Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλωματία στο Σότσι και στο βάθος Τουρκία


Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν αναθερμανθεί αρκετά σε σύντομο διάστημα. Ήταν μόλις τρία χρόνια πριν, το 2018 που η Αθήνα απέλαυνε Ρώσους διπλωμάτες για παράτυπες δράσεις στη χώρα και η Μόσχα προχωρούσε σε αντίποινα.

Η εικόνα φαίνεται πολύ μακρινή τώρα, όταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σε θερμό κλίμα, ακόμα κι αν η αεροπειρατεία επί του εδάφους της Λευκορωσίας στο αεροσκάφος, που ξεκίνησε από την Αθήνα και συζητείται πλέον σε όλη την Ευρώπη, πλανιόταν στον αέρα. Δε θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει θέμα συζήτησης ανάμεσα στα δύο μέρη στη σημερινή ατμόσφαιρα.

Για αυτό και οι δηλώσεις περιορίστηκαν στη «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για τα ζητήματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Άλλωστε, και το ζήτημα της κοινής χριστιανικής ταυτότητας επελέγη να μην είναι σε πρώτο πλάνο, λόγω των περίπλοκων σχέσεων μεταξύ Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η αναφερόμενη συμφωνία για άνοιγμα ενός νέου ελληνικού προξενείου στο διάσημο θέρετρο του Σότσι υποδηλώνει τις προοπτικές στις δύο σχέσεις. Η έμφαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το άνοιγμα των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι χαρακτηριστικές της έμφασης στον τουρισμό τη φετινή χρονιά, ειδικά αν διατηρηθεί το σταμάτημα των πτήσεων προς την Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο.

Η συγκυρία όμως και το μέρος της συνάντησης δίνουν και μία ευρύτερη διάσταση στις μεταξύ τους σχέσεις. Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στον δρόμο για την ιστορική περιοχή της Κολχίδας με την ευρύτερη παρουσία του ποντιακού ελληνισμού στην περιοχή, θυμίζει τη σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας, πριν από λίγες ημέρες κατά την επέτειο μνήμης των θηριωδιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέναντι στους Ποντίους.

Οι αναφορές του Νίκου Δένδια για την αυτοπροβολή της Τουρκίας ως διαδόχου της Οθωμανικής κληρονομιάς και η πρόσθεση της ανάληψης από την Άγκυρα ενός ρόλου ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων είναι σίγουρο πως ήχησε θετικά στη Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα, η Μόσχα έχει ενοχληθεί σημαντικά από τις αναφορές στους μουσουλμάνους της Ρωσίας, του Τατάρους, έχοντας φτάσει στο σημείο να απειλήσει με αντίποινα.

Το ότι η φωνή της Ελλάδας ενώνεται με τη Ρωσία στην καταδίκη της αποσταθεροποιητικής πρακτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο το επόμενο διάστημα.

Η αλλαγή πορείας του Ταγίπ Ερντογάν με την απόπειρα νομιμοποίησης της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και τη λύση των δύο κρατών προμηνύει μία μάχη στο διεθνές σκηνικό. Η αναφορά στην προσήλωση της Ρωσίας στη διεθνή νομιμότητα για το Κυπριακό ζήτημα έχει τη δική της σημασία, όπως κι η προσεκτική αναφορά του Λαβρόφ στις προτάσεις της Ρωσίας για το ζήτημα. Άλλωστε η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία δε θα περάσει απαρατήρητη στην Τουρκία.

Ηλίας Τασόπουλος
Liberal

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]