Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σβήνουν το Καστελλόριζο και την Κύπρο από τον χάρτη με τον Εastmed!


Σε ταφόπλακα στα σχέδια για κοινή ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου οδηγεί η νέα χάραξη του αγωγού!

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται η Ελλάδα μετά την διαφαινόμενη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου που αποφάσισε αιφνιδίως να προσεγγίσει την Τουρκία και να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις της.

Ήτοι να παρακάμψει την Κύπρο κατά την χάραξη του αγωγού Eastmed ώστε να ακυρωθεί η γεωπολιτική σημασία της Μεγαλονήσου στην αγορά ενέργειας και να προκηρύξει οικόπεδα ερευνών νοτίως της Κρήτης που τέμνουν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πρόκειται σαφώς για νέα στρατηγική του Καΐρου η οποία υπαγορεύεται τόσο από τον διεθνή παράγοντα που προτρέπει σε συνεννόηση με την Άγκυρα ώστε αυτή να απαγκιστρωθεί από τον Πούτιν, όσο και από το αιγυπτιακό άγχος να εξουδετερώσει τους φιλόδοξους ανατροπείς του Προέδρου Σίσι, την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας και σύσφιξης των σχέσεων Αιγύπτου-Ισραήλ (μέσω του περάσματος του αγωγού από το έδαφος της πρώτης) δημιουργεί δυσμενή δεδομένα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων, της χάραξης του αγωγού άνευ Κύπρου και της προκήρυξης των αιγυπτιακών οικοπέδων πρακτικά σημαίνει:

1. Έμπρακτη αμφισβήτηση της επήρειας του Καστελλόριζου το οποίο είχε μείνει εκτός πεδίου στην συμφωνία οριοθετήσεως Ελλάδος- Αιγύπτου.

2. Αποδυνάμωση της κυπριακής θέσης στην πενταμερή διάσκεψη και στα δικαιώματα της για θαλάσσιες ζώνες.

3. Ενταφιασμό της τυχόν προοπτικής οριοθετήσεως ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου με σημείο συνάντησης την θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου. Κατ’ ουσίαν τα αιγυπτιακά οικόπεδα ακυρώνουν de facto τον νόμο Μανιάτη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δείχνουν τι είδους οριοθέτηση θα γίνει σε αυτό το κομμάτι στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει υπό το φως αυτών των δεδομένων δύσκολη αποστολή κατά την σημερινή του μετάβαση στο Κάιρο. Ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Αίγυπτος δεν άλλαξε έως τώρα την χωροθέτηση των οικοπέδων που αναγνωρίζουν το εξωτερικό όριο της παράνομης τουρκικής υφαλοκρηπίδοα.

Όπως επίσης και ότι δεν ενημέρωσε την Ελλάδα για τις κινήσεις της αν και το άρθρο 5 της πρόσφατης συμφωνίας μαζί μας την υποχρεώνει! Η νέα χάραξη του Eastmed που παρακάμπτει την Κύπρο δυστυχώς είναι δύσκολο να αλλάξει καθώς η νέα πορεία έχει και την έγκριση του Ισραήλ.

Εάν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και τη μάχη της νέας φιλότουρκης κυβέρνησης της Λιβύης να νομιμοποιήσει πλήρως το ανυπόστατο μνημόνιο τότε ευλόγως συμπεραίνουμε πως διατρέχουμε μείζονα κίνδυνο: σχεδόν την αποβολή μας από την Μεσόγειο Θάλασσα. Εάν συμβεί θα πρόκειται για μείζονα υποχώρηση του ελληνισμού! Ας ελπίσουμε πως όχι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]