Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακάρ: Καλούμε τις ΗΠΑ σε διάλογο


Για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των S-400

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλοσί Ακάρ δήλωσε ότι θα ήταν "πολύ προβληματικό" για την Άγκυρα να υποχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφωνία με τις ΗΠΑ για το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω διαλόγου.

Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την απόκτηση της δεύτερης παρτίδας των S-400.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) και τρεις ακόμη αξιωματούχους τον περασμένο μήνα μετά την απόκτηση των S-400.

"Είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση για να υποχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο φτάσαμε. Καλούμε τις ΗΠΑ να αποστασιοποιηθούν από απειλητικές γλώσσες όπως είναι οι κυρώσεις", δήλωσε ο Ακάρ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα σύμφωνα με το Reuters. ''Θέλουμε την επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει μια λύση, μπορεί να βρεθεί μια λύση με δουλειά σε τεχνικό επίπεδο'', πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε μια δύσκολη στιγμή στην σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας τον Ντόναλντ Τραμο, έχει επικρίνει στο παρελθόν τις πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει υπερασπιστεί την απόκτηση των S-400 ως αναγκαιότητα, επειδή δεν μπόρεσε να προμηθευτεί συστήματα αεροπορικής άμυνας από οποιονδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα S-400 αποτελούν απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και για τα ευρύτερα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ ενώ η Τουρκία από τη μεριά της το απορρίπτει αυτό και υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Πριν επιβάλουν τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ είχαν εξάλλου αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής του τελευταίας τεχνολογίας του αμερικανικού πολεμικού αεροπλάνου F-35.

Ο Ακάρ δήλωσε πως ελπίζει ότι "η απόφαση αυτή θα αποσυρθεί" και πρόσθεσε πως είναι "αισιόδοξος" για τη μελλοντική επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]