Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Δόγμα Μπάιντεν, για την Παγκόσμια Τάξη και τον Ηγετικό Ρόλο των ΗΠΑ


Η αποκατάσταση του γοήτρου των ΗΠΑ και των σχέσεων της με εταίρους και συμμάχους, η αντιμετώπιση των νέων απειλών ασφάλειας αλλά και μια εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στην Δημοκρατία και στην διαφάνεια είναι στις προτεραιότητες του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος στην κορύφωση της προεκλογικής καμπάνιας περιέγραψε με άρθρο του στο Foreign Affairs.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο κ.Μπάιντεν τιτλοφορεί το άρθρο «Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά» και αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση του νέου Αμερικανού προέδρου στην ανάγκη αντιμετώπισής της κατάστασης που άφησε πίσω του ο Ντ. Τραμπ..

Το άρθρο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διαπιστώνεται η μεγάλη βαρύτητα που θα έχει στην εξωτερική πολιτική της νέας αμερικανικής διοίκησης , οι εσωτερικές πτυχές της διακυβέρνησης και η οικονομία αλλά και η νέα σημαντική διάσταση που δίνεται σε ολο το φάσμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το δίδυμο Μπάιντεν -Χάρρις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία.

Τα βασικά σημεία του άρθρου του Τ. Μπάιντεν

Η απάντηση στις απειλές είναι περισσότερη διαφάνεια όχι λιγότερη, περισσότερες φιλίες ,περισσότερη συνεργασία, περισσότερες συμμαχίες, περισσότερη δημοκρατία.

Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε αυτό που εννοούν και εννοούν αυτό που λένε.. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τις προκλήσεις που θα καθορίσουν την εποχή μας: την αλλαγή του κλίματος, την ανανεωμένη απειλή του πυρηνικού πολέμου και την «αποδιοργανωτική» τεχνολογία.

-Ο Τραμπ υποβάθμισε και απέρριψε συμμάχους και εταίρους, αποδυνάμωσε τους δικούς μας επαγγελματίες πληροφοριών, τους διπλωμάτες τα στρατεύματα. Ενθάρρυνε τους αντιπάλους στην Β. Κορέα, Ιράν, Συρία, Αφγανιστάν Βενεζουέλα.

-Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα Δημοκρατίας

-Ο νέος πρόεδρος πρέπει να διασώσει την φήμη της χώρας, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην Ηγεσία των ΗΠΑ, να κινητοποιήσει την χώρα και τους συμμάχους για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

-θα πάρω άμεσα μέτρα για ανανεώσουμε την Δημοκρατία μας τις συμμαχίες μας και να έχουμε παλι την αερική να ηγείται του κόσμου . Ο θρίαμβος της Δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού επί του φασισμού και του αυταρχισμού δημιούργησαν τον Ελευθέρου κόσμο μας.

-Στον πρώτο χρόνο θητείας θα συγκαλέσω Παγκόσμια Διάσκεψη για την Δημοκρατία: για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και διαμόρφωση κοινής ατζέντας: καταπολέμηση της διαφθοράς, μάχη εναντίον του αυταρχισμού και προωθηση των ανθρώπινων δικαιωματων στα κράτη και διεθνώς .Πρωτοβουλίες διεθνώς για διαφάνεια στο παγκόσμιο οικονομικό συστημα, αντιμετώπιση των παράνομων φορολογικών παραδείσων , κατάσχεση κλεμμένων πόρων και να κάνουμε πιο δύσκολο σε ηγέτες που κλέβουν τους λαούς τους και κρύβονται πισω από ανώνυμες εταιριες βιτρίνες.

-Εξωτερική πολιτική για την Μεσαία τάξη

-Η Οικονομική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια. Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.

-Συμφωνίες εμπορίου Το λάθος πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τα κεφάλια μας στην άμμο και να πούμε όχι άλλες εμπορικές συμφωνίες. Οι χώρες θα συναλλάσσονται με ή χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ερώτημα είναι, Ποιος γράφει τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο; Ποιος θα διασφαλίσει ότι θα προστατεύει τους εργαζόμενους, το περιβάλλον, τη διαφάνεια και τους μισθούς της μεσαίας τάξης; Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι η Κίνα, θα πρέπει να ηγούνται αυτής της προσπάθειας.

