Στο «μάτι» των Εμιράτων το Πακιστάν λόγω των στενών δεσμών με τη Τουρκία
H συμπόρευση του Πακιστάν με ένα άτυπο μπλοκ χώρων του Μουσουλμανικού Κόσμου στο οποίο ηγείται το Κατάρ και η Τουρκία φέρεται να προκαλεί σημαντικά πρακτικά προβλήματα στην ασιατική χώρα με πρώτο και μεγαλύτερο τους εργάτες της στον Περσικό Κόλπο.
Τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε πολίτες 13 Μουσουλμανικών χώρων και παράλληλα έπαυσαν τις διαδικασίες έκδοσης βίζας, μέτρα τα οποία αποδόθηκαν στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού. Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα Asia Nikkei Review, τα κρατίδια των Εμιράτων έδιναν άδειες παραμονής και επέτρεπαν την είσοδο σε Ινδούς εργάτες, γεγονός που όπως εκτιμούν αναλυτές έχει πολιτική διάσταση.
Ο Τζέιμς Ντόρσεϊ συνεργάτης της Σχολής Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη υποστηρίζει ότι τα ΗΑΕ απελευθέρωσαν πρόσφατα το καθεστώς βίζα τους για να προσελκύσουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. «Εάν τα ΗΑΕ προτιμούν την Ινδία από το Πακιστάν», δήλωσε στην Asia Nikkei Review, «τότε οφείλεται στην αυξανόμενη σημασία της Ινδίας για τα ΗΑΕ».
Αρχικά, τον Δεκέμβριο του 2019, στη Διάσκεψη Κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ η οποία θέλει να πλασαριστεί ως αντίβαρο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) και μετέχουν Τουρκία, Μαλαισία, Ινδονησία και Κατάρ, το Πακιστάν απέσυρε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή καθώς η Σαουδική Αραβία η οποία ηγείται του OIC φέρεται να απείλησε το Ισλαμαμπάντ με οικονομικές κυρώσεις.
Οκτώ μήνες αργότερα όμως, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σάχ Μουντ Κράμσι επέκρινε τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας γιατί δεν υιοθέτησε σκληρή στάση εναντίον της Ινδίας στο θέμα του Κασμίρ. Κατά συνέπεια, η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Πακιστάν να επιστρέψει 3 δισεκατομμύρια δολάρια που το βασίλειο είχε δανείσει νωρίτερα το 2019 για υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.
Παράλληλα, στα ΗΑΕ υπάρχει έντονος προβληματισμός και για την σχέση της Τουρκίας με το Πακιστάν. Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σε βαθμό που οι Πακιστανοί αποκαλούν τους Τούρκους «αδέλφια». Μαζί, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ πρόσφατα ανέλαβαν δράση εναντίον της Γαλλίας με το πρόσχημα των "γελοιογραφιών του Μωάμεθ".
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει συχνές αναφορές στο ζήτημα του Κασμίρ, όπως κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2019. Επισκεπτόμενος το Πακιστάν τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ερντογάν πραγματοποίησε μία ομιλία στο πακιστανικό κοινοβούλιο, εξαίροντας την παραδοσιακή φιλία των δύο λαών και επισημαίνοντας πως πλέον το Κασμίρ «θα έχει σημασία και για την Τουρκία».
Δημοσιεύματα του ινδικού τύπου αναφέρουν πως το περιβάλλον, αλλά και η οικογένεια του Τούρκου προέδρου, συνδέονται με ΜΚΟ, πολιτιστικά ιδρύματα και εκπαιδευτικά κέντρα που διαδίδουν το φονταμενταλιστικό Ισλάμ. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το Turkey Youth Foundation, που ελέγχει ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις ισλαμικές «φιλανθρωπικές» οργανώσεις της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το ίδρυμα «εργάζεται για την κατασκευή ενός νέου πολιτισμού».
Αντιθέτως, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν ότι το Κασμίρ παραμένει ένα εσωτερικό ζήτημα της Ινδίας. Το γεγονός αυτό απεικονίζει την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ Ριάντ και Νέου Δελχί, η οποία εξεφράσθη επίσης με τις μεγάλες επενδύσεις στην Ινδία, οι οποίες ανεκοινώθησαν από τον πρίγκηπα διάδοχο του Θρόνου, Μοχάμμεντ Μπιν Σαλμάν κατά την επίσκεψη του στην Ινδία το 2019.
Την ίδια ώρα το Πακιστάν δεν προχωρά στην αναγνώριση του Ισραήλ όπως έκαναν πρόσφατα τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν (και εικάζεται ότι θα κάνει κάποια στιγμή και η Σαουδική Αραβία) λόγω της σχέσης που διατηρεί με την Τουρκία και το Κατάρ. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Καν χαρακτήρισε την αναγνώριση του Ισραήλ «χωρίς νόημα», δήλωση που δεν ακούστηκε καθόλου καλά στο Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι.
Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Asia Nikkei Review, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Πακιστάν είναι οι 1,3 εκατομμύρια εργάτες που βρήκαν θέσεις εργασίας στα ΗΑΕ και στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία πέντε χρόνια και οι οποίοι στέλνουν κάθε μήνα πάνω 2,28 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα στις οικογένειες τους. Αν τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία στραφούν προς την Ινδία για την αναζήτηση εργατικού δυναμικού, απορρίπτοντας σταδιακά τους Πακιστανούς, το πρόβλημα για το Ισλαμαμπάντ θα αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις.
Γιάννης Μαντζίκος
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...