεξετάζει κατά πληροφορίες του Τύπου, μπορεί να ακυρώσει τουρκικά αιτήματα για αγορές όπλων.
«Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει μετριοπαθείς αραβικές χώρες και ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της μαζί τους» δήλωσε ανώνυμα ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. «Όπως δεν πωλούμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ίσως αποφασίσουμε να μην πωλήσουμε και στην Τουρκία» προσέθεσε.

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανησυχεί μήπως και η Αγκυρα ακυρώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την ισραηλινή αεροπορία να εκτελεί πτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες και για πλήγμα στους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο οικονομιών. Η εύθραυστη εκεχειρία κινδύνευσε για μια ακόμη φορά χθες, αφού ισραηλινά αεροπλάνα απάντησαν σε ρουκέτες της Χαμάς βομβαρδίζοντας τούνελ στη Γάζα. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν επείσθη για την αποτελεσματικότητα του τελευταίου πολέμου, ενώ το ΔΠΔ εξετάζει αν μπορεί να στείλει στο σκαμνί Ισραηλινούς στρατιωτικούς για τη χρήση λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές.
Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου, αλλά ο εισαγγελέας Λουίς Μορένο-Οκάμπο εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την παλαιστινιακή δικαιοδοσία, αφού ντε φάκτο είναι η παλαιστινιακή αρχή υπεύθυνη για τη βομβαρδισμένη περιοχή.
Τα "γυρίζει" τώρα ο Ερντογάν
O πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι απορρίπτει κάθε εκδήλωση αντισημιτισμού στη χώρα του, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας.
«Ο αντισημιτισμός δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία αυτού του έθνους και αυτής της χώρας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί στην Τουρκία επί των ημερών της κυβέρνησής του.
Στη συνέχεια ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στο μεσολαβητικό ρόλο της σε μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων παρά την έντονη φραστική του αντιπαράθεση, την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός, με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.
«Ο ρόλος της μεσολάβησης δεν μας εμποδίζει να λέμε την αλήθεια. Δεν εκφράζουμε επικρίσεις μόνο για το Ισραήλ, αλλά προς κάθε πλευρά συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]