Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Ποιο το παρασκήνιο της παραίτησης του Albayrak


Την παραίτηση του Berat Albayrak, υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Τούρκου προέδρου Erdogan, σχολιάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Murat Yetkin, στο προσωπικό του blog.

Όπως σχολιάζει, ο Albayrak ήταν συνεταίρος σε όλα τα λάθη που έκανε ο Erdogan στην οικονομική πολιτική, αλλά ήταν επίσης και αποδιοπομπαίος τράγος που λειτουργούσε ως "ασπίδα” στις αντιδράσεις.

Από τις 9 Νοεμβρίου, η τουρκική οικονομία λειτουργεί υπό ένα καθεστώς που το υπουργείο και ο υπουργός δήλωσαν πως δεν θα μπορούσε να αντέξει.

Η εκλογή του Biden ως προέδρου των ΗΠΑ σημαίνει ότι η προστασία που προσέφερε ο trump σε βασικά πολιτικά ζητήματα, όπως το αμερικανικό εμπάργκο έναντι της εξαγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα ή την περίπτωση της παραβίασης των κυρώσεων για το Ιράν από την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, θα φύγει μετά απόο λίγο.

Πολιτικές φήμες επίσης αναφέρουν ότι ο Albayrak είχε συμφωνήσει με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Murat Uysal πριν από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής στις 22 Οκτωβρίου να αυξήσει το επιτόκιο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πιθανή ζημιά με μια άνοδο της λίρας έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, ο Erdogan φέρεται να παρενέβη την τελευταία στιγμή και η Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική.

Στις 28 Οκτωβρίου ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η τουρκική λίρα δεν έχει καμία αξία και ότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται την κεντρική τράπεζα, και απομακρύνθηκε από το πόστο του στις 6 Νοεμβρίου.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να δηλώσει ότι ο Agbal, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, δεν είναι κατάλληλος για τη θέση σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία, από τη στιγμή που είναι πρώην βουλευτής και υπουργός του ΑΚΡ.

Για τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο, αυτό που είχε σημασία ήταν πως ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο καλύτερος οικονομολόγος της ομάδας του.

Υπήρξαν επίσης φήμες ότι στελέχη του ΑΚΡ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για τις δηλώσεις του Albayrak ότι τα προβλήματα στην οικονομία ήταν "ψυχολογικά”.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε είναι ότι ο Erdogan στις 8 Νοεμβρίου καθυστέρησε 2 ώρες να πάει σε προγραμματισμένη ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε σε άσχετα με την επικαιρότητα γεγοονότα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επίσης ανέφεραν ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να ερευνήσει τις φήμες ότι περίπου 30-40 βουλευτές του κόμματος του θα παραιτούνταν και θα μετακινούνταν στα κόμματα DEVA και Future Party -των οποίων επικεφαλής είναι ο Ali Babacan και. Mehmet Davutoğlu αντιστοίχως- εάν ο Albayrak παρέμενε στη θέση του.

Όταν ο Albayrak ανακοίνωσε μέσω των social media την παραίτησή του, η είδηση συγκέντρωση 600.000 likes σε λίγες ώρες. Η παραίτησή του θεωρήθηκε ως σημάδι ανακούφισης για εκείνους που δε τους άρεσε ο Albayrak αλλά δεν μπορούσαν να το εκφράσουν. Αυτή τη φορά η πολιτική ζημιά ήταν στη γειτονιά του Erdogan.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]