Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «διπλωματικές» επιθέσεις του Τσαβούσογλου


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξάφνιασε πολλούς με τη συμπεριφορά του, εκτός από τον Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ετοιμαζόταν να βάλει την προστατευτική μάσκα του και να συνεχίσει το ημερήσιο πρόγραμμα, πιστεύοντας πως οι καθιερωμένες δηλώσεις θα ολοκληρώνονταν τυπικά, πριν δεχθεί την επίθεση του ομόλογου του και επιστρατεύσει τα αντανακλαστικά του.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε είχε επισκεφτεί την Άγκυρα, ο Μ. Τσαβούσογλου είχε προχωρήσει σε μία ανάλογη και προσωπική επίθεση, ακούγοντας τις αναφορές της Σουηδέζας Υπ. Εξ., μεταξύ άλλων, για την παραβατικότητα της Τουρκίας, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Τότε βέβαια η κυρία Λίντε δεν απάντησε επί της ουσίας, όπως ο Νίκος Δένδιας, αλλά αντίθετα εξέθεσε τη φιλοξενία της Άγκυρας, τονίζοντας πως ως φιλοξενούμενη δεν σκοπεύει να αντιπαρατεθεί δημοσίως μαζί του, προσθέτοντας με νόημα μία ευχή.

Αφού η Υπ. Εξ. Της Σουηδίας είχε αναφερθεί εκτεταμένα στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ευχήθηκε να μπορούν να εκφραστούν όλοι ελεύθερα στην Τουρκία,

Στην Ολλανδία δεν έδειξαν τέτοια αβροφροσύνη βέβαια, τον Μάρτιο του 2017, όταν ο Μ. Τσαβούσογλου προσπαθούσε να ενισχύσει την καμπάνια του Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που του έδινε ουσιαστικά απόλυτες εξουσίες, πείθοντας Τούρκους πολίτες που ζουν σε άλλα κράτη, να ψηφίσουν υπέρ του, με συγκεντρώσεις σε αυτές τις ξένες χώρες.

Ο Μ. Τσαβούσογλου πίστευε πως μπορούσε να κάνει, ότι επιθυμεί στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενος τα δικαιώματα του ως διπλωμάτη. «Αφού είμαι Υπουργός Εξωτερικών, μπορώ να πάω οπουδήποτε,» έλεγε χαρακτηριστικά.

Οι ολλανδικές αρχές τελικά απαγόρευσαν την πτήση του στο Ρότερνταμ, παρά τις απειλές του και δεν μπόρεσε να μιλήσει στους Τούρκους που θα συγκεντρώνονταν εκεί. Η αντίδραση του ήταν θυελλώδης, απειλώντας για αντίστοιχα «αυστηρά» αντίποινα.

Η αντίστοιχη απαγόρευση στη γειτονική Γερμανία λίγο πριν, ιδιαίτερα στο Αμβούργο αλλά και σε άλλες πόλεις, τον οδήγησε να συγκρίνει της πρακτικές της Γερμανίας με «εκείνες των ναζί», προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία της Γερμανίας σε ανώτερο επίπεδο.

Η ολίσθηση της συμπεριφοράς του Τσαβούσογλου, που φαίνεται να δείχνει τις προθέσεις του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, κινείται αναλόγως με τη διάθεση της Τουρκίας να απομακρυνθεί όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις βασικές αρχές που διέπουν τις επαφές με τους Ευρωπαίους.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών που τόνιζαν τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, οι οποίες πέρα από το θέμα του Ανατολικού Αιγαίου, εξόργισαν τον Μ. Τσαβούσογλου.

Ηλίας Τασόπουλος
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]