Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Η Ακαδημία Επιστημών αρνείται να μετανομαστεί σε «Βόρειας Μακεδονίας»


Αιχμηρές δηλώσεις του προέδρου του ιδρύματος
Υποχώρηση της κυβέρνησης Ζάεφ


Απέσυρε στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ, το σχέδιο νόμου για αλλαγή της ονομασίας της λεγόμενης «‘‘Μακεδονικής’’ Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» (ΜANU), σύμφωνα με όσα ορίζει η «Συμφωνία των Πρεσπών» ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, για τα δημόσια ιδρύματα στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά την άρνηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος, να συναινέσει στην προσθήκη «Βόρειας Μακεδονίας», εμμένοντας στη σημερινή ονομασία της Ακαδημίας.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Λιούπτσο Κοτσάρεφ, έκανε γνωστό πως τα μέλη του Δ.Σ. αρνούνται να συμπεριλάβουν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» στη ονομασία του ιδρύματος, παρά τη θέση της κυβέρνησης

Μόνο ένα μέλος του Δ.Σ. του MANU τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας του Ιδρύματος, που χρονολογείται από το 1967, σύμφωνα με όσα ορίζει η «Συμφωνία των Πρεσπών». Για την πλειοψηφία και τον πρόεδρο του σώματος, η μετονομασία σε «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Βόρειας Μακεδονίας» θεωρείται «απαράδεκτη» εξέλιξη. Όπως δήλωσε ο Κοτσάρεφ στα τοπικά ΜΜΕ «Η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης», ενώ οι Συμφωνίες που έχουν υπογράψει τα Σκόπια με Ελλάδα και Βουλγαρία «υποβαθμίζουν» τους ‘‘Μακεδόνες’’» .


Μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», δημόσιοι θεσμοί και ιδρύματα προσχώρησαν στην αλλαγή των ονομασιών του, εκτός από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, που αντέδρασε σθεναρά στο ενδεχόμενο αυτό.

«Ζητώ το 2021 να είναι ένα έτος στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλα και αυτός είναι ένας όρος για την ένταξη στην ΕΕ, ότι το όνομα, η γλώσσα, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ιστορία της «Μακεδονίας» έχουν αιώνες παράδοση στα σύνορα της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και πέρα από αυτήν», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ότι αποσύρει το σχέδιο νόμου για την ονομασία της Ακαδημίας. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν πρόκειται για οριστική κίνηση ή για κίνηση τακτικής.

Παναγιώτης Σαββίδης
Πρώτο Θέμα






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]