Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Η Γερμανία πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες"


Αίτημα ανθρωπιστικών και κοινωνικών οργανώσεων προς τη γερμανική κυβέρνηση και σφοδρή κριτική στην Αθήνα για τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες σε hotspot.

Δεκατέσσερεις ανθρωπιστικές και κοινωνικές οργανώσεις καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν τη δήλωση είναι η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, καθώς και οι οργανώσεις της καθολικής και της προτεσταντικής εκκλησίας, Diakonie και Caritas.

Με αφορμή τη σημερινή διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί κοινή συμφωνία για τη διανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Παράλληλα, οι οργανώσεις τονίζουν ότι η υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί από την επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας. 


Αμφιβολίες για τη νομιμότητα των διαδικασιών ασύλου

Η Γερμανία έχει υποδεχτεί 2.700 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο στο πλαίσιο προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Η κατάσταση στην οποία ζουν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα επιβάλει όμως να δεχτεί και άλλους. Όπως επισημαίνεται στη δήλωση, "παρά τα σημαντικά χρηματικά ποσά και την ανθρωπιστική βοήθεια, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα hotspot σε ελληνικά νησιά εξακολουθούν να είναι καταστροφικές."

Αυτό αφορά προπαντός τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη. Προσφυγόπουλα σταματούν να μιλούν, να τρώνε και να παίζουν. Αρκετά από αυτά έχουν χρόνια να επισκεφτούν το σχολείο. Οι οργανώσεις καταλογίζουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι επενδύει στον εκφοβισμό, τη στεγανοποίηση και τις επαναπροωθήσεις. Όπως υποστηρίζουν, στην Ελλάδα δεν διασφαλίζονται οι διαδικασίες ασύλου που είναι σύμφωνες προς τις αρχές του κράτους δικαίου.

Κάθετα αντίθετες είναι με τα σχέδια οι διαδικασίες ασύλου να πραγματοποιούνται στα εξωτερικά σύνορα τις ΕΕ. Το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα που θέλουν να εφαρμόσουν η Κομισιόν και η Ελλάδα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και έναν "σχεδόν κλειστό" προσφυγικό καταυλισμό προκαλεί ανησυχίες. "Έντιμες διαδικασίες ασύλου δεν είναι δυνατές υπό αυτές τις συνθήκες", γράφουν. "Η στέρηση της ελευθερίας στα εξωτερικά σύνορα χειροτερεύει την κατάσταση τους, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη προοπτικής και δικαιωμάτων."

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle

 




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]