Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζώντας με πονηρό γείτονα


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να μην έλαβε δραστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, αλλά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν αποκλείουν κάτι πιο ουσιαστικό, καθώς δηλώνουν την πρόθεση της Ε.Ε. «να συντονιστεί με τις ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε ότι «η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας… υπήρξε απολύτως σαφής». Αυτό που κατέστη εξίσου σαφές είναι ότι η στήριξη των εταίρων μας φθάνει μόνο έως ένα σημείο: για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί εναντίον της Τουρκίας θα πρέπει να βασιστεί και στις ΗΠΑ, και στις δικές της δυνάμεις, και να δώσει μάχες να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Το παιχνίδι της Αγκυρας είναι γνωστό. Δοκιμάζει συνεχώς τα όρια των αντιπάλων της. Οταν αυτοί δεν αντιδρούν δυναμικά, αυτή θεωρεί δεδομένο ό,τι έχει πετύχει και προχωρεί από εκεί στο επόμενο βήμα. Επειδή ουδείς θέλει ρήξη με την Τουρκία για μικρές προκλήσεις, αυτή συνεχίζει ανεμπόδιστη, κατοχυρώνοντας ως δικά της τα δικαιώματα ή τα εδάφη άλλων. Λειτουργεί σαν τον πονηρό χωριάτη που μεταφέρει το συρματόπλεγμα μέσα στο χωράφι του γείτονά του, λίγο λίγο, έως ότου δηλώσει όλο το χωράφι δικό του: όποιος βλέπει μόνο μία από τις πολλές μικρές κινήσεις δεν τη θεωρεί σπουδαία, δεν κατανοεί ότι το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος αλλά η παράβαση η ίδια. Ετσι φθάσαμε στο σημείο η Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει και να θεωρεί ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο. Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να την επαναφέρουν στην τάξη, εάν εφαρμόσουν σκληρές κυρώσεις εναντίον της για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Νόμος που επικυρώθηκε και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο την Παρασκευή απαιτεί κυρώσεις, το μόνο που μένει είναι να δούμε ποιες θα είναι αυτές. (Λόγω μεγάλης πλειοψηφίας υπέρ του νόμου, ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να ασκήσει βέτο.) Συνδυασμός ουσιαστικών αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων θα ανάγκαζε τον Ερντογάν να αλλάξει συμπεριφορά. Ομως, τέτοια μέτρα θα έβλαπταν σοβαρά την τουρκική οικονομία, κάτι που ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν – ενώ αυτό θα βόλευε τον Ερντογάν που αναζητεί δικαιολογία για τη δική του κακοδιαχείριση. Κρατώντας όμηρο την οικονομία του, επιχειρεί να απαλλαγεί από τις συνέπειες της παραβατικότητάς του. Γι’ αυτό αναμένεται οι αμερικανικές κυρώσεις να είναι ήπιες, και οι ευρωπαϊκές ηπιότερες.

Ετσι, αντί η Τουρκία να προκαλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να συσπειρωθούν εναντίον της και να προσδώσουν αξιοπιστία στην κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική τους, οι ήπιες αντιδράσεις τους ενισχύουν τον Ερντογάν στη γεωπολιτική σκακιέρα και στα μάτια των οπαδών του. Ο,τι δεν τον σταματάει τον κάνει πιο δυνατό εντός και εκτός συνόρων.

Η επιτυχής επιχείρηση της Ελλάδας εναντίον της τουρκικής προσπάθειας να παραβιάσει τα σύνορά της στον Εβρο στις αρχές του χρόνου, και οι κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το καλοκαίρι, έδειξαν ότι η χώρα μας είναι και αποφασισμένη και έτοιμη να αντισταθεί στην Τουρκία. Με αυτό κέρδισε την εκτίμηση εταίρων και συμμάχων. Ευθύνη όλων, τώρα, είναι να υπάρξει εθνική συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Είναι αδιανόητο η πολιτική αντιπαράθεση να αναλώνεται σε δευτερεύοντα θέματα, να μην επικεντρώνεται στη θωράκιση της οικονομίας, στην ανάπτυξη νέων τομέων παραγωγής, στην αναστήλωση της αμυντικής βιομηχανίας, στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, στη νίκη εναντίον της πανδημίας. Η εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και με την Ε.Ε. θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τις δικές μας σχέσεις με τον δύσκολο γείτονα. Εμείς, όμως, ζούμε δίπλα στην Τουρκία, εμείς κινδυνεύουμε από την επιθετικότητά της, εμείς κερδίζουμε όταν αυτή είναι συνεργάσιμη. Πρέπει να βρούμε και δικές μας λύσεις. Πέρα από τις παλιές συμμαχίες μας και τις νέες που αναπτύσσουμε, σημαντικό είναι να στείλουμε σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη, και ιδιαιτέρως στην τουρκική. Να μην περνάει μόνο το δηλητηριώδες αφήγημα του Ερντογάν ότι η Ελλάδα προκαλεί, ότι η Ελλάδα επιβουλεύεται τουρκικά δικαιώματα. Οταν αισθάνεσαι ικανός να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, μπορείς να προτείνεις λύσεις.

Νίκος Κωνσταντάρας
Καθημερινή






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]