Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσαβούσογλου υμνεί τον... Αττίλα


Και ο Ερντογάν αναζητάει «χείρα βοηθείας» στην ΕΕ

Στον «αδύναμο κρίκο», την ηγεσία της ΕΕ στρέφεται η Άγκυρα προκειμένου να ξεφύγει από την αβεβαιότητα την οποία προκαλεί η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις για την αγορά των S400, κίνηση η οποία απομακρύνει την χώρα από την Δύση λόγω και των αντιδράσεων της ηγεσίας της.

Η Τουρκία έχει κατορθώσει μέσα σε πέντε χρόνια να της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ρωσία (λόγω της κατάρριψης τον Νοέμβριο του 2015 του ρωσικού Sukhoi Su-24M), από την ΕΕ λόγω των παράνομων ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την συμπαράσταση τους στην Τουρκία εξέφρασε το Αζερμπαϊτζάν που εξελίσσεται σε puppet state της Τουρκίας και το Ιράν, ενώ τη «λύπη» του για την επιβολή κυρώσεων μεταξύ Συμμάχων εξέφρασε ο θλιβερός γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δεν αφήνει καμία ευκαιρία προκειμένου να εκδηλώσει τα φιλοτουρκικά αισθήματα του.

Καθώς η ανακοίνωση των κυρώσεων προκάλεσε και αμερικανορωσικό επεισόδιο, η Τουρκία στρέφεται στην ΕΕ προκειμένου να θολώσει την εικόνα περί των προθέσεων της ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει επάξιος συνεχιστής της πολιτικής του Ετσεβίτ το 1974 στην Κύπρο.

Η αντίδραση της Μόσχας στις κυρώσεις και οι αιχμές του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ για «αλαζονική και καταναγκαστική παρέμβαση των ΗΠΑ, προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Πομπέο ο οποίος όσο πλησιάζει η ημέρα της αποχώρησης του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται όλο και πιο «απελευθερωμένος» για να εκφράσει ανοικτά αυτό που αποτελούσε κυρίαρχη αντίληψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έτσι ο κ. Πομπέο κατηγόρησε την Ρωσία ότι «απειλεί την σταθερότητα στην Μεσόγειο» και «σπέρνει χάος, συγκρούσεις και διχόνοιες στις χώρες της περιοχής» και ότι η Ρωσία εμποδίζει την πρόοδο στις περιφερειακές συγκρούσεις για να προωθήσει τα συμφέροντα της εις βάρος ολόκληρης της περιοχής».

Στα παραδείγματα κακόβουλων ρωσικών παρεμβάσεων που παρέθεσε αναφέρεται και στην Ελλάδα και την Κύπρο λέγοντας τα εξής:

«Στην Ελλάδα, είδαμε Ρώσους διπλωμάτες να εκδιώκονται από τη χώρα το 2018 επειδή υπονόμευσαν τη συμφωνία των Πρεσπών και παρέβαιναν σε ελληνορθόδοξες θρησκευτικές υποθέσεις. Πλούσιοι Ρώσοι - πολλοί με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο - έχουν ξεπλύνει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μάλτας, στρεβλώνοντας τις εγχώριες αγορές τους και διαδίδοντας διαφθορά».

Σε αυτό το κλίμα επιστροφής των ΗΠΑ, η οποία έχει αντιρωσική σφραγίδα, εκ των πραγμάτων η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η λυκοφιλία του Τ. Ερντογάν με τον Β. Πούτιν όσο κι αν είναι πρόσκαιρη, απομακρύνει όλο και περισσότερο την Τουρκία από την Δύση και συγχρόνως την καθιστά ευάλωτη και πολιτικά και οικονομικά και στρατιωτικά στις διαθέσεις και επιλογές του Β. Πούτιν.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ερντογάν έσπευσε χθες να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναζητώντας διεξόδους στις Βρυξέλλες, ενθαρρυμένος και από την διστακτικότητα των Ευρωπαίων για επιβολή κυρώσεων, αλλά και από το «τείχος προστασίας» που σήκωσαν για την Τουρκία η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Από την τουρκική Προεδρία δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση αλλά σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, κ. Μισέλ εξήγησε στον Πρόεδρο Ερντογάν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη η «αποκλιμάκωση να διατηρηθεί και να εμβαθυνθεί». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό "οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ". Και όπως έγινε γνωστό οι Μισέλ και Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν τους μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.

Βεβαίως οι επαφές και οι συνεννοήσεις αυτού του είδους έχουν αποδειχθεί προβληματικές στο παρελθόν, καθώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται διαφορετικά την «αποκλιμάκωση» θεωρώντας ότι αρκεί η απόσυρση για συντήρηση του Oruc Reis για να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες ενώ επιχειρεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα επενδύοντάς στην ασαφή εικόνα που υπάρχει στις Βρυξέλλες για τα ελληνοτουρκικά που θεωρείται πανάκεια η επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Διαδικασία που κάθε άλλο παρά σημαίνει και οδηγεί αυτομάτως σε αποκλιμάκωση και πολύ περισσότερο σε ομαλοποίηση των σχέσεων.

Και το ίδιο φυσικά ισχύει και για το Κυπριακό, καθώς ο κ. Μισέλ προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανονική διαδικασία συνομιλιών όσο το Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προειδοποίησε με απειλητικούς τόνους ότι “κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας”.

Και με μια δήλωση την οποία οφείλει η Αθήνα και η Λευκωσία να αναπαράξουν και να ενημερώσουν για αυτή την ΕΕ αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν για την Κύπρο: «καθώς κάνουμε όλα αυτά τα βήματα, ειλικρινά λέμε ότι ενεργούμε με το πνεύμα του 1974. Εμείς κινούμαστε στο πνεύμα του αείμνηστου Ετσεβίτ, του αείμνηστου Νετσμεντίν Ερντογάν, του αείμνηστου Αλπαρσλάν Τουρκές και διατηρούμε αυτό το πνεύμα ζωντανό».

Νίκος Μελέτης
Liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]