Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από μεγάλος ασθενής έγινε ισχυρός πειρατής


Ο επικίνδυνος ακροβάτης δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν

Από την ώρα που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κράνς Μοντανά, το ζητούμενο για τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, ήταν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στο κυπριακό από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί.

Ατέλειωτες οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις, τόσον εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας, όσον και εντός της τουρκοκυπριακής αλλά και στην ελληνική και τουρκική πολιτική σκηνή, στο τι σημαίνει αυτή η θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο διεθνής παράγοντας σε όλο αυτό το διάστημα εμφανιζόταν ως επιτήδειος ουδέτερος με απόκλιση στην ικανοποίηση του τουρκικού παράγοντα.

Είχε βλέπετε φτάσει στο απόγειο της η τουρκική σχοινοβασία του επικίνδυνου ακροβάτη δικτάτορα Ερτογάν μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Με ένοχο ρόλο στην δημιουργία, οργάνωση και συντήρηση του τρομοκρατικού και απάνθρωπου Ισλαμικού Κράτους.
Εντός της ε/κ κοινότητας απ’ αφορμή το ζήτημα αυτό, τον τρόπο δηλαδή επανέναρξης του διαλόγου στο κυπριακό, οδηγηθήκαμε σε μια χαώδη κατάσταση αντιπαραθέσεων και φοβερών κατηγοριών εκατέρωθεν.

Οι διαφορές δεν περιορίσθηκαν μόνο γύρω από τα θέματα στρατηγικής και τακτικής στο κυπριακό, αλλά και σε θέματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυπριακής ΑΟΖ, των σχέσεων με τους τ/κ, το ρόλο και τη θέση της Τουρκίας σε όλα αυτά και φυσικά της Ελλάδας και ειδικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέσα σε όλα αυτά ή Κύπρος βρίσκεται στη μέση της διελκυστίνδας ΗΠΑ και Ρωσίας, στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως αποτέλεσμα της ισχυροποίησης της θέσης της Μόσχας στην περιοχή μέσον της ισχυρότατης πλέον παρουσίας της στη Συρία.

Μαρτυρούμε όλοι κάποια νέα δεδομένα στην περιοχή τα οποία επηρεάζουν το κυπριακό, όπως η Ρωσική έντονη παρουσία και την ένταση σε κάποια παλιά φαινόμενα, τα οποία αφορούν τη σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας, ΝΑΤΟ και Τουρκίας όπως επίσης την αρνητική εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας και Αραβικών Κρατών, ιδιαίτερα με Αίγυπτο και Η.Α.Ε.

Η Τουρκία συμπλέκεται με το Ισραήλ και βελτιώνει αισθητά τις σχέσεις της με Ρωσία και Ιράν. Κατορθώνει επίσης να εισέλθει σε παρατεταμένη σύγκρουση με τη Γαλλία. Παρ΄ όλα αυτά η Δύση, στο πρόσωπο των ΗΠΑ του Τράμπ, της Γερμανίας της Καγκελαρίου Μέρκελ και το ΝΑΤΟ, παραμένει να βλέπει την Τουρκία ως τον ο εκλεκτό «σύμμαχο» τους.
Την ίδια ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης και οι ΗΠΑ συγκαταλέγουν την πατρίδα μας στους στρατηγικούς εταίρους, Εταίρους δυστυχώς όμως σε όλα τα άλλα πλήν του κυπριακού.

Σ΄αυτά τα πλαίσια και εν αναμονή της εγκατάστασης του νέου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάϊντεν και του καθορισμού της δικής του γραμμής σχετικά με την Τουρκία, τα Ελλαδοτουρκικά και το κυπριακό η κ. Λούτ πραγματοποίησε τον πρώτο ημιτελή γύρω επαφών για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ημιτελή γιατί η Τουρκία δεν συναίνεσε σε επίσκεψη της στην Άγκυρα.