-Η Κίνα αποτελεί ειδική πρόκληση. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι σκληρές με την Κινα και πρέπει να φτιάξουν ένα ενιαίο μέτωπο με τους εταίρους τους απέναντι στις καταχρηστικές πολιτικές της Κίνας και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων αλλα και συνεργασία με το Πεκίνο όταν συμπίπτουν τα συμφέροντα μας, όπως η κλιματική αλλαγή , η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και η παγκόσμια ασφάλεια υγείας.

-Θα παραμείνουμε η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο

-Είναι ώρα να τερματίσουμε τους ατέρμονες πολέμους που έχουν στοιχίσει στις ΗΠΑ αμέτρητο αίμα και πόρους.. Θα επιστρέψουμε στην Αμερική την μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτών μας από το Αφγανιστάν και την Μ.Ανατολή και θα περιορίσουμε την αποστολή μας καθώς νικάμε την Αλ Κάιντα και το ISIS, και θα πρέπει να τερματίσουμε την υποστήριξη μας στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

-Πρέπει να είμαστε ισχυροί και έξυπνοι συγχρόνως . Όχι πια μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις με την μεταφορά και ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών. Αλλα χρήση μερικών εκατοντάδων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων και χρήση νέων τεχνολογιών και πληροφοριών για την υποστήριξη των εταίρων μας έναντι του κοινού εχθρού. Αυτές οι μικρής κλίμακας αποστολές είναι βιώσιμες στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά και προωθούν τα εθνικά συμφέροντα

-Σαν πρόεδρος θα αναβαθμίσω την Διπλωματία σαν το πρώτο εργαλείο της άσκησης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

-Το ΝΑΤΟ είναι στον πυρήνα της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο φοβάται ένα ισχυρό ΝΑΤΟ

-Πρέπει να επιβάλλουμε υψηλό κόστος στην Ρωσία για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων και να σταθούμε δίπλα στην Ρωσική κοινωνία των πολιτών η οποία στέκεται απέναντι στο κλεπτοκρατικό και αυταρχικό σύστημα του Β.Πουτιν

-Θα διατηρήσουμε την σθεναρή δέσμευση μας για την ασφάλεια του Ισραήλ

-Το Ιραν πρέπει να δείξει αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων από την Συμφωνία ,τότε θα επιστρέψουμε στην Συμφωνία, επιδιώκοντας εαν χρειασθεί και την επέκταση της.

Ο Τζ.Μπάιντεν θεωρείται καλός γνώστης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και από την θητεία του ως αντιπρόεδρος αλλά και ως πρώην πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Οι μεγάλες προκλήσεις είναι γνωστές. Όμως ηδη εγείρονται ερωτηματικά για το πως θα αντιμετωπίσει, ειδικά ζητήματα. Ηδη οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι Παλαιστίνιοι πανηγύρισαν την εκλογή του, ενώ ικανοποιημένο εμφανίζεται και το Ιράν.

Ο λόγος είναι ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ελπίζουν ότι η έμφαση που δίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα οδηγήσει στην άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο ώστε να επιτραπεί η δράση της οργάνωσης και να αποφυλακιστούν τα μέλη της. Οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν ότι με πρόεδρο τον Τζ. Μπάιντεν θα μειωθεί η απόλυτη στήριξη που προσέφερε στο Ισραήλ και στον Μ.Νετανιάχου ο Ντ. Τραμπ . Επίσης υπάρχει η προσδοκία ότι ο Τζ.Μπάιντεν θα αποσύρει την στήριξη των ΗΠΑ στην Σ. Αραβία κατι που θα έχει επιπτώσεις στις ισορροπίες στην Μ.Ανατολή και στον μουσουλμανικό κόσμο πολύ περισσότερο μάλιστα εάν ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης επαφών με την Τεχεράνη και επανεργοποιηση της Συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών.

Σε ότι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο οι θέσεις Μπάιντεν είναι γνωστές και οι σχέσεις του με τον πρόεδρο Ερντογάν και το αυταρχικό καθεστώς που δημιουργεί στην Τουρκία ,παράλληλα με την επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας ,της Κύπρου αλλα και των Κούρδων ,θα αποτελεί ένα μόνιμο σύννεφο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Ο κ.Μπάιντεν με το άρθρο του δίνει το στίγμα της πολιτικής του, αν και πολύ συχνά η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει τις πολιτικές και όχι τα προγράμματα..

Νίκος Μελέτης
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]