Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχασε την "ισχύ" της στις ΗΠΑ


Η (αναμενόμενη) αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ δείχνει πως η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη που νόμιζε

Η αναμενόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ δείχνει τη φθίνουσα επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού μέσου The Media Line.

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, η οποία αναμένεται σήμερα Σάββατο σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, έχει προκαλέσει σεισμό στην Τουρκία. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και η αντιπολίτευση τάχθηκαν εναντίον της πρωτοβουλίας του Μπάιντεν, υποστηρίζοντας πως έτσι θα επιδεινωθούν οι διμερείς σχέσεις τους.

"Η αναγνώριση της γενοκτονίας θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τουρκική κυβέρνηση", δήλωσε ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabancı στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αναλυτής προσθέτει ακόμη ότι ο Μπάιντεν έχει εξοργιστεί από τις πολιτικές επιλογές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αντιβαίνουν στα αμερικανικά συμφέροντα. Οι σχέσεις όμως της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την οικονομία της Τουρκίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ξένες επενδύσεις.

Ο Esen επισημαίνει ακόμη ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας θα έδειχνε πόσο έχουν βυθιστεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν αποφύγει τη χρήση του όρου έτσι ώστε να μην αναστατώσουν έναν σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει κάνει πολλές επιλογές που την έχουν εκθέσει στα μάτια της αμερικανικής κυβέρνησης, από τη σύλληψη ενός Αμερικανού πάστορα, έως τη δίωξη των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας (που είχαν την υποστήριξη των ΗΠΑ) και την απόκτηση του ρωσικού οπλικού συστήματος των S-400.

"Νομίζω ότι η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας είναι η ουσία όσων συζητάμε", δήλωσε ο Alan Makovsky, ανώτερος συνεργάτης για την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή πολιτική στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε σε τουρκικά ζητήματα στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε ο Makovsky, η αναγνώριση των θανάτων των Αρμενίων ως γενοκτονία θα ήταν ένα μήνυμα για την Τουρκία ότι δεν έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα πράγματα στη Μέση Ανατολή που πίστευε ότι είχε.

"Σίγουρα είναι μια προβληματική σχέση. Αφενός οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, αλλά η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει χάσει την ισχύ να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ", σημείωσε.

Ο Aykan Erdemir, πρώην μέλος της τουρκικής αντιπολίτευσης, πιστεύει ότι η Τουρκία πιθανότατα θα ενεργήσει όπως έκανε και με άλλες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ανακαλώντας τον πρέσβη των ΗΠΑ.

"Στη συνέχεια όμως", συμπλήρωσε ο Erdemir, "ο Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η Τουρκία".

 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]