Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα "γιουσουφάκια" του Ερντογάν


Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Nordic Monitor περί των προθέσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη Δύση, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κανονικά δεν θα πρέπει να αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία"...

Τόσο ο Ερντογάν όσο και το τουρκικό καθεστώς έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής εδώ και αρκετά χρόνια σε σχέση με τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις υλοποίησής τους...

Ο Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor αναφέρει πως ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το ιστορικό των δηλώσεων του Προέδρου Ερντογάν δείχνει ότι έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του, προκαλώντας προβλήματα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας σε αρκετά θέματα...

"Όταν θα έχω την ευκαιρία, ξέρω τι θα κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Πρόκειται να γ... τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο τρομοκράτες όσο το Ισραήλ", φέρεται να είπε ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, σε έναν κύκλο πιστών βουλευτών του κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης…

Η υπόσχεση αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν το δίκτυο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν (IRGC) στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον Bozkurt. 

Για τους περισσότερους από εμάς εδώ στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες που αισθάνονται την "καυτή ανάσα" των τουρκικών "νεοθωμανικών" φιλοδοξιών αυτό είναι περισσότερο από φανερό.

Δεν είναι το ίδιο φανερό όμως για τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές το σχέδιο ενεργειακού στραγγαλισμού της Ευρώπης αλλά ούτε το σχέδιο εσωτερικής υπονόμευσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αν με την παρουσία από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη, ο Ερντογάν σε συνεργασία με τη Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη εντός αυτής χτίζει τζαμιά και προσπαθεί να χειραγωγήσει εκατομμύρια μουσουλμάνων εναντίον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κοινωνιών.

"Το πραγματικό γερμανικό Ισλάμ, που είχε κατά νου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν υπάρχει" έγραφε το περασμένο Φθινόπωρο η "Die Welt": "Το κήρυγμα που γίνεται στα περισσότερα τζαμιά στη Γερμανία αποφασίζεται έμμεσα από το τουρκικό κράτος". "Ο Ερντογάν έχει κάνει την θρησκεία πολιτικό όπλο" έγραφε αντίστοιχα η γαλλική "Le Figaro". 


Η επιδημία της Δύσης...

Πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του σε τελετή της κρατικής τηλεόρασης ανέφερε πως "η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ είναι επικίνδυνη όπως ο κορωνοϊός και εξαπλώνεται μέσα στην Ευρώπη με μεγάλη ταχύτητα".

Ο ίδιος ανέφερε πως "στην Ευρώπη ζουν 6 εκατομμύρια Τούρκοι και 35 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι και η Ευρώπη σήμερα για τα αδέλφια μας μετατρέπεται σε ανοιχτή φυλακή. Το σημείο που βρισκόμαστε η κατάσταση είναι τρομακτική. Είναι σοβαρή απειλή ασφάλειας για τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη...".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την εξάπλωση των ισλαμιστικών στοιχείων. Ο κ. Ερντογάν προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας και δήλωσε πως "αυτό το νομοσχέδιο θα είναι η γκιλοτίνα στη Γαλλική Δημοκρατία". 

Πριν δυο χρόνια όταν συστήνονταν η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις στη δημιουργία ενός "Επιτρόπου της ΕΕ για την προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής" με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες να πρωτοστατούν.

Τι είναι αυτό όμως που προκαλεί τον πολιτικό "στραβισμό" της Δύσης στα "νεοθωμανικά" σχέδια της Τουρκίας, τα οποία δεν αποτελούν παρά μια πιο καλά σχεδιασμένη απόπειρα αποδυνάμωσης της δυτικής ισχύος και κατάλυσης του δυτικού τρόπου ζωής... 


Η περίοδος που η ιστορία αποκοιμήθηκε...

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί με επίκεντρο τη γενιά της "Χιλιετίας" έχουν μεγαλώσει τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν κόσμο ευημερίας και ασφάλειας εξασφαλισμένης από άλλους, με αποτέλεσμα να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των στρατηγικών εθνικών συμφερόντων.

"Για τρεις δεκαετίες, έχουμε αποκοπεί από τον σκληρό κόσμο της πολιτικής εξουσίας. Ο κόσμος εξαίρεση στον οποίο μεγαλώσαμε ήταν ο φυσιολογικός μας. Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν από το 1989 ήταν οι πεποιθήσεις μας. Τώρα που η γεωπολιτική, και συγκεκριμένα η πολιτική γεωπολιτικής εξουσίας, επέστρεψε, έχουμε χαθεί...

Οι γερμανοί millennials σκέφτονται για τη διεθνή πολιτική με βάση τις αξίες και τα συναισθήματα παρά τα συμφέροντα. Φυσικά, οι αξίες και τα ενδιαφέροντα δεν αλληλοαποκλείονται και συχνά συνδέονται με τρόπο που τους καθιστά δύσκολο να διαχωριστούν.

Όμως, ως Γερμανοί, έχουμε μάθει να απορρίπτουμε εντελώς αυτά τα μέρη της εξίσωσης. Η γενιά μου έχει αναπτύξει μια σχεδόν ρομαντική ιδέα των διεθνών σχέσεων… Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είναι κυρίαρχο ήδη στον γερμανικό πληθυσμό (και είναι πολύ ισχυρό μεταξύ του Πράσινου Κόμματος, το οποίο θα μπορούσε να μπει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου).

Τα παραπάνω τα έγραφε πρόσφατα η Ulrike Franke ανώτερη συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και μέλος της γενιάς "Χιλιετίας".

Η Ευρώπη εθελοτυφλεί γεωπολιτικά ενώ δημογραφικά γερνά και οικονομικά χάνει συνεχώς έδαφος από τις ΗΠΑ και την άνοδο της Κίνας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο η Ευρώπη από 41 που διέθετε το 2000, το 2020 διαθέτει μόνο 15.

Κώστας Στούπας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]