Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσεχώς "Τουρκάλες" ή ο Καραγκιόζης αστροναύτης...


Η συχνότητα με την οποία o Ερντογάν, ως δικτάτορας του Βοσπόρου και φέρελπις σουλτάνος της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας απειλεί την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες αυξάνεται ημέρα με την ημέρα...

Με τον ίδιο ρυθμό αυξάνονται και τα εμβληματικά τεχνικά και τεχνολογικά "θαύματα" πλανητικής σημασίας στα οποία υποτίθεται πως πρωταγωνιστεί η Τουρκία.

Μετά την ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αεροπλανοφόρων, τουρκικών F-35, Patriot’s κ.λ.π., πριν από μια εβδομάδα επανήλθε στην επικαιρότητα το σχέδιο για τη δημιουργία του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης το οποίο θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και τη συμφωνία του Μοντρέ.

Φευ όμως οι ελλείψεις βασικών αγαθών όπως το ψωμί, ο υψηλός πληθωρισμός και η σκιά μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, αν για οποιονδήποτε λόγο αυξηθούν τα δολαριακά επιτόκια, ροκανίζουν τα πόδια της γείτονος και προφανώς και του "θρόνου" του σουλτάνου...

Το κωμικό είναι πως την ίδια μέρα με την επάνοδο στην επικαιρότητα του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν υποσχέθηκε εν είδει διανομής συσσιτίων τη διανομή πατατών και κρεμμυδιών.

Καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται και το ισλαμοεθνικιστικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής καταρρέει, επιστρατεύθηκε το παραμύθι της διαστημικής τουρκικής αποστολής στη Σελήνη...

"Βρακί δεν έχει ο πισινός μας τον Γκαγκάριν ονειρεύεται ο αρχηγός μας..." όπως θα μπορούσε να λέει και μια παράφραση γνωστής παροιμίας.

"Επιτυχής", λοιπόν κατά το ρεπορτάζ που κοινοποίησε σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα του κόσμου, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu: " …ήταν για την Τουρκία η δοκιμή "μηχανής" που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή στη Σελήνη σύμφωνα με τον υπουργό Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της χώρας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία σχεδιάζει μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2023.

Ο υπουργός Mustafa Varank ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν δύο επιτυχημένες πυροδοτήσεις κατά τις σημερινές δοκιμές.

Η πρώτη αφορά την ανάφλεξη του συστήματος κατακόρυφης πρόωσης και η δεύτερη την ανάφλεξη της υβριδικής μηχανής που προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή στη Σελήνη…" 

Η ανάγκη του καθεστώτος της Άγκυρας να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της Τουρκίας με παρηγορητικές παραμυθίες θυμίζει την περίοδο της παρακμής των σοβιετικών ολοκληρωτικών καθεστώτων όπου μαζί με τις ουρές στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, αυξάνονταν οι δόσεις προπαγάνδας από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Στην ίδια τακτική εντασσόταν προφανώς και η προσβλητική συμπεριφορά έναντι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν ευθέως δικτάτορα…

Ο χαρακτηρισμός αυτός είχε σαν συνέπεια η Τουρκία να ακυρώσει μια παραγγελία πολεμικών ελικοπτέρων από την Ιταλία.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ενδεικτικές της ταχύτητας με την οποία επιδεινώνονται οι σχέσεις της Ευρώπης και της Δύσης συνολικότερα με την Τουρκία.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει το ρίσκο στην περιοχή και άρα και στην Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική δύναμη από τις περισσότερες γειτονικές της χώρες.

Μια αφελής άποψη που παρεπιδημεί στην Ελλάδα είναι π.χ. αυτή που πιστεύει πως τα προβλήματα για τη χώρα μας θα λύνονταν αν η Τουρκία εξελισσόταν σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα κατέρρεε υπό την πίεση εσωτερικών αντιπαλοτήτων και εξωτερικών παρεμβάσεων όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη κλπ.

Αν η κατάρρευση χωρών όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία ή η Ρουμανία πριν από τριάντα και πλέον χρόνια δημιούργησαν τις συνθήκες εξαθλίωσης που προέκυψαν στο εσωτερικό τους και τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στις γειτονικές χώρες, τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η κατάρρευση μιας χώρας με πληθυσμό 80 εκατ. μουσουλμάνων θα ήταν πολλαπλάσια για την Ευρώπη αλλά και κυρίως για γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Ούτε μια ισχυρή οικονομικά και στρατιωτικά Τουρκία με φιλοδοξίες περιφερειακής δύναμης αποτελεί ασφαλή κατάληξη για χώρες όπως η Ελλάδα.

Η ρεαλιστικότερη εξέλιξη της Τουρκίας σε σχέση με τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι μια Τουρκία δορυφόρος της Δύσης η οποία θα την συγκρατεί υπό έλεγχο.

Τούτο δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν οφείλει να είναι διαρκώς σε θέση να προστατεύει με κάθε κόστος την εδαφική της ακεραιότητα.

Η τακτική "μαστίγιου" και "καρότου" που ακολουθεί η Δύση με τη Γερμανία και τη Γαλλία στους ρόλους του καλού και του κακού αστυνομικού μαζί με τη σοβαρή κινητοποίηση της Ελλάδας στρατιωτικά και διπλωματικά φαίνεται πως έδρασαν αποτελεσματικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Όμως το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας με ένταση του διχαστικού κλίματος στο εσωτερικό της παραμένει πολύ πιθανό. Μια κατάρρευση της Τουρκίας θα μοιάζει με την κατάρρευση των χωρών της "Σοβιετίας" στα Βαλκάνια...

Το σενάριο λοιπόν "Προσεχώς Τουρκάλες", κατά το παλαιότερο παρόμοιο που ακουγόταν υποτιμητικά για τους κατοίκους γειτονικών χωρών που ατύχησαν σαν σοσιαλιστικά σοβιετικά πειράματα, μοιάζει περισσότερο πιθανό από το σενάριο "Τούρκος αστροναύτης"...

Κώστας Στούπας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]