Προφανώς η Τουρκία αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε για τις σχέσεις της με την ΄Ένωση και τις διακηρυγμένες προθέσεις των Βρυξελών να λάβουν μέτρα για την απαράδεκτη συμπεριφορά της έναντι Ελλάδας και Κύπρου. Προθέσεις που το πιθανότερο να μείνουν διακηρύξεις ελέω Μέρκελ η οποία ενδεχομένως να επικαλεστεί προς τούτο και την εν εξελίξει πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ως γνωστό το ζητούμενο από ΟΗΕ για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο κυπριακό υπήρξε να συνεχίσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κράνς Μοντανά στο πλαίσιο του κ. Γκουτέρες. Η ε/κ πλευρά έχει ανταποκριθεί πλήρως θετικά. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία εμμένουν στην απαράδεκτη και εκτός πλαισίου ΟΗΕ και Ε.Ε θέση για λύση δύο κρατών.

Η τ/κ πλευρά έχει και επίσημα ενημέρωση περι τούτου και την κ. Λούτ. Τόσον η Τουρκία , όσον και η τ/κ πλευρά διακηρύσσουν ότι η ομοσπονδία «απέθανε», ζήτω τα «δύο κράτη». Ενδεχομένως και το πιθανότερο είναι να θέτουν αυτή τη θέση για να…… «υποχωρήσουν» στη θέση για συνομοσπονδία.

Έτσι ή αλλιώς και οι δύο θέσεις αντίκεινται, συγκρούονται, με τη διαχρονική θέση της διεθνούς κοινότητας και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ως σώματος αλλά και ως ξεχωριστών Κρατών. Αντίκειται με τη θέση όλων των κρατών του κόσμου και διεθνών οργανισμών. Συγκρούεται κάθετα με την άποψη και απόφαση όλων ενάντια σε κάθε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης στην Κύπρο!

Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, τη δεδομένη δηλαδή απαράδεκτη και εκτός πλαισίου λύσης του ΟΗΕ, θέση Τουρκίας και τ/κ, παρέμενε για ορισμένους στη διεθνή κοινότητα και στην Κύπρο, να τοποθετηθεί η ε/κ πλευρά. Η ε/κ πλευρά τοποθετήθηκε καθαρά. Τι μένει τώρα; Να τοποθετηθούν η ίδια η διεθνής κοινότητα και οι συλλογικοί φορείς της.

Στην περίπτωση του κυπριακού ο ΟΗΕ, η Ε.Ε, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ιδού η Ρόδος, για όσους στη διεθνή κοινότητα ομνύουν πίστη στη διεθνή νομιμότητα, τις αρχές και αξίες που ίδιοι διακηρύσσουν και τις δικές τους αποφάσεις.
Θα επιτρέψουν να διχοτομηθεί η Κύπρος, το θύμα εισβολής και κατοχής, από τον θύτη Τουρκία; Είναι προς το συμφέρον τους να δημιουργηθεί ένα τέτοιο προηγούμενο εν έτη 2020; Ειδικά και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Αλλά και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ειδικά ο καλύτερος…. φίλος της Κύπρου και συνεγγυητής της ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, το Ηνωμένο Βασίλειο πως φαντάζεται μια τέτοια εξέλιξη;

Δημιουργεί μια τέτοια εξέλιξη φοβερό προηγούμενο για τη δική της συνοχή ως Ενιαίου Κράτους (Σκωτία και όχι μόνο). Δημιουργείται προφανής λόγος για κατάργηση των λεγομένων κυρίαρχων βάσεων της στην Κύπρο. Τελειώνει ουσιαστικά ο ρυθμιστικός ρόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που θα είναι ήδη και εκτός Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης.

Μήπως συμφέρει σε όλους τους άλλους να μεγαλώσει επικίνδυνα η Τουρκία του Ερτογάν; Όχι βέβαια. Η μετατροπή της Τουρκίας σε μέγεθος ισοδύναμο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών συνιστά κίνδυνο για την Ε.Ε, το ΝΑΤΟ, την περιοχή και τον κόσμο ευρύτερα. Ας ανατρέξουν λίγο στην ιστορία. Με τη στάση τους όλοι αυτοί, τείνουν να μετατρέψουν το πάλαι πότε «μεγαλο ασθενή» σε ισχυρό πειρατή!

Νίκος Κασουρίδης
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]