Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα φοβάται τον Μπάιντεν


Παρά τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ενώ η Τουρκία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται κυρώσεις από μια άλλη χώρα της Συμμαχίας, οι μόνοι που την υποστηρίζουν είναι το Ιράν και η Μόσχα! Θέτουν ερωτήματα για την πορεία που θα ακολουθήσει η Αγκυρα το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την απόφαση της Ουάσιγκτον. Οι σχέσεις των δύο ανδρών επιβαρύνθηκαν από τον έντονο διάλογο που είχαν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Δημοσιογράφοι, αλλά και πολιτικοί, εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς, όπως λένε, οι ΗΠΑ στο μεσοδιάστημα της αλλαγής της προεδρίας λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας και τονίζουν πως οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι χειρότερες όταν αναλάβει την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ. «Αυτή η απόφαση έχει διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε. Ο ίδιος δε υπονόησε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα και θα προχωρήσουμε κανονικά, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για την κάλυψη της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας μας για να υπερασπιστούμε τα 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους», ανέφερε.

Η Τουρκία έχει παραλάβει την πρώτη παρτίδα των S-400 και έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές βολές. Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση κι άλλων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Πάντως, ο Ακάρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Ανυποχώρητος δείχνει ο πρόεδρος της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, στον οποίο έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις, από «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων μέχρι και την απαγόρευση έκδοσης βίζας από τις ΗΠΑ. «Είμαστε αποφασισμένοι, θα συνεχίσουμε στην πορεία που χάραξε ο πρόεδρός μας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία. Οποιαδήποτε απόφαση που έχει ληφθεί εναντίον μου και εναντίον του οργανισμού στον οποίο ηγούμαι δεν θα μπορέσει να αλλάξει τη στάση μου. Δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία», ανέφερε.

Την υποστήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ και ανέφερε πως οι ΗΠΑ παραβιάζουν για άλλη μία φορά το διεθνές δίκαιο. «Καταδικάζουμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία. Είμαστε δίπλα στην Τουρκία και στον τουρκικό λαό», ανέφερε ο Ζαρίφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]