Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία: Kόντρα στη Μέρκελ η κοινή γνώμη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού


Η προοπτική ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού φαίνεται πως έχει κερδίσει τους Γερμανούς πολίτες. Όπως προκύπτει από αντιπροσωπευτική έρευνα της γερμανικής Ψηφιακής Ένωσης Bitcom, το 64% των Γερμανών τάσσονται υπέρ ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μάλιστα από αυτήν την ομάδα, το 84% θεωρεί ως μεγαλύτερο όφελος, ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα μπορεί πιο εύκολα να αποδείξει ότι εμβολιάστηκε όποιος θέλει να ταξιδέψει ή να παραστεί σε εκδηλώσεις υψηλού συγχρωτισμού,

Οι Γερμανοί θέλουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η γερμανική κυβέρνηση αργεί και έχει ενδοιασμούς

Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένων των ενδοιασμών της γερμανικής κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα. Στο Ισραήλ, τη χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς, το «πράσινο διαβατήριο» τείνει να γίνει σύμβολο ελευθερίας, αφού θα προσφέρει σε Ισραηλινούς που εμβολιάστηκαν ειδικά οφέλη, όπως την είσοδο σε εμπορικά κέντρα και σε μουσεία. Εν αντιθέσει με χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη εισάγει τις ψηφιακές βεβαιώσεις εμβολιασμού, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα ούτε σε αυτήν την κίνηση, με τα γερμανικά ΜΜΕ να αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία για εισαγωγή βεβαίωσης τον Ιανουάριο του 2022!

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι ακόμα πιο διστακτική στην προοπτική «ειδικής μεταχείρισης» όσων έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε πει και έμμεσα «όχι» στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξουν ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικών εμβολιασμού. Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο στις 21 Ιανουαρίου, η Μέρκελ είχε απαντήσει ότι το θέμα δεν τίθεται, όσο καιρό παραμένει άγνωστο, αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό και αν τα εμβόλια θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην περίπτωση των μεταλλάξεων. Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας, είχε πει τότε η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι, κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Σε τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη χτες Τρίτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ νέου την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα άνοιγε το δρόμο για χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και θα διευκόλυνε τα ασφαλή ταξίδια.

Η Μέρκελ αρνείται ακόμα να έχουν προνόμια όσοι έχουν εμβολιαστεί

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Bitcom ίσως δώσουν στη Γερμανία «μια περαιτέρω ώθηση στη συζήτηση, εάν τα εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να είναι σε θέση να επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα», έγραψε χθες η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Η έγκριτη εφημερίδα τονίζει σε διαδικτυακό άρθρο της το εξής: «Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια ότι εάν μολυνθούν, δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κολλήσουν άλλους».

Σε σημερινή συζήτησή της με την FAZ η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε πάντως την αντίθεσή της σε «ευνοϊκή» μεταχείριση πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να επανεξεταστεί το ζήτημα, όταν η εκστρατεία εμβολιασμού προχωρήσει περαιτέρω, είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα. "Εάν έχουμε προσφέρει σε αρκετούς ανθρώπους εμβολιασμό και ορισμένοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να εξεταστεί, εάν θα πρέπει να υπάρχουν σε ορισμένους τομείς ανοίγματα και είσοδοι μόνο για εμβολιασμένους ανθρώπους." Η καγκελάριος τόνισε ότι προς το παρόν δεν δικαιολογείται η ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους έχουν εμβολιαστεί: «Όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι πολύ μικρότερος από εκείνων που περιμένουν τον εμβολιασμό, το κράτος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει οι δύο ομάδες διαφορετικά».

Έγκριτα γερμανικά ΜΜΕ εικάζουν ότι για τη Μέρκελ το θέμα είναι ηθικό και ότι η καγκελάριος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χωριστούν οι πολίτες σε «ανθρώπους πρώτης και δεύτερης διαλογής.» «Οι Γερμανοί πολίτες» φαίνεται όμως πως «θέλουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως τρόπο να επιστρέψουν στην κανονικότητα», γράφει η FAZ.

Δέσποινα Τσόκου
Liberal

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]