Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;


Η Ρωσία μετέφερε χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι απειλεί τη γειτονική χώρα. Πρέπει η Ουκρανία να φοβάται μια ρωσική εισβολή;

Η Δύση ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε να συνεχίσει να στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση. Αυτό διαβεβαίωσε επίσης και ο επιτετραμένος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην κυβέρνηση στο Κίεβο. Η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούν επίσης να βρουν μια λύση για μια σύγκρουση με την Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Σελένσκι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την "ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία όσον αφορά την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας".

Ωστόσο, κυκλοφορούν ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την μετακίνηση ρωσικών μονάδων στις περιοχές Μπριάνσκ, Βορόνες καθώς και στην Κριμαία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να μεταφέρει τα στρατεύματά της σε δικό της έδαφος. "Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν και δεν έχει απειλήσει ποτέ κανέναν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 


"Νέo μέσο πίεσης ενάντια στη Δύση"

Ο Ρώσος στρατιωτικός παρατηρητής Αλεξάντερ Γκολτς πιστεύει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι κινήσεις επίδειξης ισχύος. "Η Ρωσία χρειάζεται ένα νέo μέσο πίεσης ενάντια στη Δύση" δήλωσε ο Γκόλτς και αυτό κατά τη γνώμη του είναι τώρα ο κίνδυνος πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.

Πριν από τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι διατυπώθηκαν απειλές για αύξηση της πίεσης στη ρωσική αντιπολίτευση ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις. "Διακυβεύονται πολλά. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική εκβιασμού και πίεσης, ακόμη και αν δεν είναι ουσιαστικά διατεθειμένος να συμμετάσχει σε πολεμικές εχθροπραξίες", λέει ο ειδικός.

Ωστόσο, ο Γκόλτς δεν αναμένει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς μέχρι τα μέσα Μαΐου. "Όσο η στέπα δεν είναι στεγνή, δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία επίθεση. Θα κολλήσουν, όπως συνέβη συχνά στο παρελθόν" δηλώνει.

Ο Πάβελ Φελγκενχάουερ, Ρώσος ανεξάρτητος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας δεν αποκλείει την προετοιμασία της Ρωσίας για κλιμάκωση στο Ντόνμπας. "Ο στρατός είναι έτοιμος, αλλά θα υπάρξει εντολή από τους πολιτικούς;" διερωτάται προσθέτοντας ότι "για περίπου έξι μήνες, από τον Ιούλιο έως το νέο έτος υπήρξε πραγματική εκεχειρία στο Ντονμπάς. Δεν υπήρχαν πυροβολισμοί και τον Ιανουάριο ξεκίνησε η κλιμάκωση στο μέτωπο και στην προπαγάνδα - ειδικά από τη ρωσική πλευρά".

Ο Πούτιν προτιμά τις προκλήσεις στον κυβερνοχώρο

Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θέλει να αναγκάσει την κυβέρνηση στο Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς, αναφέρει ο Βολοντίμιρ Φεσένκο από το Κέντρο Εφαρμοσμένων Πολιτικών Σπουδών Penta. Ο πολιτικός επιστήμονας εκτιμά ότι και η Ρωσία θέλει επίσης έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Δύση. Για την κυβέρνηση στη Μόσχα είναι σημαντικές οι κυρώσεις της Δύσης, ανάμεσά τους και οι κυρώσεις κατά του Nord Stream 2.

Ωστόσο ο Φεσένκο δεν αποκλείει μια στρατιωτική σύγκρουση και επισημαίνει ότι η Κριμαία είναι πλέον μια τεράστια στρατιωτική βάση. Ο Μιχάιλο Σάμους από το Κέντρο Στρατού, Μετατροπών και Αφοπλισμού είναι πεπεισμένος ότι η Ρωσία προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό για εισβολή. Μεταξύ 2014 και 2018 ο ρωσικός στρατός συγκέντρωνε εξοπλισμό και μονάδες στα σύνορα με την Ουκρανία.

"Στην πραγματικότητα η Ρωσία έχει δημιουργήσει τρεις νέους στρατούς γύρω από την Ουκρανία", δήλωσε ο ειδικός. Ωστόσο, ο Σάμους δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα τολμούσε να κλιμακώσει την κατάσταση ανοιχτά επειδή προτιμά τις προκλήσεις μέσω συμμάχων αλλά και σε επίπεδο κυβερνοχώρου και προπαγάνδας.

Έλενα Μπαρίσεβα / Αλεξάντερ Σαβίτσκι
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]