Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Η εφημερίδα Financial Times συνεχίζει το αφιέρωμα της στoν τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του, που φτάνουν από την Αφρική έως τον Καύκασο, αλλά και την προβληματική σχέση του με την ΕΕ, εξετάζοντας, στο τρίτο μέρος, την εμπλοκή της χώρας στα Βαλκάνια.
Η εφημερίδα αναφέρεται στη περίπτωση ενός δασκάλου, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές τον Ιούλιο του 2019 επειδή προσπάθησε να εισέλθει στη χώρα με πλαστά χαρτιά. Στην Τουρκία, όμως, καταζητείτο ως μέλος της οργάνωσης του Φετουλαχ Γκιουλέν. Έτσι η Αλβανική κυβέρνηση τον εξέδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη στην Τουρκία αφού, ως γνωστόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βοήθεια της Άγκυρας σε πολλά ζητήματα.
Το παράδειγμα είναι σύμφωνα με την εφημερίδα ενδεικτικό της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν στα Βαλκάνια ο οποίος έχει ενδυναμώσει την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, προκαλώντας ανησυχία στους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της χώρας. Η Τουρκία και άλλες αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, θεωρούν τα Βαλκάνια στρατηγικά λόγω της εγγύτητας της περιοχής με την ΕΕ.
Η Financial Times, χρησιμοποιεί παραδείγματα έκδοσης Τούρκων πολιτών υπόπτων για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν και σε άλλες χώρες των ευρύτερων Βαλκανίων, όπως τη Μολδαβία και το Κόσοβο, προκειμένου να τονίσει το πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την παροχή βοήθειας σε αυτές τις χώρες προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του.
«Η Τουρκία επέλεξε τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης για την καταπολέμηση του κινήματος Γκιουλέν», δήλωσε ο Άσλι Αϊντίνταμπας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Η περιοχή είναι συμβολικά πολύ σημαντική, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της κυβερνήθηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σχολιάζει ο αναλυτής.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...