Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ


Ανακοινώθηκε το πακέτο μέτρων κατά της Αγκυρας. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Πομπέο:

Σήμερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας (SSB) σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) επειδή εν γνώσει της πραγματοποίησε σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, τη βασική ρωσική οντότητα για εξαγωγές όπλων, με την απόκτηση του πυραυλικού συστήματος εδάφος-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών για εξαγωγές και εγκρίσεις στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς στις θεωρήσεις εισόδου για τον δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματούχους της SSB.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν ξεκάθαρο στην Τουρκία στα υψηλότερα κλιμάκια και σε πολυάριθμες περιπτώσεις ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και προσωπικού και θα παρείχε σημαντικούς πόρους στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας καθώς και ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία αποφάσισε μολαταύτα να προχωρήσει με την απόκτηση και τη δοκιμή των S-400, παρά το γεγονός ότι υπήρχε διαθέσιμη εναλλακτική, συστήματα του ΝΑΤΟ που κάλυπταν τις αμυντικές απαιτήσεις της. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην αναστολή και την επικείμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από την παγκόσμια συνεργασία για την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η σημερινή κίνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 του CAATSA και δεν θα ανεχτούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός αμυντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και προσβλέπουμε στη συνέχιση της πολλών δεκαετιών ιστορίας παραγωγικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα με την απομάκρυνση του εμποδίου των S-400 της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]